Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Folköl – här är de bästa

Folköl i både burk och flaska. Men vilken är bäst? Jag har testat väldigt många, här är de bästa!

Att få till en smakrik och välsmakande folköl är inte det lättaste! Länge var folkölen ett ganska ointressant ölsegment men med öl-explosionen de senaste åren har det blivit betydligt lättare att hitta spännande och välsmakande folköl.

Folköl är benämningen på öl som ligger mellan 2,25 och 3,5 volymprocent, under 2,25 procent kallas ölen lättöl och över 3,5 % kallas ölen starköl – det kan vara bra att känna till.

Vilka ska man testa då? Ja, folkölsmarknaden har vuxit rejält och det är inte helt lätt att hålla koll på alla men här är ett försök, jag adderar nya öl kontinuerligt och de bästa ligger först i listan så du inte behöva leta så länge. Lycka till!

Hittar du någon favorit?

Just nu 47 53 provade folköl, siffran ökar ständigt! (senast uppdaterad 9 juni 2016)

Folköl som fått omdömet 4 av 5 – riktigt bra!

Omnipollo Bianca Raspberry Lassi Gose, Omnipoll0/Buxton brewery, Sverige/Storbritannien, 3,5 %, 33 cl, cirka 30 kronor
Först en disclaimer, det här är inte en öl som smakar som ”vanlig” öl. Bara så du inte blir besviken…. Men trots detta är det en helt fantastisk öl och att det är en folköl gör den ännu mer fantastisk. Stilen är gose, en tysk ölstil som bryggs med salt och koriander, dessutom har den bryggts med hallonpuré och laktos. De två komponenterna ger en högst njutbar brytning av hallonsötma och laktossyrlighet och med den välbryggda ölen i botten så blir det helt fenomenalt. Den kommer vara underbar i sommarvärmen.
Som sagt, var varnad, gillar du detta kommer du inte behöva fler varianter på öl, gillar du det inte är det helt okej…
4 av 5.

Bianca Raspberry Lassi Gose från Omnipollo

Bianca Raspberry Lassi Gose från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

Omnipollo 3,5 Pineapple Gose, Omnipollo/De Proef, Sverige/Belgien, 3,5 %, 33 cl, 29:90 kronor
Svenska Omnipollo brygger de flesta av sina öl i Belgien och det här är deras första folköl. Och vilken folköl sedan! Stilen är den ovanliga gose, en öl som stammar från Tyskland och som bryggs med salt, och dessutom är den bryggd med ananas. Resultatet är en sällsamt njutbar öl som kommer vara helt fantastisk när det blir varmare.
Syrligt frisk, perfekt avvägd ananas och så ett litet stick av sälta mitt i allt. Folkölen i Sverige blir mer och mer intressant, det här är en av de mer intressanta.
4 av 5.

Pineapple Gose från Omnipollo

Pineapple Gose från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

Pilsner Urquell, Pilsner Urquell, Tjeckien, 3,5 %, 50 cl, cirka 15 kronor
Pilsnerns urmoder från Tjeckien som i sin nuvarande variant är riktigt bra i folkölsversionen. En gulbrun vacker färg som pryds med ett ganska högt skum – väldigt aptitligt. Smaken tydlig av smörkola med en fin örtighet och avslutar i en precis lagom beska. Inte några större åthävor men väldigt väl balanserat och en riktigt bra vardagsöl till ett väldigt bra pris.
4 av 5.

Pilsner Urquell från Pilsner Urquell

Pilsner Urquell från Pilsner Urquell. Foto: Joel Linderoth.

Oppigårds Session Pale Ale, Oppigårds bryggeri, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
Oppigårds första folköl är en riktig humlestänkare med Amarillo och Cascade i högsätet. Oppigårds första folköl är dessutom en av de bästa i Sverige, kanske den bästa? Rejäla smakgivor med såväl maltig kropp som humlebeska gör den till en bra kompis till lite större smaker, till grillning och burgare till exempel. Bravo!
4 av 5.

Oppigårds Session Pale Ale från Oppigårds bryggeri.

