Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

En ölpromenad på Södermalm – från Slussen till Hammarby sjöstad

Öl på Södermalm? Häng med på den här ölpromenaden.

Att Stockholm har blivit ett fantastiskt ölresemål står helt klart och att Södermalm är ett av de bästa områdena för den ölintresserade är också tydligt. Men vart ska man vända sig om man vill omfamna den södermalmska ölkulturen? Ja, antingen kan man gå planlöst mellan malmens alla vattenhål eller så kan man göra som här – följa en vandring som garanterat kommer tillfredsställa den öl-intresserade och öl-sugne. Med mycket nutid men också en del dåtid.

(uppdaterad den 15 juli 2016)

Ta bussen till Slussen så kör vi igång!

Akkurat – först och bäst?

Varför inte börja där det är som bäst? Akkurat på Hornsgatan är en av världens bästa ölkrogar och den som inte imponeras av ölutbudet här har en kravspecification som liknar en raider för ett hårdsrocksband på 80-talet. Inte nog ett gediget ölutbud, här finns vällagad mat, fantastisk servis och en öllista med årgångsöl som slår det mesta. Har du tur är ölgurun ”Stene” Isacsson i lokalen, det han inte vet om svensk ölkultur är inte värt att veta! Akkurat är värt flera heldagsbesök men ta något av dagens öl på kranarna och njut av ölkultur när den är som bäst!

Öltavla på Akkurat.

Öltavla på Akkurat. Foto: Akkurat.

När du går ut från Akkurat så tar du till höger och går över Hornsgatan vid övergångsstället. Gå några hundra meter söderut till St Paulsgatan och leta upp Oliver Twist som ligger i korsningen med Repslagargatan.

Oliver Twist – amerikanskt och gemytligt

Stig in och njut av en ölkrog som inte går av för hackor. Om du missade ”Stene” på Akkurat så kanske du har större tur och träffar ”Jugge” på Oliver Twist – han är minst lika insatt i den svenska ölvärlden som hans kompis på Hornsgatan. Och att jag skriver deras namn så familjärt beror inte på att jag känner dem särskilt väl – men det är så de kallas i hela den svenska ölvärlden. Nämnde ”Jugge” är inte bara krogägare, han importerar öl i firman Great Brands också – riktigt bra öl dessutom! Njut någon av de amerikanska ölen på fat eller kanske ett litet glas Tjockhult Tjinook – en öl som ”tjuvbryggs” på Nynäshamns Ångbryggeri av OT och Akkurat.

Oliver Twist

Oliver Twist – interiör. Foto: Oliver Twist.

Nöjd? Bra!

Omnipollos hatt – så bra och så modernt

Gå St Paulsgatan mot Götgatan, sväng höger på Götgatan och gå ett 50-tal meter söderut. När du når Hökens gata, på vänster sida, svänger du vänster in på den. Gå några 10-tals meter och inse att du står framför en av de snyggaste, ölkrogarna i Stockholm. Här inne har nämligen bryggarna bakom Omnipollo, Henok Fentie och Karl Grandin, byggt sin egen bar och den är ett måste för öl-älskaren utan någon som helst tvekan.

Höjdar-öl från Omnipollo, höjdar-öl från andra bryggerier och höjdar-pizza från Sveriges finaste pizza-ugn. Vad kan gå fel? Det här är bland det mest spännande som finns vad det gäller svensk ölkultur – missa inte!

Mosebacke – kultur och öl i skön förening

När du passerat Omnipollos hatt – ja, så heter krogen – så fortsätter du upp mot Mosebacke torg. Väl uppe kan du först njuta av det lilla torget och sedan ta trapporna upp till uteplatsen som är ett av Södermalms trevligaste uteserveringar. Antalet existerande och aspirerande kulturutövare med riksintresse är stort – och alla dricker de öl! Här finns också en lagom ansamling av turister, såväl svenska som utländska. Kolla in utbudet i den lilla öl-kiosken – här finns en hel del trevliga öl som kan  tillfredsställa de flesta smaker. Dela en öl på två – vi ska gå långt – och njut av utsikten och stämningen. Ja, om du vill kan du skippa ölen, det kommer fler tillfällen.

