Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

India Pale Ale – IPA – testa de här ölen

IPA är ölen för dig som gillar öl med stor smak-karaktär. Men vilken blir din favorit? Kolla in vilka som smakar bäst.

Vilken IPA är godast? Ja, det beror vad du tycker om. Här är testet av IPA som ger dig lite vägledning i IPA-djungeln.

Alla bryggerier (nästan) brygger sin egen IPA och här kan du botanisera bland några av de som finns på Systembolaget – både svenska och internationella.

Just nu hittar du 25 39 42 provade IPA – testet utökas ständigt! (uppdaterat den 4 juli 2016)

India Pale Ale med omdömet 5 av 5 – mästarklass!

The Shipfaced IPA (89817) Train Station Brewery, 7 %, 33 cl, 25:90 kronor
Knivsta-bryggeriet Train Station Brewery, än så länge utan fysiskt bryggeri, gör väldigt smaksäkra öl med tydlig amerikansk prägel. Jag har imponerats av många av deras öl men frågan är om inte den här ipan är den som imponerar mest?
Klassiskt rent skuren amerikansk IPA med västkust-prägel med en så finlemmad balans i smakerna så man blir riktigt lycklig. Grapefrukt, apelsin, friska örter/kryddor, lätt sötma och en perfekt levererad beska som håller ihop smakerna. Jag må vara lättimponerad men det här måste vara en av Sveriges bästa ipor just nu.
5 av 5.

Shipfaced IPA från Train Station Brewery.

Shipfaced IPA från Train Station Brewery. Foto: Joel Linderoth.

Pineapple Sculpin IPA (89575) Ballast Point brewing, USA, 7 %, 35,5 cl, 36:90 kronor
Den är dyr, den finns bara på några få bolag och den kräver att man gillar ananas och IPA men om du gör det – slå till! Kvalitetsstarka Ballast Point har ett gäng varianter av sin grund-IPA (som också är väldigt bra) men frågan är om inte denna är den bästa. Den kombinerar en riktigt bra IPA med en tydlig ananas-smak och kompositionen mellan de två är så där sömlös som det bästa av två världar ska bli. Lite lättare av ananasen men samtidigt med en väldigt tydlig IPA-profil med rejäl beskenivå och tjock humlig kropp. Fint ska det vara!
5 av 5.

Pineapple Sculpin från Ballast Point brewing.

Pineapple Sculpin från Ballast Point brewing. Foto: Joel Linderoth.

Passionfeber IPA (30519) Brewski, 7 %, 33 cl, 37:90 kronor
Att brygga en IPA med passionsfrukt kan vara bland det bästa någon har gjort. Den nyanserade sötman och den fruktiga humlen får sig en fascinerande skjuts av passionens sötstarkbittra smaker och kombinationen är rejäl men förbluffande balanserad. Den balanserar mellan en massiv smaksensation och en rejäl hinkabilitet som gör den svårslagen. Ett mindre mästerverk.
5 av 5.

Passionfeber IPA från Brewski

Passionfeber IPA från Brewski. Foto: Joel Linderoth.

Indian Tribute (1415) Oppigårds bryggeri, 6,6 %, 33 cl, 23 kronor
Dalabryggeriet Oppigårds gör den här rent magiska ölen som de lyckas få lika bra varje gång, en bedrift i sig. Att de sedan prissätter den till 23 kronor, det här är utan tvekan en av de mest prosvärda ölen på Systembolaget.
En mörkorange färg som toppas av ett kraftfullt, kompakt och ståtligt skum. Markant doft av djupa exotiska frukter och apelsinskal och smaken perfekt balanserad mellan sötma, beska och fruktig. Apelsin, mango (djupet!), mörk sirap och kärvhet som av skal från apelsin. Det är ingen hemlighet att detta är en klassöl som slår det mesta!
5 av 5.

Indian Tribute från Oppigårds

Indian Tribute från Oppigårds. Foto: Joel Linderoth.

India Pale Ale med omdömet 4 av 5 – riktigt bra!

Modern IPA (30613) Amager bryghus, 6 %, 50 cl, 39:80 kronor
Danska bryggeriet Amager är verkligen ett av de bättre i Danmark, ja till och med i Skandinavien. Den här ipan är en av mina egna favoriter, inte bara då för den lätt karikerade hipster-typen på etiketten utan också för att den smakar helt förträffligt. Rejält med skalkärvhet (tänk apelsinskal), rejält med fruktsötma, rejält med exotisk fruktighet och rejäääält med beska i eftersmaken. Detta är modern ipa i riktigt bra form!
4 av 5.

