Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Frågesport om öl – 2016:10

10 frågor om öl som berättar om du hängt med i ölvärlden eller ej. Testa dig själv!

Då kör vi igen! 10 frågor om öl – hur många klarar du?

Fråga 1:
I veckan stod det klart att Bryggeriet Fängelset behöver en ny bryggare och ägare. Grundaren Kevin Zelnio drar tillbaka till USA och vill så klart gärna lämna över ett av sina livsverk till en ny entusiastisk kraft.
Frågan är; i vilken småländsk stad placerar du bryggeriet?

 1. Vimmerby
 2. Västervik
 3. Vetlanda

Fråga 2:
Likaså i veckan stod det klart att en av många näst intill kultförklarad öl från Rodenbach kommer tillbaka, i nuläget bara till den amerikanska marknaden men vi kan alltid hoppas på några flaskor även för svensk distribution. Den bryggdes senast 1999, lagrades och lanserades 2000 men vad heter den?

 1. Rodenbach Ambassador
 2. Rodenbach Alexander
 3. Rodenbach Anno 1999
Rodenbach Grand Cru.

Rodenbach Grand Cru. Foto: Joel Linderoth.

Fråga 3:
Sierra Nevada är ett fantastiskt bryggeri som sedan länge tjusar även svenska öldrickare. Deras produktion är enorm och allra mest producerar de sin pale ale som var den andra ölen som bryggeriet lanserade i början av 1980-talet. Vilken ölstil var den första ölen de lanserade?

 1. India Pale Ale
 2. Stout
 3. Amerikansk lager
Hoptimum från Sierra Nevada.

Hoptimum från Sierra Nevada. Foto: Joel Linderoth.

Fråga 4:
Låt oss prata om ölböcker! En av de mest läsvärda ölböckerna med fokus på den amerikanska ölrevolutionen är ”The Audacity of Hops” – en bok som verkligen är läsvärd på många sätt. Vad heter författaren?

 1. Garrett Oliver
 2. Steve Hindy
 3. Tom Acitelli

Fråga 5:
Den belgiska ölen Kwak tillhör en av de mer spektakulära, framförallt när det gäller det typiska glaset som den ska serveras i. Ett glas som för övrigt lanserades först på 1980-talet… Men vad heter bryggeriet?

 1. Brouwerij Kwak
 2. Brouwerij Bosteels
 3. Brouweriej de Glazen Toren

Fråga 6:
I veckan släppte Dugges bryggeri två nya öl som bryggts med kaffe, ett tilltag som är populärt i ölkretsar. Vad heter kafferosteriet som Dugges samarbetat med gällande de här två ölen?

 1. Da Matteo
 2. Johan & Nyström
 3. Artisan coffee
Hopblack från Dugges.

Hopblack från Dugges. Foto: Joel Linderoth.

Fråga 7:
Att en öl kan ha udda namn är inget ovanligt men har du hört talas om ölen vid namn ADHA 483! aka Azacca Punch! som är en Belgian style Mango Raspberry Lavender ale? Inte? Men då kanske det är svårt att svara på frågan – vilket svenskt bryggeri brygger den?

 1. Jackdaw brewery
 2. Southside brewing
 3. Nausta bryggeri

Fråga 8:
Etiketten nedan kommer från ett bryggeri i Malmö, South Plains brewing company. Det tillhör en ny ölserie som kommer lanseras på Linköping Beer Expo och som går under namnet Funkyland Fermentationists. Vad heter amerikanen som driver South Plains brewing?

 1. Jeffrey Brown
 2. Stan Cooper
 3. Wesley Rover
Stankadelic från Malmö brewing.

Stankadelic från Malmö brewing.

Fråga 9:
Bålsta bryggeri levererar riktigt trevliga öl, bland annat har de en inte mindre än 2 IPA som inte går av för hackor? Den ena heter helt enkelt India Pale Ale men vad heter den andra?

 1. Oden IPA
 2. Thor IPA
 3. Freja IPA

Fråga 10:
Här nedan ser du ölen Birkebryg från danska Skovlyst, en öl bryggd med björksav. Riktigt frisk och god! Danmark har många bryggerier, både fysiska och fantom-bryggerier, men hur många NYA öl bryggdes i Danmark under förra året. På ett ungefär…

 1. Cirka 1300 nya öl
 2. Cirka 900 nya öl
 3. Cirka 300 nya öl
Skovlyst från Birkebryg.

Birkebryg från Skovlyst.

Facit:

1-2
2-2
3-2
4-3
5-2
6-2
7-1
8-1
9-2
10-1

Läs också: Har du testat tidigare beer quiz? Kolla här!

Läs också: Senaste nyheterna om öl hittar du här!