Observera dock att ölkiosken inte är öppen året runt, även en öl-älskare måste få njuta sin öl i värme…..

Ölkiosken på Mosebacke.

Nu går det utför! Passera längs Mosebacke torg (här någonstans finns/fanns Mosebacke Kvartersbryggeri – på Svartensgatan?) och ta Östgötagatan nedåt. Långt ned i backen ser du kanske ett stort tegelhus som hägrar? Dit ska vi! Men först…. Vad är det här? Ett svenskt whiskymärke mitt på Södermalm? Ja, Box whisky har faktiskt ett kontor här och om du är begiven på den typen av dryck så kan du åtminstone titta till whiskyfatet som står på fönsterbrädan. Men bara titta!

Innan du fortsätter gå så kan du skänka en tanke till Örjan Westerlund. Örjan vem? kanske du tänker men när du tänkt lite till så kommer du säkert på att du läst något av herr Westerlund – han har nämligen skrivit otaliga böcker om såväl öl som whisky. Och snaps! Var han bor? Nja, det ska vi inte avslöja här och nu. Men det är här i närheten. Och han ansar sitt skägg på Barber & Books….

När du passerar Tjärhovsgatan – stanna upp och titta åt höger. Några hundra meter in ser du skylten till Kvarnen, legendarisk ölhall med fantastisk atmosfär för den som gillar det lite högljudda och stökiga. Där finns även en tjeckisk ölhall – Hospodske Dovre – som serverar tjeckisk öl i en udda och skön lokal. Kolla också in Carmen i korsningen Tjärhovsgatan och Östgötagatan – klassisk sunkpub med priser som slår i botten. Dit ska du inte gå idag….

För att du inte ska behöva gå dit och kolla, så här ser Kvarnen ut!

Kvarnen på Tjärhovsgatan.

Foto: Joel Linderoth.

Tittar du åt vänster, ja, du får titta väldigt långt, så finns det en gammal kapsylfabrik några hundratals meter in på gatan – där görs numera kultur i form av konst, foto och musik men en gång i tiden huserade en kapsylfabrik här – kapsyler som bland annat sattes på ölbuteljer! Huset heter idag Kapsylen!

Kapsylen på Tjärhovsgatan.

Kapsylen på Tjärhovsgatan. Foto: Joel Linderoth.

Dessutom, i de här trakterna experimenterar Henok Fentie och Karl Grandin fram sina öl som sedan bryggs annorstädes och tar sig ut i världen till allmän framgång. Fantombryggeriet heter som bekant Omnipollo och testbrygderna sker i Henoks kök! Ja, vi har ju pratat om deras pub tidigare….

Näcken från Omnipollo, Siren och Rick Gordon Lindqvist.

Näcken från Omnipollo, Siren och Rick Gordon Lindqvist.

Omnipollo på en parkbänk.

Omnipollo på en parkbänk. Foto: Joel Linderoth.

Soldaten Svejk – för dig som vill ha tjeckiskt i glaset

Fortsätt framåt ett kvarter, stanna till när du kommer till Folkungagatan och titta åt höger. Du ser det oranga plåtschabraket eller hur? Du ser också, en bit bort till höger, Systembolagsskylten eller hur? Gå inte dit men fundera över hur det kan komma sig att ICA-butiken som ligger strax före gröna skylten kan ha en liten bar som har ett sanslöst bra öl-utbud. Du får gå dit och kolla, bara att titta på öl-listan gör att du hamnar i öl-nirvana. Vem hade trott det för 10 år sedan? Ingen!

Nåväl, så småningom ska du passera Folkungagatan och gå något 15-tal meter in, fortfarande på Östgötagatan. Här stannar du och öppnar dörren till Soldaten Svejk – en stjärna på den svenska ölhimlen. Detta är tjeckisk ölkultur i sitt esse! Atmosfären, maten och ölen håller härlig nivå och smaka gärna något av fatölen – varför inte ett glas Bernard? – när du vilar benen. Som kuriosa kan nämnas att i dessa lokaler har det provats öl på korsan och tvärsan, under flera år höll ett stort antal av Sveriges öljournalister sina ölprovningar här – många rekommendationer har getts och många  betyg har satts här inne. Och många historier har berättats…

Gröne Jägaren – en del av svensk ölkultur?