Modern IPA från Amager bryghus

Modern IPA från Amager bryghus. Foto: Joel Linderoth.

Pango IPA (30993) Brewski, 5,9 %, 33 cl, 34:90 kronor
Skånska bryggeriet Brewski har gjort stor succé med sina fruktbryggda öl och deras feber-serie blev en svensk klassiker direkt vid lansering – har du inte smakat Mangofeber så har du en smak-sensation framför dig. Eller Passionfeber IPA eller Ananasfeber APA för den delen.
Denna, en “vanlig” IPA som inte ligger i feber-serien, blandar passionsfrukt, mango och ananas i smaken och om man gillar väldigt fruktiga, fräscha och näst intill syrliga öl så kommer man gilla den här. Ruskigt smakfull för att släcka törsten och väldigt god till alla grillrätter som funkar med citron; kyckling, fläsk, nöt. Brewski gör det igen!
4 av 5.

Pango IPA från Brewski.

Pango IPA från Brewski. Foto: Joel Linderoth.

Tropical India Pale Ale (30916) Bearded Rabbit brewery, 6 %, 33 cl, 29:90 kronor
Ibland kommer det en debutöl från ett nytt bryggeri som är riktigt, riktigt bra. Skånska Brewski gjorde det förra året, likaså skånska Brekeriet något år tidigare och dessförinnan Omnipollo. Och så nu då, göteborgska Bearded Rabbit som med den här ölen debuterar på Systembolaget och gör det på ett sätt som gör att man längtar efter mycket mer. Imponerande.
Namnet; Tropical IPA berättar vad det handlar om, en mogen, tropisk IPA som sömlöst integrerar smakerna i varandra. En mörk fruktighet som av papaya eller mango, en ljusare fruktighet mellan grape och apelsin och närmast ananassötma som stöttepelare. Plus en fruktig, ren, tydlig och väldigt välgjord beska som binder samman alltihop. En av de bästa debuterna på mycket länge!
4 av 5.

Tropical India Pale Ale från Bearded Rabbit brewery.

Tropical India Pale Ale från Bearded Rabbit brewery. Foto: Joel Linderoth.

Exciter Bureaucracy Strength IPA (30200) CAP brewery, 6 %, 33 cl, 25:90 kronor
Det är lite udda att ge det svenska alkoholmonopolet en känga på en öl-etikett men CAP gör det med sin Exciter IPA och den har sedan första dagen jag drack den varit en stor favorit. Kan det vara den otroligt snygga balansen? Eller kanske den fruktiga, maltiga, nästan mörka apelsintonade smakgrunden? Eller den djupt orangea färgen? Förmodligen allt det där men också att det finns en pockande kryddighet i smaken som gör att hela upplevelsen skruvas upp en grad eller två och ger en jäkligt bra öl. Om man nu får säga så. Testa och se vad du tycker.
4 av 5.

Exciter Bureaucracy strength IPA från CAP

Exciter Bureaucracy strength IPA från CAP. Foto: Joel Linderoth.

Exciter IPA - baksidesetikett.

Exciter IPA – baksidesetikett. Foto: Joel Linderoth.

Uprising India Pale Ale (30690) Dry & bitter, Danmark, 6,5 %, 33 cl, 37:90 kronor
Det kan vara kostsamt att vara IPA-älskare, att betala nästan 40 kronor för en flaska öl på bolaget svider en del i plånboken. Men om den är så här bra så gör det inte så mycket, varje klunk är värd lika mycket som en anonym ölflaska vilken som helst. Dry & bitter är ett nytt danskt bryggeri som verkligen har imponerat och den här – Uprising – är inget undantag.
Doften stor och generös och mixar maltighet med citrus och grape och smaken är på samma gång fräscht citrusig och nästan sött kola-aktig tillsammans med rejält med grape och tallbarr. Klart imponerande!
4 av 5.

Uprising IPA från Dry & Bitter

Uprising IPA från Dry & Bitter. Foto: Joel Linderoth.

