Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Coppersmiths – från klarhet till klarhet

Coppersmiths – från klarhet till klarhet
Västeråsbryggeriet Coppersmiths fortsätter att utvecklas. Inom kort är de 9 anställda, raskt marscherat för ett bryggeri som startade så sent som 2014.

Det går fort för Västeråsbryggeriet Coppersmiths. Sedan starten 2014 har de kontinuerligt flyttat fram positionerna och efter att ha vunnit en offert på Systembolaget, med sin White IPA, i våras har utvecklingen fortsatt i succéartad fart.

– Vi expanderar väldigt fort och inom kort börjar vår senaste anställning, med den är vi 9 personer, berättar Petri Karhikorpi när jag träffar honom på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Bryggeriet har inte bara framgångar i Sverige utan har två öl på de finska bolagsbutikerna och exporterar numera sin öl även till Italien.

– Det var en kille som tog med våra öl till Italien och där fattade en importör tycke för dem och importerar dem dit, berättar Petri.

Coppersmiths distribuerar numera sin öl via Carlsbergs distributionsnät ”House of Craft” och det har gjort att de kunnat öka på produktionen rejält.

– Vi kommer kunna producera 600 000 liter öl under nästa år om allt går som det ska, säger Petri Karhikorpi.

Coppersmiths brygger inte bara öl till sig själva utan kontraktsbrygger också öl, bland annat till Swedish brewing och Åbro. Dessutom är de som första hantverksbryggeri i Sverige ägare till en burktappningslina vilket märks i deras produktion, det är flera öl som tappas på burk.

– Vi ska snart kunna börja köra med betydligt kortare serier i burktappningen, säger Petri. Vi har gjort försök med att klistra på etiketterna på burkarna och det funkar, det gör att vi kan göra kortare serier framöver.

Fördelen med att kunna sätta etiketter på burkarna är att man i vanliga fall måste beställa väldigt stora serier av burken, så många som 250 000 burkar i en beställning. Därmed kan man bara sätta väldigt populära öl på burk vilket gör att de mer experimentella ölen får hålla sig till flaskor. Men så behöver det inte vara i framtiden om allt går som det ska.

– Vi kommer med två öl på burk i november, berättar Petri Karhikorpi. Bland annat en ofiltrerad IPA som vi tror mycket på.

Läs också: Bryggeri Migranten, nytt bryggeri i Malmö

Läs också: Svenska ölbryggerier expanderar rejält

Coppersmiths brewery.

Foto: Joel Linderoth.