Oppigårds Session Pale Ale från Oppigårds bryggeri. Foto: Joel Linderoth

Spinnaker Session IPA, Nynäshamns Ångbryggeri, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
Nynäshamn fortsätter med sina etikett-allitterationer och presterar en av Sveriges bästa folköl i den här IPA:n som faktiskt slår flera av sina full-alkoholskollegor. En tydligt maltig bas med fruktiga toner avslutar i en ren, rak och tydlig beska. Den här är en riktig höjdare, var så säker!
4 av 5.

Spinnaker Session IPA från Nynäshamns Ångbryggeri

Spinnaker Session IPA från Nynäshamns Ångbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Folköl som fått omdömet 3 av 5 – bra!

Southern Pale Ale, Nordic Kiwi Brewers, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
Utanför Stockholm ligger det lilla bryggeriet Nordic Kiwi Brewers där kiwi syftar på att de båda bryggarna kommer från Nya Zeeland. Nya Zeeland har ju som bekant stora odlingar av humle och det utnyttjar dessa både exil-zeeländare till max i denna öl där de matar på med tre humlesorter. Det behöver inte vara vägen till framgång men just i den här varianten blir det riktigt bra – detta är en väldigt bra folköl.
Passar den som gillar öl som går åt en gräsig, fruktig, ganska stram ton och kommer vara väldigt god till grillat!
3 av 5.

Southern Pale Ale från Nordic Kiwi Brewers

Southern Pale Ale från Nordic Kiwi Brewers

Brooklyn 1/2 Ale, Brooklyn brewery, USA, 35,5 cl, cirka 15 kronor
Den här ölen kan man nästan köpa bara på grund av dess stiltillhörighet, den är nämligen en session saison. Det låter väl flott! Saison, eller farmhouse ale, signalerar lite nätta jästiga toner, session signalerar lägre alkoholhalt – lämpligt för en folköl så klart. Och även om detta inte är den mest fullsmakande ölen så är det en riktigt fin törstsläckande variant med den antydda jästen, den friska citrusen och det smakfulla anslaget. En väldigt trevlig folköl på det hela taget.
3 av 5.

Brooklyn 1/2 Ale från Brooklyn brewery.

Brooklyn 1/2 Ale från Brooklyn brewery. Foto: Joel Linderoth.

Sally Monroe Gluten Free American Style Pale Ale, Mikkeller/De Proef, Danmark/Belgien, 2,8 %, 33 cl, irka 25 kronor
Amerikanskt humlad glutenfri pale ale från danskt bryggeri men bryggt i Belgien, hur blir det? Riktigt bra!
Inte den mest fylliga kroppen, det medges, men med fin balans, tydliga humla fruktiga drag och en bra balanserande beska blir det klart godkänt. Läskande syrliga drag som nästan för tankarna åt veteöl gör att den blir en än smakligare komposition.
3 av 5.

Sally Monroe från Mikkeller/De Proef.

Sally Monroe från Mikkeller/De Proef. Foto: Joel Linderoth.

Cloud 3 Wit, To øl/De Proef, Danmark/Belgien, 2,8 %, 33 cl, cirka 25 kronor
Danska To øl låter brygga denna veteöl på belgiska bryggeriet De Proef och man kan inte klandra dem, detta är en karaktärsfast och charmig veteöl med god kvalitet. Förutom den lätta (molniga?) veteölskänslan så bjuder den på fruktiga lager av såväl citrus som mogen mango, dessutom örtig och fräsch avslutning. Klart bra!
3 av 5.

Cloud 3 Wit från To øl:De Proef

Cloud 3 Wit från To øl/De Proef. Foto: Joel Linderoth.

Biolegère, Brasserie Dupont, Belgien, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
Belgiska bryggeriet Dupont brygger några av världens bästa öl, deras saison är en aktad öl som dessvärre inte längre ingår i Systembolagets ordinarie sortiment. Vill man göra det enkelt för sig så kan man säga att detta är en lillebror till saisonen, även om det stiltypiskt inte är korrekt. Frisk, citrussyrlig fräschör, bra fyllig kropp och en del komplexa, jästiga toner gör den perfekt som fördrink eller som matkompis till sallad eller lättare kycklingrätter. Njutbar är bara förnamnet!
3 av 5.

Biolégère från Brasserie Dupont

Biolégère från Brasserie Dupont. Foto: Joel Linderoth.