Beerbliotek Single Hop Mosaic #120 (30873) Beerbliotek, 6,5 %, 33 cl, 25:90 kronor
Att brygga en singelhumlad IPA kan vara vanskligt men om resultatet är så här gott är det bara att köra på! Den här finns i både burk och flaska och har en tydlig smak av Mosaic-humlen; blommigt, fruktigt och rejält med mango och tropiska frukter. Addera tydlig citrus och en mjuk och stor beska i avslutningen och du får en bra öl!
4 av 5.

Single Hop Mosaic #120 från Beerbliotek.

Single Hop Mosaic #120 från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.

Beer Camp Tropical IPA (11297) Sierra Nevada brewing, USA, 6,7 %, 35,5 cl, 31:90 kronor
Att amerikanska Sierra Nevada kan brygga öl är det nog ingen som betvivlar och när de gör det som i den här så blir man påmind om deras storhet, de hanterar verkligen sin humle på bästa sätt. Den här ingår i Beer camp-serien där de tillsammans med andra bryggare och ölälskare tar fram nya öl som ska få inspirationen att flöda och smakerna att nå nya höjder.
Gedigen humletämjning i den här som kombinerar en fyllig kropp med fruktiga, lite mörkare toner med en mer exotisk topp som drar år mango och passion. Välbyggd beska som harmonierar totalt.
4 av 5.

Beer Camp Tropical IPA från Sierra Nevada brewing.

Beer Camp Tropical IPA från Sierra Nevada brewing. Foto: Joel Linderoth.

West Coast India Pale Ale (30854) Stigbergets bryggeri, 6,5 %, 33 cl, 29:90 kronor
Det finns en sällsam smakdensitet i Stigbergets öl, de har förmågan att trycka in mer smak per centiliter än många andra bryggerier. Kanske är det råvarorna, kanske är det kunskapen, kanske är det båda två? Eller så är det att jag ligger i rätt smak-spektrum?
Hur som haver, den här västkust-ipan är en riktigt bra blandning av trä/sågspån, tunga frukter, sötma och långvarig aprikosig beska. Den balanserar snyggt mellan stora tunga sjok av frukt och lättare, skira toner. Jag gillar. Mycket.
4 av 5.

West coast IPA från Stigbergets bryggeri

West coast IPA från Stigbergets bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Lagunitas India Pale Ale (89607) Lagunitas brewing, USA, 6,2 %, 35,5 cl, 22:90 kronor
Det amerikanska bryggeriet Lagunitas ligger i Kalifornien och står för kvalitativa och ibland spännande öl. Den här är inte så spännande men inte desto mindre bra. Lättsamt balanserad med riktigt fin koppling mellan ölens olika smakdelar, medelfyllig kropp, maltig fruktighet, en del tallbarr/grape och en härligt mjuk beska i avslut. Inte spännande men väldigt välgjord och en bra öl om man vill bekanta sig med traditionell amerikansk india pale ale.
4 av 5.

Lagunitas IPA från Lagunitas brewing.

Lagunitas IPA från Lagunitas brewing. Foto: Joel Linderoth.

Orange Haze India Pale Ale (30610) Dugges bryggeri, 6,4 %, 33 cl, 24:90 kronor
Om man gillar ipor som bärs upp av apelsiniga smaker är denna ett givet val, den är till och med bryggd med apelsinskal. Friskt fruktig, skönt fyllig och med grapefrukt och ananassötma i smakpaletten. Avslutar med en fin beska som är tydlig och apelsinfokuserad. Väldigt smakfull!
4 av 5.

Orange Haze India Pale Ale från Dugges bryggeri.

Orange Haze India Pale Ale från Dugges bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Fuller’s India Pale Ale (1518) Fuller, Smith & Turner, Storbritannien, 5,3 %, 33 cl, 19:90 kronor
Den brittiska varianten av india pale ale är den som ligger till grund för de moderna tolkningarna med dess humleorienterade, citrus-stinna amerikaniserade stilexemplen. Det här är en variant som är brittisk och därför betydligt stillsammare, betydligt jordigare, betydligt dovare. Vilket man gillar är en smaksak.
Välgjord, nyanserad, charmig och med en dragning åt aprikosmarmelad, kanske sådan man bjuds på till en klassisk afternoon-tea?
4 av 5.

Fullers India Pale Ale från Fuller, Smith & Turner.