När du ändå vilar lite så kan du reflektera över det faktum att du befinner dig i närheten av volym-öls-Sveriges kanske största försäljningspunkt. Kring korsningen Götgatan/Folkungagatan och med fortsättningen upp på Medborgarplatsen finns ett gäng rikligt besökta krogar som säljer öl i en sällan sinande ström – i synnerhet sommartid då halva Medis befolkas av öldrickare. Mest känt? Gröne Jägaren på Götgatan som enligt ryktet ska vara den krog i Sverige som säljer mest öl per år (per person? per kvadratmeter? Ja, jag vet inte riktigt hur man räknar…)

Men dit går vi inte idag….

Gröne jägaren på Södermalm.

Foto: Joel Linderoth.

Gå ut från Soldaten Svejk – hälsa artigt! – och gå sedan vidare på Östgötagatan söderut.

Bottle Shop – Sveriges första renodlade ölbutik!

I första gatukorsningen svänger du glatt vänster och trippar några få meter in på gatan. Vad är det här? En ölbutik? Hur kan det vara så…?

Faktum är att här ligger Sveriges första renodlade ölbutik, Bottleshop lämpligen namngiven, som sedan i juni 2016 säljer lågalkoholhaltiga drycker av bästa slag. Öl så klart men även en del annat och så lite delikatesser att njuta av till de goda dryckerna. Vilken grej! Vilket initiativ! Vad härligt!

Gå in och kolla på utbudet, kanske köp några flaskor och ta dig sedan tillbaka tillbaka till Östgötagatan och sikta söderut.

St Eriks bryggeri – numera möbelvaruhus

I korsningen tornar ett stort tegelhus upp sig, en gång i tiden var det ett bryggeri! Ända fram till 1959 bryggdes det öl här, då under namnet St Eriks bryggeri men tidigare under namn som Neumüllers bryggeri och Tyska bryggeriet. Idag är lokalerna framförallt ett möbelvaruhus men gå gärna in och kolla, på sina håll finns det faktiskt delar kvar som avslöjar dess forna storhet. I hissen till exempel…

Att inte någon har slagit till och hyrt några av lokalerna i kvarteret för att starta en bryggpub är märkligt – det borde vara en tidsfråga! Kanske något för något av alla de lokala bryggerier som faktiskt finns på Södermalm?

Stalands möbler, tidigare St Eriks bryggeri.

Stalands möbler, tidigare St Eriks bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

När du kommer ut från möbelvaruhuset, såg du skyltarna?, så ska du gå vidare söderut, fram till Skånegatan. Dock, när du passerar Bondegatan så kan du titta åt vänster. En bit bort har importören Brill & Co sitt kontor och där kan man väl säga att det finns en del bra öl. Dock, de kommer inte bjuda dig hur du än bönar och ber – sådana är reglerna!

Så vamos till Skånegatan!

Framme vid Skånegatan finns det många möjligheter för den ölsugne. Du kan välja bland tre spännande alternativ. Antingen går du till Nytorget (4 kvarter bort från vår rutt åt öster) och smakar en öl på Urban deli, Bar Central eller Nytorget 6, eller så går du några meter till och svänger sedan vänster in på Katarina Bangata eller så går du rakt fram och svänger, om några hundra meter, in på Blekingegatan och hamnar då på klassiska krogen Pelikan.

Master Dark på Bar Central.

Master Dark på Bar Central.

Jag skulle välja Katarina Bangats-alternativet och stanna till på det synnerligen trevliga Katarina Ölkafé. Redan namnet säger en del, detta är ett ställe som chosefritt och hipstertätt levererar öl och mackor på ett synnerligen trevligt sätt. Ölutbudet består bara av lokalt bryggd öl så risken är att du blir sittande ett tag bland stora skägg och tatueringar och jag förstår dig, detta är ett riktigt bra ställe.

Katarina ölkafé - bar

Foto: Joel Linderoth

Katarina Ölkafé - öl

Foto: Joel Linderoth.

