Logga in här

7 frukter som misstas som grönsaker!

7 frukter som misstas som grönsaker!

Många vet redan att bananer i själva verket är bär och inte frukt, medan jordgubbar i sin tur inte räknas som bär utan istället som skenfrukt. Listan på frukter, bär och grönsaker i ”förklädnad” slutar dock inte där, utan är faktiskt mycket längre (och mer förvirrande) än man kan tro!

Här är några exempel på mat som vi i vardagen talar och skriver om som grönsaker och som även används som grönsaker i matlagningen – men som i själva verket inte alls är grönsaker i botanisk term…

1) Butternutpumpa

Jag är ett stort fan av butternutpumpa, något som jag gillar att ha i allt från matiga soppor till grönsakssalladen jag gjorde för någon vecka sedan, och mycket mer. Men trots alla dess matiga användningsområden så räknas den, precis som alla pumpor (!), som en frukt.

2) Sockerärter

Tro det eller ej, men sockerärter anses faktiskt vara frukt, eftersom de växer på blommiga växter och innehåller frön.

3) Tomat

Tomaten har länge varit i centrum när det gäller debatten om den är en frukt eller grönsak, men eftersom den innehåller massor med frön och en köttig insida räknas den som en frukt!

4) Oliver

Trots sin salta smak är oliver egentligen små stenfrukter, precis som persikor, med hårda kärnor i mitten.

5) Paprika

Med dess milda och friska smak som förhöjer nästan vilken rätt som helst räknas paprika förvånansvärt som en frukt. Trots att de inte har den där köttiga insidan är mitten full av frön, vilket gör att de hamnar i fruktgruppen.

6) Gurka

Gurkan som är en av de vanligaste ingredienserna i matiga sallader är i själva verket en frukt. Det här fick mig att bli väldigt nyfiken på hur den skulle smaka i en fruktsallad…!

7) Aubergine

En härligt köttig och mångsidig…frukt! Ja, auberginen anses inte heller vara en grönsak! Med tanke på dess köttiga insida med frön räknas den precis som tomaten och gurkan som en frukt. Här räknas även zucchini in av samma anledning.

Generellt sett brukar man säga att en ätlig växt kan kategoriseras som en frukt om den har frön, men om den inte har frön brukar man kategorisera den i botanisk term som en grönsak.

Vilka frukter som ofta misstas som grönsaker skulle du vilja lägga till i listan? Lämna en kommentar nedan!