Fullers India Pale Ale från Fuller, Smith & Turner. Foto: Joel Linderoth.

Torpedo Extra IPA (11528) Sierra Nevada brewing, USA, 7,2 %, 35,5 cl, 25:90 kronor
När Sierra Nevada med sina två bryggerier i USA sätter tänderna i den här klassiska IPA:n så blir det nästan alltid bra. Detta trots transporten över Atlanten som gör att humlefräschören minskar betydligt. Fantastiskt balanserad med en snudd på perfekt avstämning mellan sötma och beska, kropp och längd. Apelsinskal, aprikos, en lätt kolaton långt bak och så den tydliga men inte övertydliga beskan. Genuint bra.
4 av 5.

Torpedo Extra IPA från Sierra Nevada

Torpedo Extra IPA från Sierra Nevada. Foto: Joel Linderoth.

Marmelade IPA (89150) Electric Nurse, 7,3 %, 33 cl, 29:90 kronor
Fantombryggarna på Electric Nurse vet vad de gör och det är sällan som det kommer öl som inte är balanserad från deras tankar. Den här är bryggd på Slottskällans bryggeri i Uppsala och är riktigt bra. Den relativt höga alkoholhalten känns inte alls i smaken som spelar med frisk apelsin, söt aprikos och en lätt kryddighet som spetsar till smaken. Mjuk kolsyra, smakfull beska och sammantaget en riktigt bra öl.
4 av 5.

Marmelade IPA från Electric Nurse

Marmelade IPA från Electric Nurse. Foto: Joel Linderoth.

Nya Världens India Pale Ale (89274) Poppels bryggeri, 6,5 %, 33 cl, 27:70 kronor
Ibland kan det vara en liten detalj som lyfter en öl, som här! I grunden är den en riktigt bra IPA men med en lätt accent av en fräsch syrlighet som gör att den blir bättre än många andra. Grunden är apelsin, honungssötma och en pigg örtighet och så det där syrliga stinget som gör den lättare, fräschare, bättre. En av de bättre iporna till lättare mat, helstekt kyckling i ugn med citron till exempel. Bra IPA från riktigt kvalitetsbryggeri.
4 av 5.

Nya Världens India Pale Ale från Poppels bryggeri

Nya Världens India Pale Ale från Poppels bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Sculpin IPA (89928) Ballast Point Brewing, USA, 7 %, 35,5 cl, 29:90 kronor
De bästa iporna har förmågan att balansera mellan hårdrockstung beska och fjäderlätt jazz och den här ligger bra nära idealet. Med tanke på att den klarar resan över Atlanten så bra tippar jag att den är fantastisk direkt efter bryggning i Kalifornien, bryggeriet ligger i San Diego.
Första klunken är nästan för intensiv i beskan men sedan nyanseras smakerna i fina lager av mango, citrus och apelsinmarmelad. En rejäl klassiker som måste testas, i sina bästa stunder är den en av de bästa jag smakat.
4 av 5.

Ballast Point Sculpin IPA från Ballast Point brewing.

Ballast Point Sculpin IPA från Ballast Point brewing.. Foto: Joel Linderoth.

Modus Hoperandi (1539) Ska brewing, USA, 6,8 %, 33 cl, 23:40 kronor
Ska Brewing från USA har gjort ölvärlden glad sedan 1995 och de fortsätter med det i många år framöver hoppas jag. Modus Hoperandi är en ruskigt bra IPA på burk och när den kom till Sverige blev den en omedelbar succé – inte konstigt.
Den här delikatessen är packad med smak – frisk apelsin, tydliga tallbarr och antydd sötma och härlig, härlig beska som avslutning. Rejäl öl som kommit att bli en rejäl klassiker på Systembolaget!
Finns även som variant humlad med humlesorten mandarina, missa inte!
4 av 5.

Modus hoperandi från Ska brewing.

Modus hoperandi från Ska brewing. Foto: Joel Linderoth.

India Pale Ale med omdömet 3 av 5 – bra!