Nåväl, även ett trevligt besök har ett slut och väl ute så sneddar du över gatan och tar dig söderut på Östgötagatan till Blekingegatan. Sväng in på den – till höger – och leta dig fram till….

Pelikan – en av Stockholms vackraste krogar

Krogen Pelikan, en av Sveriges absolut vackraste ölhallar. Ja, till och med en av Sveriges absolut vackraste krogar! Ölutbudet är inte det största men det gör ingenting, här kan du äta och dricka och bli serverad av en härlig servis och bara njuta av det som en gång var svensk ölkultur men idag är en bristvara på de flesta orter. En plats att återvända till med jämna mellanrum! Husmanskost och mjukt sorl är receptet – njut!

Efter denna lilla stärkande återhämtning är det återigen Östgötagatan som gäller. Inte så mycket för ölen som finns men för ölen som fanns. Gå Östgötagatan ned till Ölandsgatan, sväng in på Ölandsgatan och gå fram till Götgatan. Här, där det idag tornar upp sig lägenhetskomplex av större slag, låg tidigare ett bryggeri. Ett vackert, fantastiskt, härligt bryggeri ( i varje fall på de bilder som finns bevarade) som lystrade till såväl Pilsenerbryggeriet och Piehls bryggeri den tid det fanns. Om jag inte läser historian helt fel så slutade man brygga öl här 1941 men ta det inte för en helt säker sanning.

Vil du nu köpa lite Södermalms-öl så har du chansen på Systembolaget vid Ringen – inte det bästa men inte det sämsta och efter alla dessa steg så kanske du vill ha med dig något som souvenir? Skulle det vara så att Systembolaget är stängt, det händer ju, så kan du gå in i Ringen centrum och köpa folköl på Ica Ringen – de har ett bra och stort utbud.

Vi fortsätter! Svunna tiders ölkultur finns även på Bjurholmsplan, som du kommer till om du tar Ringvägen österut och håller till vänster.  Andra vägen upp till vänster rättare sagt, här hittar du en lugn liten plats som lystrar till namnet Bjurholmsplan. Här låg en gång i tiden Bjurholms bryggeri – ett annat framgångsrikt bryggeri på Södermalm. Idag är nog inget synligt kvar från den tiden på själva planen men i källarna på några av husen ska det finnas lagringsutrymmen som tidigare lagrade öl – jag har dock inte sett dem med egna ögon.

Nog med historia….. Bege er då till Katarina Bangata! Följ Ringvägen förbi klassiska ölhak som Blecktornskällaren (med sin säregna blandning av kunder och riktigt trevlig husmanskost) och Snövit och nyare som Elefantpojken (med härlig thaimat!) och Polhem men glöm inte att ta några steg upp på Södermannagatan – här ligger nämligen bryggeriet…

Sthlm brewing – bryggeri med bryggpub

Sthlm brewing. Håll dig på höger sida när du går norrut från Ringvägen och upp på Södermannagatan och gå 20-talet meter upp så ser du skylten på en garagedörr – här inne ligger bryggeriet. Tänk va! Ett bryggeri! Bara så där! Inte lika imponerande utseendemässigt som de gamla kollegorna men med öl som är väl värd att smaka – testa Hop Hound till exempel. Dessutom med väldigt spännande experimentöl som du definitivt ska testa om du kan.

Har du tur så har Sthlm brewing öppet i sin bryggeripub, som ett av de första bryggerierna i Sverige fick de tillstånd att servera smakprov av sin öl utan att ha en restaurang i anslutning till bryggeriet. Undrens tid är inte förbi! Kolla när bryggpuben är öppen på Sthlm brewings Facebook-sida.

India Pale Ale från Stockholm brewing

India Pale Ale från Stockholm brewing. Foto: Joel Linderoth.

Brewdog bar på Södermalm – inte bara för hipsters

Ner till Ringvägen igen och sväng vänster. När du kommit några meter in på vägen så ser du ytterligare ett öltempel. Stanna till, titta in och inse att du står framför en Brewdog bar. Javisst! Det skotska bryggeriet har här sin tredje svenska utpost (snart fjärde, Malmö-baren är på g!) och det är lika bra att hoppa in och stärka sig – de gör ju bra öl ju! Men bara en….

