Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grilla kött – stjärnkocken Johan Jureskogs hetaste grilltips

Grilla kött – stjärnkocken Johan Jureskogs hetaste grilltips
Johan Jureskog är expert på grillat kött och vet hur du ska få till den perfekta köttbiten. Här delar han med sig av sina bästa grilltips som får dig att lyckas. - Ett bra kött behöver inte många tillbehör, säger han.

Stjärnkocken Johan Jureskog, känd från bland annat ”Kockarnas kamp”, älskar grillat kött. Men poängterar att det är skillnad på kött och kött.
– Oxfilé är totalt överskattat. Entrecote är Rolls Roycen när det kommer till att grilla nötkött. Felet många gör är att välja bort kött med fett på. Det ska vara fett om det ska bli saftigt och gott säger han.

Kock i över 20 år

Johan Jureskog har arbetat som kock i över 20 år och är en av ägarna till Rolfs kök och restaurang AG i Stockholm.
Han berättar att det är viktigt att köttet är torkat på ytan för att få bästa resultat på grillen.
– När du köper nötkött, kolla att det är minst två veckor gammalt så att det är färdigmörat och att det mesta av vattnet har lämnat köttet. Annars torka det med papper.
– Och när du sätter in nötkött i kylen, ha inte plastfolie över. Köttet måste andas, så lägg en handduk under köttet.

Salt och peppar räcker
Väljer man ett bra kött så behöver man inte hålla på att rubba in kryddor och annat.
– Det räcker med salt och peppar. Att dränka köttet i såser som bearnaise eller blue cheese är att förstöra köttet, säger han.
– Fläsk kan man däremot rubba in med kryddor. Fläskkarré är perfekt för grillning. Det är härligt fett och blir inte torrt. Men välj bra gris. Svensk gårdsgris är det bästa och värt att betala lite mer för.

Här är Johan Jureskogs bästa råd vid grillning:

1. Låt det glöda
Använd hälften briketter, hälften kol. (Kol är mer lättantändligt). Låt dem glöda ur ordentligt, kan ta 30-40 minuter innan det är dags att lägga på köttet.

2. Satsa på kvalitet 
Tjocka kött- bitar bör ligga framme mellan en halvtimme till en timme innan de grillas. Tunnare skivor tar du direkt från kylen.
Välj bra kött, närproducerat. Betala lite mer för bra kvalitet.

3. Använd salt 
Använd vanligt salt under matlagning. Havssalt och dylikt passar bättre att strö över maten när den är klar.

4. Håll koll på tempen 
Du kan vända köttet hur många gånger som helst. Det viktiga med nötkött är innetemperaturen. Använd en termometer.
När nötköttet nått en innetemperatur på cirka 45 grader tar du bort köttet från grillen och låter det vila till dess det uppnått 50-52 grader. Då grillar du det 30 sekunder på vardera sida så köttet får en ny stekyta.

Läs också: Så gör du godaste grillspetten!

Läs också: Hitta allt om grillning på vår grillsida

Text: Josefine Elfström
Foto: Cornelia Nordström