Göteborgs go’IPA (30362) Göteborgs Nya Bryggeri, 6,5 %, 33 cl, 24:70 kronor
Ni vet det där begreppet gofika som folk slänger sig med när det ska fikas med särdeles goda saker och särdeles goda vänner? Det är ett uttryck som jag har väldigt svårt att komma överens med och jag ryser lite varje gång det används. Den här aversionen gör att jag har lite svårt för namnet på den här ölen – go’IPA liksom…. Det kan bara komma från Göteborg.
Men jag är inte den som är den och efter att ha smakat den så gillar jag den. Dock, man måste vara förtjust i spretiga öl för att kunna ta den till sig till fullo för det spretar rejält i smakerna i den här. En lätt karamellig maltgrund, en apelsinig fruktighet, en lite mörkare exotisk ton och så en rejäl beska som drar åt tallbarr. Smakerna spelar inte tillsammans som de gör i de bästa iporna utan de glider i parallella spår snarare, bredvid varandra. Inte den bästa men enligt mig väldigt charmig i sin spretighet.
3 av 5.

Modern Classic IPA (30990) All in brewing/West coast bryggeri, 5,6 %, 33 cl, 32:90 kronor
Göteborgsbryggeriet All in har många strängar på sin lyra och även om de inte har ett eget fysiskt bryggeri så lyckas de fylla sina öl med en egen personlighet. Upplever jag i varje fall. Den här straight-on-ipan har humlats med humlesorterna Cascade, Simcoe, Chinook och Columbus, resultatet är en mjuk och ganska besk ipa som definitivt har hög kvalitet. Fyllig, fruktig och fint humlestinn men kanske lite för allmän för att nå högsta betyg?
3 av 5.

Modern Classic IPA från All in brewing

Modern Classic IPA från All in brewing. Foto: Joel Linderoth.

Capital IPA (30699) St Eriks bryggeri, 6,4 %, 33 cl, 21:90 kronor
Bryggeriet St Eriks har lagt sig i en mellanfåra i svensk ölbransch och balanserar mellan breda, allmänna öl och lite mer intensiva och ambitiösa. Den här tillhör en av de bästa ur deras produktion och ligger och lutar sig mot ett högre betyg utan att nå hela vägen fram. Ljus färg, frisk doft, härlig kolsyra och en ganska maffig fruktighet som jag tycker drar åt mango, passion och en sötma som känns som… honung? sirap? Beskan tydlig men inte så intensiv som vissa av de bästa iporna presterar. Bonus för en riktigt fruktig doftbomb.
3 av 5.

St Eriks Capital IPA från St Eriks bryggeri

St Eriks Capital IPA från St Eriks bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

West coast IPA (30755) West coast bryggeri, 6,3 %, 33 cl, 33:90 kronor
Relativt nystartade West coast bryggeri har drivit upp temperaturen i öl-Göteborg ytterligare. Den här ipan är bra men inte exceptionell men en bra början för ett nytt bryggeri. Här finns klassiska ipa-smaker; aprikos, grapefrukt och tallbarr och också en kraftig beska – lite för kraftig för min smak vilket gör att den landar i lätt obalans. Inte illa.
3 av 5.

West coast IPA från West coast bryggeri

West coast IPA från West coast bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Ipanema, Kapusta brewing, 5 %, finns ej på flaska
Okej, den här ipan kanske inte är den mest nyanserade ipan jag druckit. Men den är rejält charmig och har sina fördelar och man kan bara tänka sig hur uppfriskande den är en sen eftermiddag på uteserveringen när solen ligger på och dagen har tillbringats på Ribban i Malmö lapandes sol.
Kapusta brewing drivs av Christian Kapusta och är ett av bryggerierna som huserar i Minus-1, bryggeriet som ligger under Bishops Arms i Malmö och som skeppar sina öl hela vägen upp till baren. Färskt och lokalt så det förslår!
Den här är citrus, citrus, citrus och citrus-smakande och friskare än så blir det inte – riktigt gott om man dras åt citrusdrivna ipor – om inte…. välj något annat.
3 av 5.

Ipanema från Kapusta brewing

Ipanema från Kapusta brewing. Foto: Joel Linderoth.

The Purpose of Grapefruit (11445) All in brewing, 6,5 %, 33 cl, 34:90 kronor
Vad är egentligen syftet med grapefrukt? Den frågan ställde sig Göteborgsbryggarna i All in brewing och insåg att svaret var att göra en IPA! Så självklart och så gott! Många av de amerikanska humlesorterna ger ju oss sköna grapefrukt-smaker och vad händer då om man dessutom lägger till… grapefrukt? Ja, du kan ju räkna ut det själv.
Tydligt grapefruktinfluerade men också med den lite sötpiggare passionsfrukten och härligt skön beska i avslutningen. Okej, om man inte gillar grapefrukt så kanske det är för ensidigt men annars…. mums!
3 av 5.

