Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Frågesport om öl – 2016:7

Njut av lördagens lugn och bli lite exalterad över hur mycket du kan. Kolla in veckans 10 frågor om öl.

Så var det dags igen! Dags att testa kunskaperna inom öl – på korsen och tvärsen. Hur många frågor klarar du?

Fråga 1:
Ett av alla nya svenska bryggerier är Bryggeriaktiebolaget Nya Victoria eller BNV. Deras första öl har börjat leta sig ut på marknaden men i vilken stad håller de hus?

 1. Falköping
 2. Enköping
 3. Söderköping

Fråga 2:
Ratebeer
är en av de mest använda ölsajterna i världen och dess användare är både många och hängivna. Men när startade egentligen Ratebeer som sajt/community?

 1. 2010
 2. 2004
 3. 2000
Mohawk American Barley Wine.

En av många öl som rejtats på Ratebeer. Mohawk American Barley Wine. Foto: Joel Linderoth.

Fråga 3:
På samma Ratebeer så rankas Stockholms-krogen Akkurat främst av alla ölställen i hela världen. Otroligt men sant! Hur länge har sagan om Akkurat varit vid liv?

 1. 20 år
 2. 25 år
 3. 1o år

Fråga 4:
Amerikanska Cigar city brewing har ett väldigt gott rykte och bland annat har de varit med på Copenhagen Beer Celebration vid några tillfällen och deras Jai Alai har gjort korta gästspel på Systembolaget. Men i vilken delstat finns bryggeriet?

 1. Delaware
 2. Florida
 3. Colorado
Jai Alai från Cigar City brewing.

Jai Alai från Cigar City brewing. Foto: Joel Linderoth.

Fråga 5:
Du känner säkert till drinken Old Fashioned? I sina bästa varianter så är den det yttersta beviset på att en drink kan förvandla sorg till glädje i en liten klunk – den är fantastisk! Men visste du att Brooklyn brewery ganska nyligen har gjort en öl som tagit inspiration från den drinken? Ja/nej? Frågan är, vad kallar de sin variant av Old Fashioned?

 1. Improved Old Fashioned
 2. Impeccable Old Fashioned
 3. Inventive Old Fashioned

Fråga 6:
Brasserie d’Orval, detta legendartade bryggeri! Det belgiska bryggeriet Orval har gett oss sin enda gudadryck under lång tid nu men den fortsätter att vara omistlig i den stora ölvärlden. Den är… ypperlig! Men när byggdes bryggeriet som ger oss denna säregna öl?

 1. 1891
 2. 1919
 3. 1931

Fråga 7:
Ölvärlden håller just nu på att bevittna en av de största företagstransaktioner som dryckesbranschen skådat; samgåendet mellan AB InBev och SAB Miller. Ett av de återstående hindren för att affären ska gå igenom är att de båda säljer några av sina varumärken så att de inte får en alltför stor andel av marknaden (ja, allt är relativt…).
De två varumärkena som ska säljas förmodas vara Peroni och Grolsch men vilken asiatisk bryggerikoncern förväntas vara köpare?

 1. Kirin
 2. Asahi
 3. Sapporo
Siren Calypso Berliner Sour Amarillo Hopped från Siren Craft Brew.

Den här ölen handlar inte om frågan…. Siren Calypso Berliner Sour Amarillo Hopped från Siren Craft Brew. Foto: Joel Linderoth.

Fråga 8:
Guinness, detta klassiska öl. Faktum är att Guinness inte bara är känt för att ha en lång historia och en välsmakande öl, Guinness är också känt för sin marknadsföring. Slogansen kopplat till den mörka ölen är många och har funnits med ändå sedan 1794 då den första (kända) publicerades – den löd ”Health, peace and prosperity”. Sedan har de olika slogansen följt varandra men vilken är den mest kända?

 1. My Goodness, my Guinness
 2. Lovely day for a Guinness
 3. Guinness is good for you

Fråga 9:
I veckan släppte Dykes brewery och Café Proviant en samarbetsöl, en öl som bryggts på Café Proviants eget bryggeri. Café Proviant ligger i Stockholm men var ligger Dykes brewery egentligen?

 1. London
 2. Göteborg
 3. Sundsvall
Dykes English Bitter från Dykes brewery.

Dykes English Bitter från Dykes brewery. Foto: Joel Linderoth.

Fråga 10:
Med jämna mellanrum refereras det till olika typer av ölstilar, porter, barley wine, IPA och pilsner till exempel. Grunden för den här kategoriseringen gjordes så sent som på 1970-talet av en man som tillsammans med många andra la grunden för det som vi kallar ölkultur idag. Denne mans namn?

 1. Garrett Oliver
 2. Michael Jackson
 3. Fred Eckhardt
Fuller's London Porter.

En representant för ölstilen porter. Fuller’s London Porter. Foto: Joel Linderoth

Facit:

1-1
2-3
3-1
4-2
5-1
6-3
7-2
8-3
9-3
10-2

Läs också: Kolla in tidigare beer quiz – hur många klarar du?

Läs också: Här är ölen som sålde mest i Sverige under 2015 – lista