Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Han vill bli kungen av folköls-Sverige

Folköl är inte bara billig lager i butiken längre. Utbudet är större än någonsin och nu vill folköls-älskaren Johan Palo starta en butik som ska hjälpa fler att hitta den hantverksproducerade folkölen - den med stor smak och lite alkohol. Kommer han att lyckas?

Södermalm i Stockholm håller på att bli Sveriges folköls-centrum. I veckan startade ölsbutiken och delin Bottl3.5hop på Södermalm och efter sommaren kommer ytterligare en renodlad ölbutik, den här gången på Hornsgatan.

Johan Palo som ska driva butiken, som ska heta just Folkölsbutiken, funderade på varför det inte fanns en butik som specialiserar sig på folköl och annan öl med låg alkoholhalt? När han hade tänkt ett tag på den där butiksidén så bestämde han sig för att starta butiken själv.

Butiken är just nu ett renoveringskaos och butikslokalen som hoppas bli Sveriges centrum för folköl är än så länge inte klar men efter sommaren ska den öppna och locka med det som Johan Palo gillar mest – öl med stora smaker och lite alkohol. När butiken är färdigrenoverad ska den husera folköl, lättöl, alkoholfri öl och en massa andra drycker som bara har en sak gemensamt – de har låg eller ingen alkoholhalt.

  • Jag har alltid gillat folköl och butiken blir en kanal och en symbol för det intresset, säger Johan Palo och säger att enligt honom så är kombinationen mycket smak och lite alkohol det absolut bästa.

De senaste åren har den svenska ölkulturen förändrats otroligt mycket och idag har Sverige upp mot 250 bryggerier, att jämföra med ett 50-tal bara för några år sedan. Många av dem brygger inte bara starköl utan har också gett sig på folkölen och i många större livsmedelsbutiker är utbudet av folköl väldigt stort.

Inte tillräckligt stort tycker Johan Palo som med sin satsning på Södermalm i Stockholm siktar på att bli kungen av folköl.

  • Jag har alltid gillat folköl och det vore härligt att vara med och skapa en mötesplats för folkölsälskare, det är det som är min förhoppning!
Johan Palo gillar folköl - mycket!

Johan Palo gillar folköl – mycket! Foto: Joel Linderoth.

Den nya folkölsbutiken kommer att ligga på Hornsgatan nära Mariatorget i Stockholm, ett område som är välförsett med bra krogar och ölbarer och enligt Johan Palo passar det synnerligen bra för en specialiserad ölbutik.

  • Jag har jobbat på kaféet Johan & Nyström som ligger här och dessutom på bageriet Petrus som också ligger här i området. Det är ett väldigt spännande och mysigt område med många bra ölbarer, klart det ska finnas en ölbutik också!

Ambitionen är att presentera svenska och utländska drycker med låg alkoholhalt och riktigt bra kvalitet och att hela lokalen ska vara fylld med flaskor och burkar. Johan bedömer att kanske hälften av de över 200 svenska bryggerierna brygger någon form av öl med lägre alkoholhalt och hans önskan är att (nästan) alla ska vara representerade i butiken.

  • Jag ser butiken som ett sätt att ändra på vårt sätt att se på öl och visa att det går att kombinera smaken med låg eller ingen alkohol. Jag hoppas att den kommer bli lite av ett skyltfönster för svenska bryggerier och att vi kanske kan starta fler butiker på fler ställen framöver, säger Johan Palo.

Butiken ska inte bara vara en butik utan den som vill ska också kunna smaka ölen på plats och några av dem kommer också finnas på kran. Ambitionen är att erbjuda provningar och gästspel med olika bryggerier och bryggare och sakta men säkert se till att folkölen får den status som den borde ha.

Att drycker med låg alkoholhalt blir mer och mer och populära märks inte bara i öl-branschen, intresset för stora smaker med lite alkohol är stort och varje år säljer Systembolaget mer och mer av de alkoholfria dryckerna. Bara för någon vecka sedan öppnade ytterligare en lågalkoholsbutik, också den på Södermalm i Stockholm, och fler och fler testar de nya bryggeriernas folköl. Och varför inte; att kunna dricka en smakfull öl utan att känna sig snurrig måste väl vara det bästa?

Johan Palo ser sin kommande butik, den beräknas öppna i augusti, som ett första steg mot en mer nyanserad bild av öl och öldrickning. Det handlar inte om berusning, det handlar om smak helt enkelt.

  • Jag vill berätta storyn om ölen och bryggeriet och jag vill göra det med folköl för det är den ölen jag gillar allra bäst, säger Palo och böjer sig ned och drar upp byxbenet en aning. Där skymtar en tatuering och när jag kollar på den ser jag siffrorna 2,8. 2,8 som ju är en klassisk procenthalt på folköl i Sverige…..
  • Jag har haft tatueringen länge, säger Johan Palo och vittnar på något sätt om att hans satsning är på riktigt.
Tatueringen på Johan Palo.

Tatueringen på Johan Palo. Foto: Joel Linderoth.

Kanske blir Palo den svenske kungen av folköl? I slutet av augusti öppnar butiken, den lär locka många öldrickare… Och om Johan Palo får som han vill blir den inte bara ett ställe för ölnördar.

  • Jag vill att alla ska hitta hit, inte bara ölnördarna. Det tror jag blir den största utmaningen.

***

Läs också: Här är stora testet av folköl, kolla in!

Läs också: Här hittar du många nyheter om öl – perfekt sommarläsning!

Johan Palo på Södermalm.

Johan Palo på Södermalm. Foto: Joel Linderoth.