The Purpose of Grapefruit från All in Brewing.

The Purpose of Grapefruit från All in Brewing. Foto: Joel Linderoth.

Pangofeber India Pale Ale (11485) Brewski, 6,5 %, 33 cl, 37:90 kronor
Skånska Brewski har tagit den svenska ölvärlden med storm. Och inte bara den förresten, var de än skickar sina öl så verkar de tas emot väl. Receptet? Gedigen kunskap, härlig attityd i både glas och etikett och så en charmig smakkomposition i vad de än tar för sig.
För ett år sedan kom deras första frukt-öl i feber-serien och den var en av förra årets stora öl-upplevelser på svensk mark. Därefter har det kommit några till och den här, Pangofeber, samlar ihop alla Feber-ölen och bjuder en kompott med smak av passionsfrukt, ananas och mango.
Om det är gott? Absolut! Friskt, fruktigt och med en tydlig ölbas ger den ytterligare en smak-upplevelse från Brewski-familjen. Jag känner mest av passionsfrukten men där finns definitivt ananas och en del mango också. Kombinera detta med en lätt syrlighet och du har en öl som kommer vara klockren i sommar. Ja, om det nu inte vore för procenten, 6,5 % kan vara väldigt starkt i sommarsolen. Varning utfärdad, du kommer vilja dricka fler av den här nämligen….
3 av 5.

Pangofeber IPA från Brewski

Pangofeber IPA från Brewski. Foto: Joel Linderoth.

Hip hops IPA (30030) Beerbliotek, 6 %, 33 cl, 27:30 kronor
Beerblioteks öl-bibliotek växer ständigt och den här bör varje ölälskare smaka minst en gång i livet… Inte den mest komplexa ipan du druckit men måste allt vara så komplext hela tiden? Nej, just det! Välbryggd IPA som går i grundtonen grapefrukt och en del nästan kryddiga drag. Rejäl beska och fin eftersmak – en IPA som gör sitt jobb och gör det väl.
3 av 5.

Hip hops IPA från Beerbliotek.

Hip hops IPA från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.

One Love IPA Ekologisk (30901) Södra Maltfabriken, 6 %, 33 cl, 24:90 kronor
Stockholmsbryggeriet Södra Maltfabriken har på kort tid släppt några riktigt fina öl och den här ingår i den skaran, en ekologisk IPA som bjuder på ett mjukt och balanserat smakcentrum – kärleksfullt måhända? Grunden är klassisk citrus men över det draperas passionsfrukt och mango och en fin sötma som drar åt honung. Avslutningen besk men inte på något sätt överdriven, lite åt en pigg blodgrapefrukt i smaken. Fin och njutbar.
3 av 5.

One Love IPA från Södra Maltfabriken.

One Love IPA från Södra Maltfabriken. Foto: Joel Linderoth.

Stigbergets India Pale Ale Simcoe Citra (30140) Stigbergets bryggeri, 6,3 %, 33 cl, 29:90 kronor
Det lilla Göteborgsbryggeriet Stigbergets bryggeri gör många bra öl, det här är en av dem. Humlesorterna Simcoe och Citra skapar stora, fruktiga, ganska tunga smaker på en frisk maltbotten – sammantaget är det en öl med bra sötma, bra friskhet och bra beska. Njutbar på många sätt, kanske till en rejäl ostbricka?
3 av 5.

Stigbergets India Pale Ale från Stigbergets bryggeri.Stigbergets India Pale Ale från Stigbergets bryggeri.

Stigbergets India Pale Ale från Stigbergets bryggeri. Foto: Joel Linderoth. 

Flamingo-go IPA (88433) Pang Pang brewery, 6 %, 33 cl, 39:90 kronor
Det är inga små smaker i den här karaktärsfulla ipan från Stockholmsbryggeriet Pang Pang, detta trots att alkoholhalten är relativt stillsamma 6 %. Inte särskilt balanserat heller men det är som det ska, charmigt, vidlyftigt, ambitiöst och smakfullt. I grunden framförallt aprikospuré, dessutom grapebeska, honungssötma och en del örtiga drag. Stor beska som är genuint fruktig och långt smakande. För mig är detta riktigt bra men jag inser att vissa kommer hävda ”obalans” och ställa den på paus-hyllan.
3 av 5.

