Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bra öl under 20 kronor

Bra öl under 20 kronor

Bra öl under 20 kronor? Klart det finns! Här är några öl som levererar rejält med smak till en billigare peng. Håll till godo!

Vad ska man testa för öl om man vill kombinera härlig smak med bra pris? Det finns en hel del bra öl som inte kostar alltför mycket och håller man sig under 20 kronor så finns det några riktiga fynd att göra.

Kolla in den här listan – bra öl under 20 kronor – kanske hittar du din favorit? Eller så har du andra favoriter, tipsa gärna!

Everyday IPA (89283) Oppigårds bryggeri, 4,6 %, 33 cl, 19:90 kronor
Dalabryggeriets framfart i smak-djungeln är imponerande och den här är riktigt bra. Måttlig i alkoholen som en session-ipa förväntas vara men allt annat än måttlig i smaken, den är smart välarrangerad i sin balans. Oppigårds har en imponerande ölproduktion och den här är en av deras bästa öl – i synnerhet om man betänker priset. Honungssötma, en finessrik fruktpalett och en törstsläckande beska som är så fint uppbyggd så man blir alldeles lycklig. Jo, det är en, i sina bästa stunder, öl i världsklass.
5 av 5.

Everyday IPA från Oppigårds bryggeri

Everyday IPA från Oppigårds bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Fuller’s India Pale Ale (1518) Fuller, Smith & Turner, Storbritannien, 5,3 %, 33 cl, 19:90 kronor
Den brittiska varianten av india pale ale är den som ligger till grund för de moderna tolkningarna med dess humleorienterade, citrus-stinna amerikaniserade stilexemplen. Det här är en variant som är brittisk och därför betydligt stillsammare, betydligt jordigare, betydligt dovare. Vilket man gillar är en smaksak.
Välgjord, nyanserad, charmig och med en dragning åt aprikosmarmelad, kanske sådan man bjuds på till en klassisk afternoon-tea?
4 av 5.

Fullers India Pale Ale från Fuller, Smith & Turner.

Fullers India Pale Ale från Fuller, Smith & Turner. Foto: Joel Linderoth.

Weihenstephaner 1516 Kellerbier (11569) Weihenstephaner, Tyskland, 5,6 %, 33 cl, 19:90 kronor
Tyska bryggeriet Weihenstephaner är ett aktat bryggeri och deras veteöl finns på väldigt många bolagsbutiker runt om i Sverige. Det är dessutom världens äldsta bryggeri, det grundades 1040 och har hållit på sedan dess – klart de vet vad de håller på med! Den här nykomlingen på bolaget är verkligen drickvärd och ger klart valuta för pengarna, en klassisk, ren, smakrik, fyllig och väldigt välsmakande kellerbier som snyggt blandar maltig sötma, fräsch citrus och tydlig fruktighet. Jag ser gärna att den fortsätter säljas på bolaget.
4 av 5.

Weihenstephaner 1516 Kellerbier

Foto: Joel Linderoth

Fat Tire Amber Ale (88176) New Belgium brewing, USA, 5,2 %, 35,5 cl, 19:90 kronor
New Belgium är ett väldigt intressant amerikanskt bryggeri och deras amber ale är en riktigt trevlig matöl, kanske till grillat kött eller buffén. Smak-kombinationen balanserar någonstans mellan fruktig karamell-ton och betydligt ljusare citrus-drag och mitt i detta hittar man en lätt sötma och en pigg fräschör. Svårslaget som allround-dryck och funkar året om; inte för ljus, inte för mörk utan helt perfekt.
4 av 5.

Fat Tire Amber Ale från New Belgium

Fat Tire Amber Ale från New Belgium. Foto: Joel Linderoth.