Sundancer, To Øl/De Proef, Danmark, Belgien, 2,7 %, 33 cl, cirka 15 kronor
En folköl på den nedre alkoholskalan och det är bra det, mer sådant behövs… Om det smakar bra och det gör det när danskarna skapar den här vetedoftande sommarölen. Kroppen är förvisso i lättaste laget men den tydliga citrusen och pigga örtigheten gör att smaken ändå slår sig in på bra omdöme. Namnet antyder sommardryck, jag kan bara hålla med!
3 av 5.

Sundancer från To øl/De Proef.

Sundancer från To øl/De Proef. Foto: Joel Linderoth.

Sigtuna Organic Ale, Sigtuna brygghus, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
Sigtunas ekologiska ale finns sedan ett tag i starkölsvariant men är ny i folkölssegmentet och den är riktigt trevlig. Inspirationen är amerikansk och den har bland annat humlats med amerikanska humleklassikern Cascade vilket märks. Citrus och grapefrukt i smaken och en halvfyllig maltkropp gör den smart både till mat och som ensamdryck. Inte dum!
3 av 5.

Organic Ale från Sigtuna brygghus

Organic Ale från Sigtuna brygghus. Foto: Joel Linderoth.

Almighty 3,5 %, Södra Maltfabriken, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
För den som letar efter citrustoner i sin öl så behöver man inte leta längre, de finns här i 08-bryggeriet Södra Maltfabrikens Almighty. Lätt i anslaget utan att bli tunn, tydligt humlefruktig med klar dominans av lätta citrustoner. Bra törstsläckare!
3 av 5.

Almighty 3,5 från Södra Maltfabriken

Almighty 3,5 från Södra Maltfabriken. Foto: Joel Linderoth.

Land i sikte Lager, Nynäshamns Ångbryggeri, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
Nynäshamns Ångbryggeri har bra kvalitet på sina öl och gör bland annat en av Sveriges bästa lageröl, Landsort lager. Den här är inget undantag, en frisk, citrusig, medelfyllig folköl som slår många av sina folkölskompisar i smak. Lätta smöriga drag i såväl doft och smak vilket gör att tankarna går åt en tjeckisk lager, eftersmaken klart definierad med mild beska.
3 av 5.

Land i sikte lager 3,5 % från Nynäshamns Ångbryggeri

Land i sikte lager 3,5 % från Nynäshamns Ångbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Steamer, Jämtlands bryggeri, 3,5 %, 33 cl, cirka 15 kronor
Ölstilen steam beer eller california common är lite speciell, den bryggs med lagerjäst men jäses i lite högre temperatur och blir i sina bästa fall en fin blandning mellan den rena lagern och den lite blommigare alen. Arketypen för stilen är Anchor brewings Steam beer som är en riktigt fin öl som alla borde smaka.
Den här då? Är den värd att smaka? Absolut. Tydliga fina kolasmaker, skön fruktighet, lätt apelsinsötma och en nästan träig beska. En riktigt bra folköl som dessutom funkar finfint som matöl.
3 av 5.

Jämtlands Steamer från Jämtlands bryggeri.

Jämtlands Steamer från Jämtlands bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Nils Oscar Bordslager 3,5 %, Nils Oscar, 3,5 %, 33 cl, cirka 12 kronor
Att döpa en öl till bordslager gör den till en vardaglig dryck och är den så här välsmakande så gärna! Frisk i anslaget, lätt fyllig i kroppen och med en välportionerad humlebeska i avslut. Perfekt vardagsöl till både mat och i ensamt majestät.
3 av 5.

Nils Oscar Bordslager 3,5 % från Nils Oscar.

Nils Oscar Bordslager 3,5 % från Nils Oscar. Foto: Joel Linderoth.

ICA Selection Ale, ICA/Nils Oscar, 3,5 %, 33 cl, cirka 15 kronor
ICA har hoppat på hantverksölsvågen och låter brygga sin egen amerikanska pale ale på bryggeriet Nils Oscar i Nyköping. Och det gör de rätt i för den här är riktigt trevlig. Fin beska, fin sötma och en fin citrus-fräschör som sammantaget ger en fin balans. Fin är nyckelordet i det här omdömet….
3 av 5.

