Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Här är sanningen om Toast Skagen

Säg Toast Skagen och alla smaklökar reser sig och hurrar.

Säg Tore Wretman och varenda kock i Sverige – ja åtskilliga i Europa, och t.o.m. många i övriga världen – böjer sig i vördnad.

Tore var ordblind, mobbad och utkastad ur skolan. När han dog för precis tio år sen var han en legend. Svensk mathistorias främste. Hovtraktör. Mannen bakom Operakällaren och Riche.

Och det var Tore som skapade Toast Skagen, kungen bland förrätter.

I kväll åt jag den, lagad exakt så som Tore gjorde.

Det är busenkelt: smörstekt vitt bröd toppat med räkor i god majonnäs. Och överst en klick löjrom och en dillkvist.

Inget mer!

Inte rödlök, inte pepparrot, inte crème fraîche, inte dijonsenap eller allt möjligt annat som emellanåt blandas i smeten. Säkert inte oävet, men då är det inte Tores Skagen.

Hur den kom till? Tores änka Eva berättade så här i ett mejl till världsreportern Staffan Heimerson för några år sen:

”Tore och besättningen tävlingsseglade i Tores mahognybåt Salta Marina 1956. Det blev stiltje. Segerchanserna försvann, besättningen deppade. Behöver piggas upp, tänkte Tore och tittade efter vad som fanns ombord. Inte mycket. Men han hittade ägg och olja, räkor, vitt bröd, lite löjrom och dill. Tore stekte brödet,  snodde till en majonnäs, blandade ihop och formade ett duvägg av löjrommen att lägga ovanpå.

-Vad kallar du den här lilla läckerbiten? frågade en besättningsman.

Tore tittade ut över vattenvidderna, och i fjärran såg han Jyllands nordspets. Fann sig snabbt:

-Men kära hjärtanes, sa han, det här är ju en typisk Toast Skagen!”

Det finns en annan story också, som säger att båten med Tore Wretman befann sig utanför Smögen och att rätten skulle döpts till Toast Smögen. Men nån hörde fel, så det blev Skagen.

-Men det är gammal krogskröna, som inte är sann, berättar författaren Mats Ekdahl och fotografen Björn Lindberg, som ger ut boken ”Tore Wretman, maten och livet” den här veckan. 640 sidor mat- och kulturhistoria.

De lovar att ge en ny, heltäckandebild av fenomenet Tore Wretman.

-Han hade ett vinnande källarmästarleende, säger Ekdahl kryptiskt.

Vad som dolde sig där bakom ska bli spännande att läsa.