Brewdog Dead Pony Club (11913) Brewdog, Skottland, 3,8 %, 33 cl, 19:90 kronor
Skotsk öl från öl-revolutionärerna Brewdog med låg alkoholhalt och hög smaknivå och roligt namn – det är inte fy skam. Hög beskenivå i avslutningen, dessförinnan fin kompott av grapefrukt och mjuk sötma. Perfekt efter en dag i trädgården eller till lördagsfotbollen. Till hamburgare, köttbullar, revbensspjäll, pizza – ja, mycket!
4 av 5.

Dead Pony Club från Brewdog.

Dead Pony Club från Brewdog. Foto: Joel Linderoth.

Golden Ale (1490) Oppigårds bryggeri, 5,2 %, 33 cl, 18:90 kronor
För den som börjat nosa på det här med ale så kan det här vara en trevlig första bekantskap. En öl som kommit att bli en svensk klassiker och som lite försiktigt öppnar ale-fönstret och serverar en lätt fruktig, lätt örtig och lätt bitter brygd. Bra som allround-öl, den passar de flesta utan att göra alltför stort avtryck. God? Javisst! Prisvärd? Synnerligen!
4 av 5.

Golden Ale från Oppigårds bryggeri.

Golden Ale från Oppigårds bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Brooklyn Lager (1548) Brooklyn brewery, USA, 5,2 %, 35,5 cl, 17:50 kronor
New York-bryggeriet Brooklyn gillar Sverige och Sverige gillar Brooklyn! Den här rekorderliga lagern har den lilla egenheten att den har lite mörkare malt i maltblandningen vilket ger avtryck i smak, färg och doft. Bra avtryck! Lite karamell, lite apelsin, lite örtighet – sammantaget en väldigt bra allroundöl som funkar till nästan allt. Bra bufféöl. Bra grillöl! Bra ensam-öl! Ja, jag sa ju allround…
3 av 5.

Brooklyn lager från Brooklyn brewery

Brooklyn lager från Brooklyn brewery. Foto: Joel Linderoth.

Poppels Session IPA (31006) Poppels bryggeri, 4,2 %, 33 cl, 19:90 kronor
Session IPA är en riktigt bra sommaröl, den låga alkoholhalten och den ofta stora smaken är en riktigt trevlig kombination. Poppels bryggeri är stabila kvalitetsproducenter och den här är inget undantag; fruktig med dragning åt mango och ananas och med en tydlig men mild beska som samsas med frukten. Riktigt fin kolsyra dessutom; mjuk, nyanserad, skön. Jag dricker denna till en hamburgare men varför inte testa till grillad makrill? Kan bli hur gott som helst!
3 av 5.

All the way Session IPA (1674) Dugges bryggeri, 4,2 %, 33 cl, 19:90 kronor
Dugges gör ofta riktigt bra öl och den här är bra, om än inte i den absoluta toppklassen. Du hittar en lätt sötma, du hittar tydliga drag av det där som beskrivs som tallbarr och du hittar garanterat grapefrukt och en njutbar beska. Dock, kolsyran är lite hård och smaken lite för allmän för att nå högsta nivåerna. Det finns bättre!
3 av 5.

All the way session IPA från Dugges bryggeri

All the way session IPA från Dugges bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Spitfire Ale (1635) Shepherd Neame, Storbritannien, 4,2 %, 50 cl, 17:90 kronor
Brittiskt redan i burkens utseende och brittiskt fortsätter det i doft och smak. Klassisk alkoholhalt på 4,2 %, doft genuint maltig med sötma, nästan russinfrukt och pigga örter. Smaken dova frukter, dragning åt karamell och maltig sötma. Härlig som matöl till kötträtter – kanske fläskkotlett med stekt potatis? Fin brittisk öl med riktigt bra alkoholhalt.
3 av 5.

Spitfire från Shepherd Neame

Spitfire från Shepherd Neame. Foto: Joel Linderoth.

***

Läs också: Bästa ölen under 15 kronor – lista!

Läs också: Läsa nyheter om öl? Kolla in det här!