ICA Selection Ale från Nils Oscar

ICA Selection Ale från Nils Oscar/ICA. Foto: Joel Linderoth.

Sleepy Bulldog Best Bitter, Gotlands bryggeri, 3,5 %, 33 cl, cirka 15 kronor
Gotländsk folköl med brittisk förebild och rejäl humlekaraktär, hur blir det? Jo, riktigt bra faktiskt…. Bra maltig kropp med sötma och karaktär, rejäl humleskjuts med citrus och fruktiga smaker och bra efterbeska.
3 av 5.

Best bitter från Gotlands bryggeri

Best bitter från Gotlands bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Folköl som fått omdömet 2 av 5 – godkänt!

Sir Taste-a-lot, Brutal brewing/Spendrups, 3,5 %, 50 cl, cirka 14 kronor
Folkölet med det finurligaste namnet! Sir Taste-a-lot var riktigt spännande när den lanserades för några år sedan och antingen är det jag som börjat ställa högre krav eller så har den blivit sämre…. En fin mörkorange färg med gulvitt skum och ganska tydliga citrus- och frukttoner i doften. Smaken betydligt mer återhållsam och även om man får en lätt maltighet och en lätt citrusfräschör och en lätt humlefruktighet så blir den för… lätt för ett toppbetyg. Tyvärr….
2 av 5.

Sir Taste A Lot från Brutal Brewing/Spendrups.

Sir Taste A Lot från Brutal Brewing/Spendrups. Foto: Joel Linderoth.

The Leaky bucket, Backyard Brewery, Carlsberg, 3,5 %, 33 cl, cirka 13 kronor
Det finns ett stort problem med att slå på trumman för mycket när man marknadsför en produkt, förväntningarna blir så höga…. The Leaky Bucket signalerar humlig hantverksöl över hela linjen; supersnygg etikett, stubb-flaska, berättelser om humlen och så häller man upp och doftar och smakar och…. får en torr och fräsch lager. Ja, inte så söt som volymlagern och betydligt renare men i stort sett inget annat i smaken.
Jag tror att Carlsberg sparkar sig själv på smalbenen med den här och får många potentiella hantverksöls-älskare att skaka på huvudet och tänka – var det inte mer? Och det är väl inte meningen?
2 av 5.

The Leaky Bucket från Backyard brewery

The Leaky Bucket från Backyard brewery/Carlsberg. Foto: Joel Linderoth.

Brewhouse Steam Lager, Robinson’s, Storbritannien, 3,5 %, 33 cl, cirka 15 kronor
Brittisk Kalifornien-inspirerad lager som inte gör så mycket väsen av sig. Det finns en humle-ansats, det finns en fräschör och det finns inga felsmaker i den men märkligt oinspirerad och opersonlig. Bra som dricka-vid-grillen-öl men förvänta dig inga stora smaker, den är betydligt mer lågmäld än många av sina kollegor.
2 av 5.

Brewhouse Steam Lager från Robinsons

Brewhouse Steam Lager från Robinsons. Foto: Joel Linderoth.

IPL, Grebbestads bryggeri, 3,5 %, 33 cl, cirka 15 kronor
IPL som dominerar den här blå/orange etiketten, ska uttydas India Pale Lager, och är en lagervariant på India Pale Ale, ölstilen som kommit att bli den moderna ölens fanbärare. Omsatt i smaker handlar det om en bra maltbas med en bra skjuts i frukten och en tydlig beska i avslutningen. Ungefär….
Allt det där finns i Grebbestads variant men dessvärre är de inte sammanfogade till en enhet utan spridda i olika smakområden utan någon större balans. Beskan är rivig och klart överstyrd. Ingen dålig öl men för att nå högre betyg så skulle den behöva balanseras rejält.
2 av 5.

IPL från Grebbestads bryggeri

IPL från Grebbestads bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Organic Andrén, Dugges bryggeri, 3,5 %, 33 cl, cirka 16 kronor
Dugges bryggeri är pålitliga leverantörer av öl och de varierar och smaksätter på många goda sätt. Den här klassiska pale alen är en småsmakande variant och det blir lite för lite av smakerna; rent, lätt fruktigt och antydd beska men inte mer. Dugges kan bättre men här räcker det inte hela vägen.
2 av 5.

