Logga in här

Halloween dessert! Gravstenar med chokladmousse

Nu är det dags att börja ladda inför Halloween-helgen med spindelväv, skelett och allmänt spökig dekoration i hemmet! Som liten tyckte jag alltid att Halloween var fantastiskt spännande, även om det då (på 90-talet) var ganska nytt i Sverige. Allhelgonahelgen i sig är ju inget nytt, men den har inte direkt varit en helg som firas på ett särskilt glatt eller upplyftande sätt.

När alla vi barn på gården började klä ut oss som spöken och häxor och knacka dörr var det väldigt blandad respons från grannarna som öppnade dörrarna det första året. Några av de äldre tyckte att det var respektlöst att ta något så allvarligt så lätthjärtat, andra blev glatt överraskade.

Själv tycker jag fortfarande att Halloween är en underbar idé. Under allhelgonahelgen ska vi minnas våra döda på ett särskilt sätt, men varför måste det betyda att allt ska vara så allvarligt hela tiden? Varför kan vi inte fira dem på ett gladare sätt, som man gör i Mexico?

Jag ska minnsann fira Halloween med mat i spökigt tema!

Den här Halloween efterrätten gjorde jag i helgen och resultatet blev riktigt lyckat, med krämig chokladmousse i botten, krossade oreokakor till ”jord” och kex som gravstenar. Om du vill kan du göra det ännu roligare för barnen och gömma något läskigt (men ätbart) i moussen, för skojs skull! 😉

halloween-007-Edit

Chokladmousse:

 • 100 g mörk choklad
 • 2 ½ dl vispgrädde (t.ex. Alpro airy & Creamy)
 • 1 msk kakao
 • 1 msk florsocker
 • ½ tsk vaniljextrakt

Gravsten och jord:

 • 8 st Oreokakor
 • 4 valfria kex
 • florsocker, att pudra med
 • 20 g choklad, smält

Till dekoration: små blommor

 1. Hacka 100 g choklad fint och för över till en skål. Koka upp vispgrädden och häll den sedan över chokladen, låt stå i någon minut och rör sedan om tills chokladen smält.
 2. Tillsätt kakao, florsocker och vaniljextrakt och låt svalna helt i kylen. Vispa sedan fluffig med en elvisp och skeda ut moussen ⅔ upp i 4 små glas.
 3. Ta bort den vita fyllningen på oreokakorna med en kniv och krossa kakorna till smulor i en plastpåse. Smält ca 20 g choklad. Pudra lite florsocker över baksidan på kexen och skaka av så att de får ett mycket tunt lager florsocker på sig.
 4. Texta ”RIP” med den smälta chokladen (jag använde en tandpetare den här gången). Häll de krossade oreokakorna ovanpå moussen, stick ner kexen och servera eventuellt med pyttesmå blommor!