Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Göteborg är Sveriges bästa ölstad

Den andra versionen av ölveckan Gbg beer week sätter Göteborg på första plats i öl-Sverige, inget tvekan om saken. Och inte nog med det, den ölintresserade hittar många skäl för att besöka Göteborg. Kolla in bara!

Sugen på spännande öl? Dra till Göteborg!

När Sverige fick sin första riktiga ölvecka, Gbg beer week, som hölls första gången 2015, så var den ett välkommet tillskott i den växande svenska ölfamiljen. Redan i första versionen var Gbg Beer Week en imponerande uppvisning av vad Göteborg kunde erbjuda och nu, när den andra versionen är i full gång, så är det ännu mer imponerande. Göteborg är helt enkelt Sveriges bästa ölstad!

Under den göteborgska ölveckan bjuder Göteborg på finöl i snart sagt varje hörn, från finkrog till hembryggarbutik till ölstugor och ölbarer. Stockholm, Malmö, Uppsala, Sundsvall och alla andra ambitiösa ölstäder får ursäkta, det som Göteborg har åstadkommit i öl-sammanhang gör att de stannar kvar i toppen av öl-Sverige, det är ingen tvekan om saken.

Att Malmö direkt tog efter och skapade sin egen version av ölvecka är ett tecken på att ölveckor är här för att stanna och nu väntar vi bara på att Stockholm ska ta efter – när kommer Sthlm Beer Week? Umeå Beer Week? Växjö Beer Week?

Men det finns fler skäl än Gbg beer week att hylla ölstaden Göteborg – här är några företeelser du kommer älska om du älskar öl…

Oceanbryggeriet
Oceanbryggeriet med dess grundare Thomas Bingebo är ett riktigt klass-bryggeri, man brygger öl som är av bra kvalitet och med personlig prägel. De finns på Systembolaget för alla att beställa hem och gör man det kommer man inte ångra det – den saken är klar. Testa gärna deras fenomenala Västkust eller den helt oemotståndliga Arbetarportern – en av Sveriges bästa öl. De gör dessutom cider – en väldigt god sådan! För att inte tala om Ebbot och Glenn no 5 – tala om Göteborgsöl!
Numera också som folköl och under årets Gbg Beer Week så presenteras bryggeriets första samarbetsbrygd, Två sidor av samma öl, brygd tillsammans med Nynäshamns Ångbryggeri.

Ocean Arbetarporter från Oceanbryggeriet.

Ocean Arbetarporter från Oceanbryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

Göteborg Porterfestival
En gång i tiden bryggdes Carnegie Porter i Göteborg och gjorde sådan succé så den skeppades över halva jorden. Numera görs Carnegie portern i Falkenberg och Nya Carnegiebryggeriet ligger i Stockholm men Göteborg har en porterfestival som arrangeras vartannat år – det är inte det sämsta. Men tala inte för högt om det förlorade ölet, det kan bli dålig stämning…

Carnegie Porter från Carlsberg

Carnegie Porter från Carlsberg. Foto: Joel Linderoth.

Poppels bryggeri
Poppels bryggeri tillhör definitivt ett av Göteborgs bästa och kanske också ett av Sveriges bästa – rejält bra öl som i dagarna börjat produceras i Jonsered i bryggeriets nya bryggeri. Expansion för produktionen men också ambitioner att skapa en beerstination – ett ställe som ölälskare måste besöka!
Poppels öl är värda att smaka gång efter annan och med sina special-varianter som kommer med jämna mellanrum har de lyft öl-Sverige ytterligare.

Nya Världens India Pale Ale från Poppels bryggeri

Nya Världens India Pale Ale från Poppels bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Brewdog Bar
Okej, det kanske inte är det mest göteborgska egentligen men att skotska bryggeriet Brewdog har slagit till med en krog i Göteborg är faktiskt riktigt fint. Brewdog är ett kvalitetsbryggeri av rang, att kunna dricka deras brygder i Göteborg är riktigt häftigt. I en snygg lokal dessutom!

En öl- och whiskymässa
Ölmässan körs för fjärde året i år och har kommit att bli en omistlig del av öl-Göteborg. Mässan samlar stort och smått i ölvärlden och får öl-drickare från halva västkusten att fylkas i mässhallen. Och lite till!
Avslutar Gbg Beer Week och samlar hantverksöls-Sverige och en hel del intressanta internationella bryggerier.

Dugges Ale och porterbryggeri
Dugges
har alltid varit ölälskarnas favoritbryggeri och fortsätter vara det. Med allt från fina folköl till riktigt bra tungviktare i ölfloden så har man år efter år visat fantastisk kärlek till ölkulturen. Det senaste året har man lyckats med konststycket att dels vara klassiska och dels vara experimentella, en nytändning som gett oss syrliga fruktöl och flera fina samarbetsöl. Dugges fortsätter regera.