Organic Andrén från Dugges bryggeri.

Organic Andrén Pale Alev från Dugges bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Drinkin’ Berliner, Mikkeller/De Proef, Danmark/Belgien, 2,8 %, 33 cl, cirka 30 kronor
Det här är häftigt vågat och resultatet är sådär, inte klockrent men lite charmigt. Ambitionen är alltså att göra en berliner med bra humleskjuts och det finns antydningar till detta i doften; stalligt och syrligt om vartannat men i smaken blir det för syrligt, ättiks-tonen är alltför påtaglig för att vara njutbar. Inget för den som inte är förtjust i berliner weisse men gillar man rejält syrlig öl lär man bli glad.
2 av 5.

Drinkin' Berliner från Mikkeller/De Proef.

Drinkin’ Berliner från Mikkeller/De Proef. Foto: Joel Linderoth.

Södra Pale Ale, Södra Maltfabriken, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
Södra Maltfabriken från Stockholm har varit med i några år nu och den här folkölen tillhör Stockholmsbryggeriets bästa och har så varit sedan den lanserades. En distinkt, smakrik och tydlig modern pale ale med fruktiga toner och ett humlebeskt avslut. En av bryggeriets bästa öl och en bra representant för folköls-Sverige.
2 av 5.

Södra Maltfabriken Pale Ale från Södra Maltfabriken.

Södra Maltfabriken Pale Ale från Södra Maltfabriken. Foto: Joel Linderoth.

Iron-Age Unfiltered Red Ale, The Celt Experience Brewery, Wales, 3,5 %, 50 cl, cirka 20 kronor
Walesisk öl som bjuder på ganska ruffiga smaker, gillar man det så är det ett bra köp, letar man mer efter sublim balans kan man ta något annat. Stor humlig beska, en maltbas som drar åt lätt rostat och en ganska lång eftersmak. Smakfull men lite för obalanserad för att få toppbetyg.
2 av 5.

Iron-Age Unfiltered Red Ale från The Celt Experience.

Iron-Age Unfiltered Red Ale från The Celt Experience. Foto: Joel Linderoth.

The Hoppy One – India Folk Pale Ale, Train Station brewery, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
Knivstabryggeriet Train Station brewery har inget eget bryggeri än så länge men de gör bra öl ändå. Den här är en skarp och sommar-inriktad folkölsversion av en India Pale Ale och den är riktigt bra. Tydligt humlig, tydligt fruktig och tydligt besk, perfekt till det grillade köttet!
2 av 5.

The Hoppy One från Train Station brewery.

The Hoppy One från Train Station brewery. Foto: Joel Linderoth.

St Eriks Session IPA, St Eriks bryggeri, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
Stilen session IPA är lite klurig och risken är att det varken blir hackat eller malet, humlebeskan ska vara tydlig men kroppen måste följa med för att hålla balansen och det är inte det lättaste i de lite lägre alkoholhalterna.
Här lyckas det nästan, humligheten (framförallt i mango/citrus) finns där och beskan likaså men den blir lite för lätt för att få ett riktigt toppbetyg. Kul att smaka men det finns bättre i samma kategori.
2 av 5.

St Eriks Session IPA från St Eriks bryggeri

St Eriks Session IPA från St Eriks bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Budweiser, Anheuser-Busch AB InBev, USA, 3,5 %, 33 cl, cirka 13 kronor
Arketypen för den breda amerikanska ölen gör sig helt okej i folkölsvarianten. Det är ingen smaksensation så klart, det ska den inte vara, men den bjuder inte på några konstigheter heller. En lätt sötma, en lätt citruston och så lite, lite, lite beska på det. Varken mer eller mindre.
2 av 5.

Budweiser från Anheuser-Busch.

Budweiser från Anheuser-Busch. Foto: Joel Linderoth.

Paulaner Hefe-Weissbier Leicht, Paulaner Brauerei, Tyskland, 3,5 %, 50 cl, cirka 16 kronor
En sydtysk veteöl i bästa form kan vara bland det godaste som finns men den här folkölsvarianten lever inte upp till förväntningarna. Visst, grundförutsättningarna finns där men de når inte upp till verkshöjd. Frisk? Nja. Jästig? Nja. Medelfyllig? Nja. Här finns antydningar till skumbanan och här finns antydan till jästig komplexitet men inte så mycket mer.
2 av 5.

