Logga in här

Här får man möta Frankrikes toppkockar

I 120 år har restaurangskolan Le Cordon Bleu utbildat världens bästa kockar.

I går gick jag kurs där. Nån världskock lär jag inte bli, men efter att ha sett franska toppkockar i aktion på nära håll, längtar jag intensivt till hemmaköket. Nu ska det lagas mat – så proffsigt som möjligt!

Vi var en grupp på ett tiotal matamatörer som tagit oss till Cordon Bleu i södra Paris i går, amerikaner, kanadensare, engelsmän och så kompisen Ludde och jag. En gastronomisk heldag i matens huvudstad, vad kan man mer begära?

Startskottet gick på en av Paris många, härliga matmarknader. Hundratals meter av grönsaker, ostar, kött, skaldjur, bakverk; allt som går att äta.

007

Kocken Patrick Caals, som jobbat på Maxim och andra toppkrogar, var lika entusiastisk som vi amatörer:

-Det är en dröm att få gå på en riktig matmarknad och handla. Tyvärr hinner vi proffskockar  aldrig göra det, bilden av kockar som drar ut på stan och köper de bästa råvarorna är bara en fantasi.

-Men går man på marknad, ska man vara ute tidigt – om man vill ha de bästa råvarorna. Vill man handla billigt, ska man komma strax för stängningsdags.

Skillnaden mellan parismarknaden och Hötorget i Stockholm var enorm. Inga skrikande, påflugna försäljare här, bara trevliga matmånglare som inte drog sig för att visa sina produkter, prata och förklara, även för oss turister, som knappast kunde förväntas handla utan bara titta.

Man blir sanslöst hungrig av att gå runt bland idel godsaker! Så en lunch med blandade delikatesser från marknaden på en liten krog bredvid satt förstås fint.

Sen började showen i en lektionssal på Cordon Bleu. En ny toppkock tog över, Williams Caussimon, med erfarenhet från flera michelinkrogar. Nu skulle det lagas en trerätters! Först ut: sallad på små kronärtskockor med lättstekta havskräftor:

011

Ljuvligt gott, såklart. Och fantastiskt att se en internationell mästerkock i arbete: ett under av precision och noggranhet. Mottot  var perfektion. Och som han putsade, torkade av och diskade! Hela tiden. Köket glänste från början till slut, allt var i bästa ordning, ingenting låg och skräpade. Där har vi hemmakockar säkert en hel del att lära…

Bra knep fick vi också med oss. T.ex hur man tar bort den svarta tarmen ur havskräftan, genom att pilla fram en liten öppning baktill och dra ut den. På så sätt slipper man trasa sönder den fina kräftstjärten.

Nästa rätt: ugnsbakad torsk med olivpesto, fina grönsaker och små tomater fyllda med hemlagad aioli:

013

Vår lärare tog så fint i fiskbitarna, lyfte dem nästan ömt, som om de vore små, små barn…

012

Ännu ett gott råd fick vi:

-Behåll alltid skinnet på fisken! Det får bitarna att hålla ihop. Och så ger det så god smak.

En fransk måltid består alltid av minst tre rätter. Vår final blev den här:

016

En underbar citronpaj med jordgubbar och hembakat flarn. Som smälte på tungan.

Le Marché de Paris heter äventyret, som Cordon Bleu arrangerar några gånger i månaden. Men man kan också gå på kurser i medelhavsmatlagning, thaimat, mat från Provence, bakning – ja, det mesta.

Fullärd blir man förstås aldrig – men väldigt inspirerad…