Logga in här

Hans familj har levt två år på kastad mat

Det är inte vi konsumenter som slänger en massa mat i onödan – det är handeln. Affärerna vräker massor av utmärkt mat i soporna.

Författaren Andreas Jakobsson vet. Han och hans familj har i två år levt nästan uteslutande på mat som kastats bort av olika näringsidkare. Han åker runt och samlar ihop sånt som ratats av butikerna.

Jag blev alldeles kall när jag läste en artikel av Andreas i gårdagens Svenska Dagbladet. Han har räknat ut att det kastas miljontals ton fullt ätbara livsmedel i soporna. Miljontals ton! Och bara några procent av det enorma slöseriet står hushållen för.

Ett exempel: på en av sina rundor till containrar och soptunnor utanför mataffärerna upptäckte han att en Lidl-butik slängt åtta kilo ris,  några hundra ägg, 20 kilo kött, sallad, knäckebröd och några kassar blandade mejeriprodukter. Allt av god kvalitet.

Samtidigt gör Lidl reklam på sina mjölkpaket för att man inte ska slänga innehållet bara för att bäst-före-datum passerats. ”Bäst-före är inte detsamma som släng-varan”.

Uppenbarligen har det gått troll i bäst-före-märkningen. Många är livrädda förr mat som närmar sig slutdatum. (Och där får nog många av oss konsumenter ändå ta en del av skulden, tror jag).

Men många har också fattat att man ska smaka och lukta på maten för att bestämma statusen på den i stället för att stirra sig blind på märkningen. Och hushållen är alltså duktiga på att äta upp den mat man köpt. I huvudsak är det andra som skapar matsvinnet.

Undantag finns i handeln: heder åt COOP som just nu kör en kampanj för att vi ska köpa grönsaker som ser lite ”fula” ut – sneda gurkor och krokiga morötter t,ex. – i stället för att de vräks på soptippen.

Och det borde ju vara självklart: en krokig gurka eller ett äpple med några prickar på skalet är lika bra föda som de ”vackra” grönsakerna och frukterna. Och mjölken blir inte plötsligt dålig klockan 24 natten mot rekommenderad sista förbrukningsdag. Den håller sig oftast fin en vecka till, eller mer.

Andreas Jakobsson har skrivit en reportagebok om ämnet: ”Svinnlandet”. Den borde vi nog läsa, och säkert borde den sättas i händerna på livsmedelsproducenter och handlare.

Och politiker. Andreas skriver att han försökt få kontakt med miljöministern 50 gånger (!) för att diskutera matsvinnet med henne. Men ännu har hon inte svarat.

Här är en av författarens slutsatser: matbranschen och myndigheterna borde sluta att svartmåla konsumenterna. Det är inte i första hand hos dem problemet ligger.