Paulaner Hefe-Weissbier Leicht från Paulaner Brauerei.

Paulaner Hefe-Weissbier Leicht från Paulaner Brauerei. Foto: Joel Linderoth.

Carnegie Porter 3,5 %, Carlsberg, 3,5 %, 50 cl, cirka 15 kronor
Denna legendariska öl måste man dricka med jämna mellanrum, det är en av ölens naturlagar. Legendarisk eftersom den är det äldsta registrerade varumärket i Sverige som är i bruk fortfarande och legendarisk för att den lär ha varit fantastisk i smaken så sent som på 80-talet. 1980-talet…
Idag är den inte fantastisk men helt okej, en ganska tunn men tydligt smakande öl som går mot rostade toner och lite choklad och lite kaffe. Inte en sensation men väl värd att smaka någon gång ibland.
2 av 5.

Carnegie Porter från Carlsberg

Carnegie Porter från Carlsberg. Foto: Joel Linderoth.

Murphy’s Irish Stout 3,5 %, Murphy’s brewery, Irland, 3,5 %, 50 cl, cirka 15 kronor
Irländskt bryggeri som ägs av bryggerikoncernen Heineken och som jag bara känner från matbutikernas hyllor. Tydlig Guinness-konkurrent men där den här är betydligt svagare i smaken och med en påtagligt tunn kropp. Maltig, rostad och svagt kaffesmakande med väldigt fin kolsyra skapad av en patron i burken – härlig munkänsla.
2 av 5.

Murphys Irish Stout 3,5 %

Murphys Irish Stout 3,5 %. Foto: Joel Linderoth.

Starobrno, Pivovar Starobrno, Tjeckien, 3,5 %, 33 cl, cirka 15 kronor
Småsmakande men utan felsmaker, så kan kan beskriva den här tämligen ointressanta folköl. Ingen kommer klaga men ingen kommer heller komma ihåg den…
Gul färg, örtig doft, en lätt maltig grundsmak med ett uns sötma och en för ölklassen ganska tydlig beska.
2 av 5.

Starobrno

Starobrno. Foto: Joel Linderoth.

Chang Beer, Cosmos brewery, Thailand, 3,5 %, 33 cl, cirka 15 kronor
Thailands-resenären lär älska denna men mer för minnena än för smaken, den är inte så karaktärsfast direkt. Maltig doft med sötma och nätta örter, fortsatt maltig sötma i smaken och en försiktig beska i avslutningen. Kul att servera till thai-maten men inte en öl som ger avtryck direkt. Mjuk och fin kolsyra dock.
2 av 5.

Chang beer från Cosmos brewery.

Chang beer från Cosmos brewery. Foto: Joel Linderoth.

Hobgoblin English Ale, Wychwood brewery, Storbritannien, 3,5 %, 50 cl, cirka 16 kronor
Fin ljusbrun färg och doft av nötter och maltsötma. Ganska tunn smak med karamell och lätt fruktsötma och en avslutande fräsch beska. Lite för smaksvag för att nå de högre betygen.
2 av 5.

Hobgoblin English Ale

Hobgoblin English Ale. Foto: Joel Linderoth.

Carlsberg 3,5, Carlsberg, 3,5 %, 33 cl, cirka 12 kronor
Den svensk/danska storsäljaren börjar instängt och har en lätt örtig doft. Smaken lätt och tunn och sötmaltig. Tydliga drag av citrus och örtigt/beskt avslut. Volymlager med rena smaker.
2 av 5.

Carlsberg 3,5

Old Speckled Hen, Greene King, Storbritannien, 3,5 %, 33 cl, cirka 18 kronor
Old Speckled Hen bryggdes första gången 1979 – då som en hyllning till en bil som användes på bilfabriken MG. Numera är det näst intill en klassisk brittisk ale, vanligt förekommande även i svenska butiker. Fantastisk vacker orangebrun färg, doften nötigt maltig och smaken likaså. Välgjord men tämligen opersonlig.
2 av 5.

