Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Frågesport om öl – 2016:14

10 frågor om öl, hur många klarar du idag? Testa dig själv!

Fråga 1:
Bålsta bryggeri är ett fint litet bryggeri utanför Stockholm som alla borde prova då och då. Deras humletonade öl har definitivt något extra. Bryggeriet firar dessutom i dagarna ett jubileum, hur gammalt är det?

 1. 10 år
 2. 5 år
 3. 4 år
Eklöws Extrem från Bålsta bryggeri.

Eklöws Extrem från Bålsta bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Fråga 2:
Amerikanska Sierra Nevada brygger varje år många olika öl, en av de senaste kom på Systembolaget för några veckor sedan. Bryggeriet har bland annat ett innovationsprogram där ölälskare får komma och vara med och utveckla nya öl och den senaste lansering kom just från det här lite mer experimentella programmet. Vad heter det?

 1. Brewery excellence
 2. Hop heads united
 3. Beer camp

Fråga 3:
Om jag säger Elin Carlsson så säger du….? Just den här Elin Carlsson är känd i ölkretsar för att försöka få fler kvinnor att bli intresserade av hantverksöl och hennes initiativ har bland annat bryggt öl med Oceanbryggeriet och Beerbliotek. Vad heter föreningen?

 1. Women in beer
 2. Female
 3. Blue society

Fråga 4:
Det norska bryggeriet 7 Fjell bryggeri har haft ett antal lanseringar på Systembolaget det senaste året och det norska bryggeriet är inte det enda klassbryggeriet i den här importörens utbud. Vad heter importören?

 1. Norwegian drinks
 2. Original Brands
 3. Brill & Co
Fløien IPA från 7 Fjell bryggeri

Fløien IPA från 7 Fjell bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Fråga 5:
Anything Gose heter en svensk variant av den från början tyska ölstilen gose – vilket bryggeri ligger bakom denna skönhet?

 1. Malmö brewing
 2. Mohawk brewing
 3. All in brewing

Fråga 6:
I dagarna släpps biljetterna till den lilla och härliga ölfestivalen All in beer fest, ska du ha tillträde till samtliga pass gäller det att vara snabb eftersom det bara finns 555 biljetter som gäller samtliga pass. Men i vilken stad hålls ölfesten?

 1. Göteborg
 2. Falkenberg
 3. Sundsvall

Fråga 7:
Det danska fantombryggeriet To øl jobbar för fullt för att starta sitt eget bryggeri, mitt i Köpenhamn. Ja, inte bara bryggeri utan de ska starta krog, bar, läskfabrik och en del annat är tanken. Vad är namnet på  det som ska bli deras eget kvarter med godsaker?

 1. Lust
 2. Brus
 3. Rus
To øl Gose to Hollywood - affisch.

To øl Gose to Hollywood – affisch.

Fråga 8:
Den amerikanska ölvärlden fortsätter att växa och när man räknar samman alla bryggerier så landar siffran på 4269 stycken. Imponerande! Men hur många NYA bryggerier startades i USA under 2015?

 1. 420
 2. 620
 3. 820

Fråga 9:
Det lilla bryggeriet Morgondagens ekologiska startade sin bana i Stockholm men har nu flyttat västerut och öppnade i dagarna sitt ekologiska ölkafé. I vilken ort?

 1. Lysekil
 2. Hamburgsund
 3. Onsala
Morgondagens Ekologiska Ölkafé

Morgondagens Ekologiska Ölkafé och Bryggpub.

Fråga 10:
På bilden nedan ser ni Folkes Röda IPA, en öl som bryggs av Centralbryggeriet i Linköping. Men vad heter den väl-lästa bloggen som skapas i samma stad och som är en av de äldsta i Sverige?

 1. Alesmakaren
 2. Ofiltrerat
 3. The Beer explorer
Folkes Röda IPA från Centralbryggeriet.

Folkes Röda IPA från Centralbryggeriet. Foto: Joel Linderoth

Facit:
1-3
2-3
3-2
4-2
5-2
6-1
7-2
8-2
9-2
10-2

***

Läs också: Du har väl inte missat tidigare quiz? Kolla här!

Läs också: Här är stora folkölstestet – över 50 testade folköl!