Flamingo-go från Pang Pang brewery

Flamingo-go från Pang Pang brewery. Foto: Joel Linderoth.

India Ale (1464) Nils Oscar, 5,3 %, 33 cl, 19:90 kronor
Väldigt prisvärd india pale ale från föregångsbryggeriet i Nyköping, en öl som kommit att bli en av grundstenarna i bryggeriets produktion. Grunden är en brittisk version av india pale ale, med lite mörkare, nästan knäckiga smaker och djup frukt, på detta läggs sedan fina, friska humlefruktiga toner av lite mer modernt, amerikanskt snitt. Resultatet? Gott!
Det är inte en IPA som man häpnar över men en trogen, prisvärd öl som passar utmärkt som kompanjon till kött och grillrätter.
3 av 5.

India Ale från Nils Oscar

India Ale från Nils Oscar. Foto: Joel Linderoth.

Jämtlands IPA India Pale Ale (89796) Jämtlands bryggeri, 5,5 %, 33 cl, 20:90 kronor
Jämtlands bryggeri brygger öl i mittfåran av den pågående ölutvecklingen och de gör det bra. Den här balanserar fint mellan sötma, frukt och beska och blir ett bra val för den som siktar på hamburgare till helgmiddagen. Nätta örter balanserar, fruktigheten drar åt karamell och sötman är mörkare honung. Beskan? Den finns där!
3 av 5.

Jämtlands IPA från Jämtlands bryggeri.

Jämtlands IPA från Jämtlands bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

India Pale Ale (30205) Stockholm brewing, 6 %, 33 cl, 35:80 kronor
Det lilla bryggeriet Stockholm brewing lyckas bra med mycket de företar sig och detta är inget undantag. Friskt anslag i både doft och smak och djupa, fint balanserade smaker av citrus; apelsin och grapefrukt, och mango. Beskan med ganska djupa, jordiga smaker som ger lång eftersmak. Fin!
3 av 5.

India Pale Ale från Stockholm brewing

India Pale Ale från Stockholm brewing. Foto: Joel Linderoth.

St Eriks IPA (1463) St Eriks bryggeri, 5,3 %, 33 cl, 19:90 kronor
En IPA behöver inte vara det maffigaste du druckit och här är beviset. Återuppväckta bryggeri-namnet St Eriks gör den här ölen med ena benet i den brittiska ipan och den andra i den amerikanska och resultatet är påfallande ofta bra. En fruktig bas med tydlig kropp och en lite mörkare fruktig beska med apelsin och mango i smaken. Besk men inte överdrivet besk, en öl i bra balans som är en bra ingångs-öl för den nyfikne IPA-utforskaren. Den finns dessutom på de flesta bolagsbutiker – bara en sådan sak!
3 av 5.

St Eriks IPA från St Eriks bryggeri

St Eriks IPA från St Eriks bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Napa Smith Organic IPA (1695) Napa Smith Brewery, 7 %, 35,5 cl, 25:90 kronor
Kaliforniska vinstaden Napa kan inte bara göra vin, den kan göra öl också. Napa Smith brygger en bred portfölj av öl men den enda som hittar till Sverige är den här, en av få ekologiska ipor som finns kontinuerligt i sortimentet. Den är bra!
Tydlig maltig kropp med lätt sötma; apelsin och sirap. En svagt avvägd kryddighet och en beska som går i frisk, torr stil.
3 av 5.

Napa Smith Organic IPA från Napa Smith brewery.

Napa Smith Organic IPA från Napa Smith brewery. Foto: Joel Linderoth.

100 W IPA (31059) Nya Carnegiebryggeriet, 6,8 %, 33 cl, 26:90 kronor
Nya Carnegiebryggeriet har fått upp ångan och den här ipan är en av deras bästa öl, kanske den bästa? Tydligt citrustonad med fruktig kropp och rejält med fruktig beska utan att det blir för mycket. Väldigt fin!
3 av 5.

100 W IPA från Nya Carnegiebryggeriet.

100 W IPA från Nya Carnegiebryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

India Pale Ale med omdömet 2 av 5 – godkänt!