Old Speckled Hen

Old Speckled Hen. Foto: Joel Linderoth.

Staropramen 3,5 %, Staropramen, Tjeckien, 3,5 %, 33 cl, cirka 12 kronor
Tjeckisk klassiker som doftar friskt och gräsigt och har en frisk sötma i grundsmaken. Ganska gräsigt/örtigt även i fortsättningen och sedan en lätt antydd beska som stannar kvar länge. En neutral och klassisk tjeckisk lager som klarar godkänt med lätthet. En bra allround-variant av folköl.
2 av 5.

Staropramen 3,5

La Téne, The Celt Experience, Wales, 3,5 %, 5o cl, cirka 24 kronor
En folköl från Wales som verkligen spelar på humlebeska och gör det riktigt bra. Saknar delvis en maltbas att spela mot men för den som gillar lätt träig beska med citrus som förstasmak är detta ett givet val. Dock bara för älskaren av beska, den tar över rejält!
2 av 5.

La Tene.jpg

Corona Extra, Cerveceria Modelo, Mexiko, 3,2 %, 33 cl, cirka 15 kronor
Lätt sötma och lätt, lätt beska i denna klassiker i sommaröls-sammanhang. Vill man ha en öl som inte smakar så mycket så är detta ett av många val. Plus för den fina flaskan…
2 av 5.

Corona Extra

Kung Markatta Ljus lager, Härtsfelder Familienbraueri Hald, Tyskland, 2,6 %, 33 cl, cirka 15 kronor
En ren och rak tysk lageröl som neutralt och stillsamt levererar en helt okej smakupplevelse. Inga fel men heller ingen sensation. Kul för den som vill dricka ekologiskt.
2 av 5.

Kung Markatta ljus lager.jpg

Falcon Korvpilsner, Carlsberg, 3,5 %, 50 cl, cirka 12 kronor
Pluspoäng för det udda namnet och vem vill inte dricka en korvpilsner? Sammantaget en helt okej folköl med bra maltig kropp, tydligare personlighet än flera av sina kollegor och en tämligen väl utmejslad beska i avslutningen. Funkar till det mesta, även korv så klart….
2 av 5.

Falcon korvpilsner

Pang Pang Waikiki India Pale Ale, Pang Pang brewery, 2,8 %, 33 cl, cirka 20 kronor
En riktigt fin humledoft som inte riktigt matchas av smaken, den blommar inte ut helt och hållet. Här finns stora antydningar av humlefruktighet som inte vill komma fram, här finns samma antydningar till beska som inte heller når hela vägen fram. Nära men inte hela vägen. Snygg etikett som kommer göra middagen gladare!
2 av 5.

Pang Pang Waikiki 2,8 från Pang Pang brewery.

Pang Pang Waikiki 2,8 från Pang Pang brewery. Foto: Joel Linderoth.

Queen of Hops, Backyard brewing/Carlsberg, 3,5 %, 33 cl, cirka 15 kronor
Anslaget är häftigt med snygg och stilriktig (!) etikett som signalerar hantverksöl och modernitet. Innehållet uppfyller inte förväntningarna som ges av etiketten. Humledoft med dragning åt citrus, en frisk och ganska mjuk första smak med försiktigt antydd humle; lite grape och en del citrus. Grundölen är helt okej men ambitionerna håller inte hela vägen. Skruva på mer humle så blir det bättre!
2 av 5.

Queen of Hops

Queen of Hops. Foto: Joel Linderoth.

Morberg Premium Lager, Westheimer brauerei, Tyskland, 3,5 %, 33 cl, cirka 16 kronor
Per Morberg är en rejäl karaktär men hans tyskbryggda öl bleknar i jämförelse. Den entusiastiske hävdar att det är bristen på stora smaker som är finessen, den mer skeptiske hävdar att Morberg borde hitta ett bryggeri som vill matcha hans personlighet. Istället för mycket av allt så är det här lite av allt. Är det något som tar över i smakerna så är det sötman men inte ens den orkar göra en stilfull entré. Dock, ren i smaken, det räddar betyget.
2 av 5.

Morberg Premium Lager

Morberg Premium Lager. Foto: Joel Linderoth.

