Logga in här

Hellre surströmming än glass säger Axel, 12

Han äter surströmming varje dag på sommarlovet – och han är 12 år!

Axel Johansson heter ynglingen, som säkert skulle jubla om det dök upp surströmming i skolbespisningen.

-Hellre surströmming än glass! säger han.

Paris 003

Axel och jag och några till hade nöjet att vara med på surströmmingsprovning i dag, arrangerad av surströmmingsakdemien och ledd av Åsa Öström, professor i måltidskunskap vid Örebro universitet. Målet var att undersöka hur alla våra sinnen påver kas av denna ädla rätt.

Axel  är att gratulera, han har nära till godsakerna: hans pappa och morbror är surströmmingstillverkare. Deras produkt, Borkbosuringen, är en exklusiv rackare; varje strömming har sorterats för hand tre gånger innan den hamnar i burken. Burkarna numreras sen och klassificeras efter kvalitet, den finaste kostar över 300 kronor i det fåtal butiker som säljer dem.

Hemligheten med den här speciella surströmmingen är salthalten. Man håller den så låg som möjligt, strax ovanför eller nästan på den gräns som krävs för att fermenteringen ska komma igång och inte i stället bli förruttnelse. Processen övervakas av en saltörmästare, det finaste man kan bli i surströmmingsbranschen. Det är ett precsionsarbete, som kan misslyckas. Då är det katastrof.

-Det finns gamla exempel på att saltörmästare tagit livet av sig när jobbet gått åt pipan, berättar Axels pappa Sverker. Fast inte hos oss.

En riktig smäll fick strömmingsfabrikanterna i Borkbo i maj, när deras lager brann och tusen burkar prima surströmming exploderade. Vilket fyrverkeri…

Burkar med väljäst surströmming blir ju som bomber. Vilket skickade hjärtat upp i halsgropen på Barack Obamas bevakning för ett tag sen. För samtidigt som den amerikanske presidenten besökte Stockholm skulle Sverker & c:o leverera en låda surströmmingsburkar till restaurang Hjerta på Skeppsholmen. Allt i trakten var avspärrat. Polisen tittade misstänksamt på de trinda burkarna i budbilen. När de insåg vilket innehållet var, kom ordern snabbt:

-Åk!

Och surströmmingstransporten fick snabbköras med poliseskort genom alla spärrar!

En surströmmingsbomb mot Obama hade förmodligen varit en lika originell som ovälkommen terrorhandling…

Dagens suringprovning (ja, folket i branschen säger suring) var njutbar. Axel och vi andra njöt för fullt av 2013 års produkter. Och ännu gladare blev vi när vi fick veta att årets suring – som blir färdig i augusti – kommer att hålla hög klass. Den blir fet och fin tack vare den långa våren.

En nyhet fick vi också med oss: I augusti kommer en ansökan att lämnas in till livsmedelsverket om att surströmmingen ska få s.k. SUB-märkning, dvs. skyddad ursprungsbeteckning. Alltså samma kvalitetsstämpel som bl.a. Kalixlöjrommen och falukorven har. Ansökan skickas sen vidare till Bryssel, och när EU:s kvarnar malt färdigt om – kanske – ett eller två år, kan surströmmingen stoltsera med att ha tagit plats i finrummet.

Inte dåligt för en produkt som många inte skulle ta i med tång. Eller i varje fall inte utan klädnypa för näsan…