Black Currant Nordic Sour från Dugges

Black Currant Nordic Sour från Dugges. Foto: Joel Linderoth.

All in brewing och All in beer fest
Gänget bakom All in brewing gör inte bara härliga öl, man ser till att skapa häftiga samarbetsöl också. Italienska Toccalmatto och norska Lervig har bryggt öl med All in bland många, många andra. Numera brygger All in sina öl på West Coast bryggeri och de har lyckats behålla kvaliteten efter inflyttningen – härligt att se!
Dessutom arrangerar man ölnördarnas ölfestival nummer 1, All in beer fest. Dessutom har man minst ett finger med i Brewers beer bar – en av Göteborgs många ölbarer och en av mina personliga favoriter.

Beerbliotek
Bryggeriet Beerbliotek brygger ett ölbibliotek och man gör det bra. Smaka på deras fantastiska utbud och säg sedan att öl inte är gott! Numera även på burk vilket ger ytterligare ett lyft till Gbg-regionens ölutbud. Bravo!

Single Hop Mosaic #120 från Beerbliotek.

Single Hop Mosaic #120 från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.

Alla småbryggerierna
Göteborg är dessutom hemvist för ett gäng mindre och ännu mindre bryggerier. Vad sägs om O/O brewing, Stigbergets bryggeri, Fjällbackabryggeriet, Electric Nurse, Sad Robot, Vega bryggeri och Bearded Rabbit brewery – en del av alla de mindre bryggerier som finns i Göteborg med omnejd. Många av dem är dessutom riktigt vassa!

Evergreen från O/O Brewing

Evergreen från O/O Brewing. Foto: Joel Linderoth.

Ölrepubliken
Krogen som är en egen republik har i alla år varit ett av ölälskarnas vattenhål. Idag lika trevligt som alltid med mängder av spännande öl på fat och flaska. Ölrepubliken har alltid gjort öl-Göteborg bättre och fortsätter göra det, att njuta en hamburgare och en Scary Gary kan vara en av de bästa stunderna på veckan….

Tre små rum
Lika väl som på Ölrepubliken så har många ölälskare utvecklat sina preferenser på baren Tre små rum. En institution som inte går av för hackor och som numera även brygger sin egen öl. ”Don’t ask for blask” är sloganen – den säger det mesta…

Pot belly brew shop
Alla städer med ölintresse bör ha en hembryggarbutik. Pot belly brew shop är dessutom en butik som driver ett väldigt stort engagemang i ölrelaterade frågor och som anordnat flera hembryggartävlingar. Det är inte för inte som Göteborg svämmar över av hembryggare – Pot belly brew shop är ett av deras epicentrum.

Mohawk brewing
Bryggaren med ölvärldens mest uppåtgående frisyr, Stefan ”Mohawk” Gustavsson, ser till att de starka ölen fortsätter utvecklas i Sverige. Riktigt bra öl från en riktigt bra bryggare, numera har Mohawk sitt eget bryggeri – även om det delas med Vega bryggeri – som gör att experiment-nivåerna blir ännu högre.

Mohawk Extra IPA från Mohawk brewing.

Mohawk Extra IPA från Mohawk brewing. Foto: Joel Linderoth.

Tullen-krogarna
Du kommer inte undan dem, Tullens ölstugor i Göteborg. Och tur är väl det? Sju ölstugor finns det idag och den äldsta dateras till slutet av 1800-talet, det är tradition vi talar om här. Den nya versionen av Tullens ölstugor drog dock igång 2010 och expansionen har varit snabb. Det är härligt!

Ölhallen 7:an 
Nej, du får inte missa den här! Jag har gjort det alltför länge men när jag väl kom dit insåg jag vad jag hade missat, den är ju fantastisk. Att dricka en öl på 7:an är att ta sig tillbaka i historien på ett bra sätt. Fordom (!) fanns det flera ölhallar i närheten, nu finns det bara en kvar – leve den!

Vad är det mer som gör Göteborg till ölstaden nummer 1? Föreslå gärna fler grejer som gör Göteborg till Sveriges öl-huvudstad.

Läs också: Du hittar nyheter om öl varje vecka här!

Läs också: India Pale ale – här är de bästa!

Läs också: Göteborgs bästa öl? Kolla in de här!

Gbg-beer-week

Lorem Ipsum White IPA från All in brewing, humlepellets vid hembryggning och Thomas Bingebo på Oceanbryggeriet besiktar en öl efter bryggning. Foto: Joel Linderoth, Christian Örnberg och Jan Wiriden.