Sol, Cervezeria Montezuma, Mexiko, 3,5 %, 33 cl, cirka 14 kronor
Kan en öl ha ett namn som passar bättre än Sol? Det här är ju en sommaröl utan någon som helst tvekan. Och ibland kan den svagt citrusiga, svagt söta och svagt beska ölen vara helt rätt. Det handlar mer om en stämning än om den fantastiska smaken.
2 av 5.

Sol 3,5 % från Cervezaria Montezuma.

Sol 3,5 % från Cervezaria Montezuma. Foto: Joel Linderoth.

Kaltenberg Pils, Kaltenberg Brauerei, Tyskland, 3,5 %, 50 cl, cirka 15 kronor
Om man är sugen på en renlärig tysk pilsner i burkformatet så kan den här ölen vara ett gott alternativ. Det anrika tyska klosterbryggeriet har gott renommé och den här faller inte utanför ramen; pilsnerljus färg, örtig, halmig doft, frisk smak och nätta örter med lika nätt beska i avslutning. Inget fel men inte heller något att längta efter.
2 av 5.

Kaltenberg Pils från Kaltenberg Schlossbrauerei.

Kaltenberg Pils från Kaltenberg Schlossbrauerei. Foto: Joel Linderoth.

Folköl som fått omdömet 1 av 5 – nja…..

Norrlands Guld Ljus, Spendrups, 3,5 %, 33 cl, cirka 12 kronor
Det finns säkert de som vill dricka öl som inte smakar något och då har man hittat rätt. Vill man vara positiv så finns här en antydd maltighet, en antydd örtighet och en antydd beska men de är just bara antydda, de finns inte kvar när man vill smaka mer. Smaksvag och onyanserad. Fin flaska med skruvkork.
1 av 5.

Norrlands Guld Ljus 3,5 % från Spendrups.

Norrlands Guld Ljus 3,5 % från Spendrups. Foto: Joel Linderoth.

ICA Selection IPA, ICA/Grythyttans brygghus, 3,5 %, 33 cl, cirka 15 kronor
Att ICA skulle låta skapa sin egen IPA är på något sätt symbolen för de senaste årens öl-utveckling och en bild av folkhemmets förvandling om något. Tyvärr är symbolen inte den bästa och de som testar den här som första IPA någonsin måste förvirrat titta sig omkring och undra vad allt ståhej handlar om.
Det är svårt att göra en bra IPA i folköls-klassen och det här är en del av beviset; obalanserat, ömsom sött, ömsom beskt och inte roligt alls.
1 av 5.

ICA Selection IPA

ICA Selection IPA. Foto: Joel Linderoth.

Norrlands Guld 3,5 %, Spendrups, 3,5 %, 50 cl, cirka 12 kronor
Storsäljare som inte gör något större väsen av sig. Anonym doft, anonym smak med lätt maltsötma och en ren beska i eftersmaken. Väldigt hård kolsyra och inget som skiljer den från mängden.
1 av 5.

Norrlands Guld

Pripps Blå 3,5 %, Carlsberg, 3,5 %, 50 cl, cirka 12 kronor
Oren och ganska ofräsch doft. Sur, plåtig och oren smak med skarp kolsyra och en eftersmak som glider mot kartong och små, små stråk av citrus. Inget att ha.
1 av 5.

Pripps Blå 3,5

Åbro Original, Åbro bryggeri, 3,5 %, 50 cl, cirka 12 kronor
Börjar ganska sött med lite kvalmig malt men rör sig sedan mot en ganska vattnig helhet. Läskande, javisst men väldigt låg smakprofil och tunn beska. Bryggeriet kan bättre.
1 av 5.

Åbro Original 3,5

117 Bohemian Lager, Grythyttans brygghus, 3,5 %, 33 cl, cirka 20 kronor
En övertydligt tjeckiskt inspirerad lager med smör som största smakfaktor. Smör kan vara okej men inte i ensamt majestät. Okej, här finns en antydan till citrus också men det väger inte upp den överstyrda smörkänslan.
1 av 5.

117 Bohemian Lager

Läs också: Vad kan du om öl? Kolla in frågesporten om öl!

Läs också: Kolla in senaste släppet på Systembolaget – med omdömen