Libertas IPA (30656) Fjäderholmarnas bryggeri, 6 %, 33 cl, 28:70 kronor
Fjäderholmarnas bryggeri, det ligger på en liten ö i Stockholms hamninlopp, börjar få till stabila öl i sina bryggningar. Min erfarenhet är att det varit både upp och ned i kvaliteten men den senaste tiden har det som jag smakat varit rent och utan felsmaker.
Den här IPA:n är ganska klassisk i sin smakbild med apelsinskal, ganska tydlig maltighet och barrbeska. Dessutom en nätt örtton som ger lite spännande intryck även om jag tycker att den ännu inte riktigt håller ihop i smakerna. Godkänt men det kan bli bättre!
2 av 5.

Libertas India Pale Ale från Fjäderholmarnas bryggeri

Libertas India Pale Ale från Fjäderholmarnas bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Flunk out Apricot India Pale Ale, Öde bryggeri, än så länge bara på fat
Det lilla bryggeriet Öde ligger i stockholmsförorten Bandhagen och av det som jag smakat än så länge så har de en bra start på sin verksamhet. Dessutom en väldigt snygg sajt…
Att brygga öl med aprikos låter som en smart sak; den fruktiga sötman tillsammans med humlesorterna Warrior, Mosaic och Simcoe ger en skön kompott av citrus, fruktsötma och beska – grapefrukt och nätta honungstoner. Bra men kanske inte så personlig som jag tror att bryggeriet vill att den ska vara.
2 av 5.

Flunk out från Öde bryggeri

Flunk out från Öde bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Rebel IPA (89086) Boston Beer Company, USA, 6,5 %, 35,5 cl, 22:90 kronor
Det tog ett tag men till slut bestämde sig gigantiska Boston Beer för att göra en india pale ale. Boston Beer är bryggeriet som brygger varumärket Samuel Adams och bryggeriet är dessutom det största av de som kan kalla sig hantverksbryggerier i USA. Eller möjligtvis näst största. Bryggeriets påverkan på den amerikanska ölkulturen kan nog inte överskattas, deras ölfilosofi har varit enormt viktig för framväxten av det som vi ser idag – inte bara i USA.
Rebel IPA är dessvärre inte lika viktig. Det är en klart habil öl, en IPA som jobbar med fruktiga humletoner och en fin medelfyllig kropp men den besväras också av ett fränt alkoholstick och en anonym beska.
Välgjord – ja, men inte mer….
2 av 5.

Samuel Adams Rebel IPA från Boston Beer Company.

Samuel Adams Rebel IPA från Boston Beer Company. Foto: Joel Linderoth.

Södra IPA (89341) Södra Maltfabriken, 7 %, 33 cl, 23:80 kronor
Det skeva och lite udda kan vara väldigt vackert och lite så är det med den här ölen. Den är storsmakande och vinglar lite hit och dit men personligen kan jag gilla det där ambitiösa anslaget även om det inte håller ända fram. Dova frukter, tänk övermoget päron i doften, mango, aprikos, grapefrukt i en tung kombination och sedan överstyrd beska som är lite vresig och arg. Obalanserat och dant men väldigt charmigt.
2 av 5.

Södra IPA från Södra Maltfabriken

Södra IPA från Södra Maltfabriken. Foto: Joel Linderoth.

India pale ale som fått omdömet 1 av 5 – nja….

India Pale Ale (30114) Brygghuset Finn, 6,2 %, 33 cl, 27:50 kronor
Landskrona-bryggeriet är i min värld ett ganska ojämnt bryggeri. Vissa av deras öl har på fat varit riktigt bra medan andra, ofta på flaska, inte alls når upp till bästanivån. Det här är ett exempel, en ipa som har många av de karakteristika som man letar efter men inte alls når upp till det förväntade. Tung i malten, en trött humleton, lite syrliga drag och en obalanserad blandning som inte alls är rolig. Tyvärr, bryggeriet kan betydligt bättre….
1 av 5.

India Pale Ale från Brygghuset Finn

India Pale Ale från Brygghuset Finn. Foto: Joel Linderoth.

Läs också: Här är stora testet av folköl – över 50 testade öl

Läs också: Kolla in frågesporten om öl – 10 frågor varje gång!

2 kommentarer om "India Pale Ale – IPA – testa de här ölen"