Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Farliga jordgubbar – låt oss slippa dem!

Är det verkligen 2014?

När miljörörelserna går som tåget, ekologi är på var mans tunga, och insikten finns hos oss alla om hur jävligt det faktiskt är med gifter i maten…

… – men det är lögn i h– att få tag i en ekologisk jordgubbe!?

Svensken äter i genomsnitt fyra liter jordgubbar per år, läser jag. Fyra liter omsorgsfullt kemikalieberikade jordgubbar. Och nu väntar den stora jordgubbsfrossarhelgen, midsommar.

Jag tycker fyra liter låter lite. Känner många som sätter i sig tio gånger så mycket. Salig svärmor var en av dem, en riktig jordgubbsknarkare. Hon åt en liter om dan under säsong.

Hur farligt lever man då? Svärmor har mycket riktigt gått ur tiden. Jag inser att det nog inte var  jordgubbarnas fel… – men ändå: jordgubbar är ett av våra mest besprutade livsmedel! Dom duschas med kemikalier c:a åtta gånger under växtperioden.

Alla möjliga gifter regnar över de stackars plantorna. Alla som är storkonsumenter borde kanske vara oroliga? Blir vi självlysande snart? Ska vi kräva varningstexter på gubbarna?

De senaste litrarna jag köpt har smakat vedervärdigt. Bären var groteskt stora och onaturligt mörkröda och hade en tydlig bismak av nånting som påminde om en mix av parfym och tvättmedel.

Var det gifterna? Inte sjutton vet jag.  Men jag fick en omedelbar lust att i stället sätta tänderna i naturliga, obesprutade, ekologiska jordgubbar. Letade på KRAV:s hemsida – och hittade i Stockholms län bara två affärer som säljer ekologiska jorgubbar! En på söder och en i Skarpnäck. Och eftersom jag just nu sitter nio mil därifrån, är det ingen miljömässig vinst att åka och handla i de affärerna.

Problemet är nog bl.a. att det är svårt att odla jordgubbar giftfritt. Plantorna angrips av gråmögel, kvalster och insekter. Men ett 30-tal odlare i landet försöker, och lyckas, producera jordgubbar utan att bespruta dem. Och fler lär vara på gång, säger man på KRAV.

Låt oss hjälpa dem på traven! Fråga och tjata i affärerna efter miljövänliga gubbar. Konsumentmakt heter det visst. Låt oss kolla om det inte bara är ett tomt ord!

3 kommentarer om "Farliga jordgubbar – låt oss slippa dem!"
 • Ann-Christine Reimer
  Ann-Christine

  Jag blir trött när jag läser sådant här. Du har inte funderat på att det finns femtioelva olika sorters jordgubbar och att dessa smakar annorlunda? Det kanske beror på sorten och inte på att de skulle vara besprutade. Om du är påläst vet du att det är en karenstid på när jordgubbar – och allt annat får sprutas innan skörd.
  Läs gärna detta inlägg: http://blogg.visit-stina.com/?p=7036

  Länsstyrelsen i Jönköping skriver:
  Säkert att äta svenska bär i sommar

  Det talas mycket om i insändare och sociala medier om hur mycket bekämpningsmedel som används i jordgubbar.

  Den senaste rapporten från Livsmedelsverket visar att man tryggt kan äta svenskodlade bär, då de i genomsnitt ligger under en procent av EU:s gränsvärden för växtskyddsmedel.

  En jämförelse. Vi får köra bil i 100 km/tim på landsväg. Den svenska bärodlarkåren har valt en hastighet på mindre än en km/tim.

  Ett av de vanligaste svampmedlen ligger exempelvis på ca 0,8 % av gränsvärdet (medeltal). Det gör att en person på 70 kilo kan äta nästan drygt 600 liter jordgubbar per dag hela livet utan att överskrida den nivå Livsmedelsverket bedömt som helt säker.

  Det här med bekämpningsmedel i våra livsmedel är inget konsumentproblem. Det är all sakkunskap enig om inkl. våra svenska myndigheter.

  Problemet med bekämpningsmedel och de negativa effekter som kan uppstå är vid olycka i samband med bekämpningsarbete, då kanske en sprutslang brister och sprutföraren blir exponerad för en extremt hög dos, oaktsamhet i samband med tillblandning av preparat och om en spruta välter och förorsakar en miljöskada.

  Många medel är farliga i höga doser. Allt handlar om dosering. Ättiksprit som finns i allas skafferi ger används ofta i matlagning. Halsar man ur flaskan förstörs dina andningsorgan. Så är det med alla kemikalier.

  Kraven på växtskyddsmedel för bärodling är mycket stora. Det finns inga företeelser i samhället som är så omgärdat av regler och föreskrifter. I Sverige är bland annat Kemikalieinspektionen ansvarig myndighet för detta arbete.

  Det påstås att det finns så många medel. Ja det finns en hel del men i listan som görs varje år är faktiskt 4 av de sju insektsmedlen metoder som används av EKO-odlare.

  Konsumenten kan känna sig helt lugn när han äter frukt och grönt. Vi kan lugnt njuta av svenska bär i sommar och känna oss helt trygga. Nyttigheten av att äta jordgubbar överstiger vida risken att äta jordgubbar.

  För att minska risken av att leva ska man definitivt inte sluta äta jordgubbar. Ät mera!
  Däremot borde man undvika andra saker som trafiken och att utsätta sig för stadsluft, rökning, alkohol osunda kostvanor m.m.

  • kickisa
   kickisa
   svar till Ann-Christine

   Jag blir så trött på folk som försvarar bruket av gifter. Gifter som skadar fåglar och insekter, och även oss då många av gifterna är cancerogena. Varför ska vi känna oss trygga med myndigheter som påstår saker? Åt 6 till 8 brödskivor om dan har myndigheter också sagt. Hur klokt var det så här i efterhand? Bara för att nånting är dåligt ursäktar inte att andra saker är dåliga… Vi lever i en miljö som sakta utarmar oss och förgiftar oss. Snart har vi inga pollinerare kvar. Och cancern ökar… Nej, ät mer ekologiskt och befrämja det som är naturligt för alla varelser att vistas i!