Etableringen av Brewdog på den här sträckan av Ringvägen var på något sätt en del av en omgörning, det som tidigare mest var en sträcka fylld av sunkbarer blev i och med Brewdogs intåg en del av hipster-söder och inte nog med det, även hundägarna fylkas på den skotska utposten, Brewdog är ju hundägarnas mekka.

Bra öl, trevlig personal, en hopinator i bruk på bardisken och så öl från grannbryggeriet Stockholm brewing, inget dåligt ställe att tillbringa en stund på…

Brewdog Södermalm - glas.

Brewdog Södermalm – glas.

Babajan – en ölpärla med egen karaktär

Väl ute igen går du fortsatt österut på Ringvägen. När du kommer till Katarina Bangata så går du över Ringvägen och spatserar nedåt i allén. Här skulle det en gång i tiden bli en järnväg – tack vare den planen så kan vi nu i lugn och ro promenera ner till Babajan – en krog som ingen ölintresserad bör missa. Stämningen är vänlig, charmig och lite berlinsk (!) och här finns en öllista som kan mätta de flesta.

Här kan du med lätthet prata bort några timmar samtidigt som du smakar på alla möjliga sorters öl från alla möjliga sorters bryggerier.  Och du kan boka en ölprovning – kanske för ett återbesök?

Sugen på mer? OK!

Nya Carnegiebryggeriet – en svensk-amerikansk satsning

Nya Carnegiebryggeriet - från färjan

Nya Carnegiebryggeriet – från färjan. Foto: Joel Linderoth.

Vandra ned till vattnet, rakt på bara, gå till vänster och följ kajen tills du kommer till ett litet färjeläge. Hoppa på färjan, det är gratis! och åk över till Hammarby Sjöstad. Redan på Södermalms-sidan ser du det, bryggeriet som Brooklyn brewery har byggt på denna nybyggarmark. Nya Carnegiebryggeriet är ett väldigt intressant bryggeri och dess utbud är litet men bra. Nya öl på kranarna hela tiden och har du tur så kan du ta en rundtur på bryggeriet, i nuläget är det dock bara möjligt på fredagar och lördagar. Sätt dig i baren eller sätt dig i matsalen eller sätt dig på uteserveringen – ta in en session-IPA vid namn Jack och begrunda vad du varit med om.

Nya Carnegiebryggeriet exteriör

Nya Carnegiebryggeriet exteriör. Foto: Joel Linderoth.

Dessutom, du kan köpa med dig en growler med prima lättöl, alltså en megastor flaska med öl direkt från kranen. Det gör man inte varje dag direkt.

JACK Session IPA från Nya Carnegiebryggeriet

JACK Session IPA från Nya Carnegiebryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

Vill du sedan ha mer så är du nog på gränsen till galen!

Den här texten är så klart inte hela sanningen – det finns mer ölställen och ölhistoria på Södermalm. Har du mer information som du tycker ska vara med på den här promenaden – säg till!

Tipsa i kommentarerna eller via mejl!

Ut och ölvandra nu!

Läs också: Här är Stockholms bryggerier – allihop!

Läs också: Göteborg är Sveriges bästa ölstad – kolla själv!

5 kommentarer om "En ölpromenad på Södermalm – från Slussen till Hammarby sjöstad"
 • MissMandy
  MissMandy

  Grym artikel! Bra ställen du vandrade till, minst sagt:)
  När du vandrar ner mot Hornstull hoppas jag verkligen att du inte missar Taylors & Jones with the Twist. Ett suveränt ölutbud med 7 kranar.
  En enkel matmeny som består av hantverkskorv i världsklass.

  Vi ses där!!

 • Jonas Rundqvist
  Jonas Rundqvist

  Och när du ändå är i krokarna kring Hornstull så kommer du på att ”där, i Färgfabriken-området på andra sidan vattnet ligger ännu ett av Stockholms bryggerier, nämligen Modernist Brewery”. 🙂 Trevlig artikel, Joel!