Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glasstoppen är klar! Här är hemligheterna

Glasstoppen är klar! Här är hemligheterna

Drömmarna slår in, den ena efter den andra! Nu har jag varit i en glassfabrik. Och provsmakat. Och smakat. Och smakat. Och smakat ännu mer…

Ljuvligt, såklart. Särskilt när glassen är bäst i Sverige.

Jag drog igång en liten tävling i vintras: vilken är Sveriges bästa glass?

Det kom många förslag. Själv hade jag fyra favoriter: Riktig Glass från Gute på Gotland, Österhagenglass från Hjo, glass från Väddö gårdsmejeri och Järnaglass.

Det är nästan omöjligt att rangordna dem. Men om du hotar mig, får jag fram en personlig topplista:

1. Järnaglass och Österhagen.

2. Guteglass och Väddöglass.

Säkert görs det fantastiska glassar på andra håll i landet också, och jag ser fram emot att få tips om dem. Och att få prova dem vid tillfälle 😉

Det var hos Järnaglass jag hälsade på i dag. Träffade glassmästarn själv, Henrik Cevert. Hans väg fram till suverän glassmakare har varit slingrande: han började som skådis, gick ut Dramatens elevskola, spelade med Riksteatern och på privatteatrar (i Hamlet bl.a.) men bytte spår efter några år och blev lärare (!). Började göra glass i egna källaren, först i en vanlig liten hemmamaskin, sen i en lite större hemmamaskin och så småningom i en maskin som var stor nog för att få ihop till några liter att sälja. Och att bjuda eleverna på. I dag har han lämnat både källaren och katedern och huserar i hyrda lokaler i ett hus utanför Järna, omgiven av ekologiska odlare och boskapsägare, och har fyra anställda.

Och det är från bonden bredvid som han hämtar mjölken till glassen, från Säby gård. 3.000 halvliterspaket i veckan mjölkar säbykossorna ihop till.

Henrik skötte allt själv i början. Planering, recept, fabrikation, förpackning, försäljning, distribution, bokföring…

-Jag höll på att bli utbränd, säger han. Åtminstone vidbränd.

Hans alltigenom ekologiska glass innehåller bara äkta råvaror. Och han avslöjar skillnaden mellan glass och glass:

-Nästan alla vanliga glassbarer köper in en smakbas, ett pulver som består av smakämnen, färgämnen, konsistensgivare och sötningsmedel. Så blandar man det med vatten eller i bästa fall mjölk. Den glassen vill inte jag ha.

-Många storfabrikanter blåser också in stora mängder luft i glassen. Sen säljs den till literpris i stället för kilopris, vilket betyder att konsumenten betalar för massor av luft. En halvliter av en av de vanligaste industriglassarna väger c:a 200 gram. Medan en halvliter riktig glass väger 500 gram!

Jag testade det på ett paket Alvestaglass. Det stämde. Det vägde så lätt i handen att jag var rädd för att det skulle flyga till väders.

Henrik gör ett tiotal glassorter i sin lokal i Järna. Hela tiden testar han nya smaker. Jag fick prova det senaste experimentet: en mannagrynsglass (!). Inte så dumt; jag älskar mannagryn. Även som gröt.

Henrik har lyckats få in sin glass i 130 butiker i mellansverige. Inte illa av en f.d. skådis och lärare som började med Philips minsta hemmaglassmaskin och en skål som rymde en halv liter…

Grattis till framgångarna! Kvalitet lönar sig.