Logga in här

Gelato vs glass?! Lär dig skillnaden och undvik fällorna!

Jag tänker ju att italiensk glass är så himla god, och känns så fräsch, lätt och smakrik. Men se redan där får jag passa min tunga för det är minsann inte glass. Nej nej. Det är gelato!

Men så vad är då egentligen skillnaden och går det att avgöra vilken som är bäst?!? Här är några skillnader, men listan kan göras längre och säkert vara föremål för diskussion under en hel kväll skulle jag tro!

Svårt att välja...?!

Svårt att välja…?!

1. Gelato är gjord på mjölk, ibland är den helt vattenbaserad och innehåller en mycket mindre andel grädde än glass, om någon grädde alls. Sannolikt innehåller gelaton som heter Crema en del grädde. Får man ju hoppas.

2. Med tanke på punkt ett så innehåller gelato mindre fett, 4-8% mot den traditionella gräddglassens, baserad på ägg(gulor), grädde och mjölk, 20-30%. Dock innehåller den en hel del socker, flera olika sockerarter för att få krämighetskemim att stämma, så ingen behöver vara orolig att det är alltför nyttigt…

3. Gelato innehåller mycket mindre invispad luft, den rörs långsammare under infrysningen. Cirka 25% mot upp till 50% i ”vanlig” glass. Väg lika stora förpackningar och känn själv skillnaden. Gelato känns därför också mer kompakt och kan serveras i lite mindre mängd men ge samma tillfredsställelse.

Glass med dulce de lechesmak

Glass med dulce de lechesmak

4. Gelato serveras mindre kall än glass, vid -10 till -5 grader vilket ger en större och rikare smakupplevelse. Smaken känns också tydligare på grund av den lägre fetthalten, vilken inte lägger sig som ett lock på smaklökarna, och är mjukare av samma anledning. Som en ganska kass jämförelse – har du känt på fruset smör nångång- its deadly hard!!! Och på samma spår – har du försökt att frysa hemmagjord sockerstinn saft? Det går inte, inte helt!

5. Gelato innehåller en större andel naturliga smaksättare och råvaror, som hasselnötter, choklad, fikon, jordgubbar, citron och därför är den så satans dyr…

Så om jag läser mina egna punkter här ovan kan man ju ana en viss jävighet och favorisering till gelatons fördel, men inte sagt att den är bättre, bara annorlunda!

Ambulerande gelato!

Ambulerande gelato!

Dock finns det lite att se upp med om du är ute efter den riiiiktigt goda gelaton – så du inte blir lurad och går miste om en upplevelse!
1. De fluffiga bergen med färgglad gelato pimpad med allt mellan himmel och jord – oftast är de uppvispade med mycket luft men lite smak.

2. Leta efter ställen med färre smaker. Gelato håller ca 2-4 dagar i glassdisken vilket innebär att det kan vara svårt att hålla en miljon smaker i sitt lager.

3. Be att få provsmaka! Gelato är alltså en riktig färskvara vilken snabbt avgörs när du smakar.

4. Håll koll på att fruktsmakerna följer säsongen, det tyder på färska råvaror.

5. Färgerna avslöjar allt! Knallgrön pistageglass – keep walking… Grågrönbeigeful ska den vara, då smakar den BOOM! 💥Prova själv att slänga ner en näve nötter i en mixer, inte blir det en neongrön röra du får där…

Om du nu blev helt sjukt sugen så får du springa och köpa dig ett par byttor glass eller gelato. Eller så kan du mixa ihop din egen svalkande yoghurtglass på mindre än en minut – här hittar du receptet!

image

Express-snabb yoghurtglass!