Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bra öl under 15 kronor

Bra öl under 15 kronor - finns det? Ja, om man testar några av de här så hittar man kombinationen mellan pris och kvalitet som ger bästa smaken. Kolla själv!

Här är några öl som smakar mer och kostar mindre – testa tipsen! Och tipsa gärna själv om dina budgetfavoriter!

Primator Dark (1615) Pivovar Nachod, Tjeckien, 4,5 %, 33 cl, 14:30 kronor
Att tjeckerna både kan brygga och dricka öl, det vet vi, och när de gör så här prisvärda öl är det bara att kapitulera. Det här är en mörk lager, väldigt tydligt fokuserad på malten och med härliga smaker av choklad, lite smörkola och en antydan till lite spräcklig lakrits. Resultatet blir en riktigt bra öl, i synnerhet med tanke på priset.
Testa till grillad ryggbiff, det kommer bli väldigt gott!
3 av 5.

Primator Dark från Pivovar Nachod.

Primator Dark från Pivovar Nachod. Foto: Joel Linderoth.

Commerzienrat Riegele Privat (1334) Brauhaus Riegele, Tyskland, 5,2 %, 33 cl, 14:90 kronor
Ja, det finns en lätt unken doft i första sniffen men förutom det är detta en fin tysk öl som sammansatt och balanserat ger en mjuk, örtig, frisk och söt smakupplevelse. Stillsam beska, inte påträngande och stark, som fortsätter det mjuka, finlemmade och balanserade intrycket.
3 av 5.

Commerzienrat Riegele Privat från Riegele Brauhaus.

Commerzienrat Riegele Privat från Riegele Brauhaus. Foto: Joel Linderoth.

Jever Pilsener (1506) Friesisches Brauerei, Tyskland, 4,9 %, 33 cl, 14:90 kronor
En klassiker i budgetsammanhang! Oklanderligt ren i smaken med en lätt lite beska på slutet. Klassisk pilsner i bra form, passar bra till det mesta i matväg utan att ta över för mycket. Testa till en sillsmörgås!
3 av 5.

Zatec Premium Organic Lager (1581) Zatecky Pivovar, 4,8 %, 33 cl, 11:90 kronor
Den tjeckiska ölen fortsätter att vara prisvärd och även om den här inte är den bästa så är det en bra konkurrent i lågpris-segmentet. Den erbjuder en lätt kolaton, en ren fyllighet och till det den klassiska tjeckiska örtiga beskan som avslut. Bra alternativ till mat, gärna med lite kraft i smakerna.
3 av 5.

Zatec från Zatecky Pivovar.

Zatec från Zatecky Pivovar. Foto: Joel Linderoth.

Bryggmästarens Mörka Lager (71503) Åbro bryggeri, 5 %, 50 cl, 14:90 kronor
Vi dricker för lite mörk lager i Sverige. Tycker jag i varje fall. Och även om denna småländska mörka lager inte kommer ändra på det så kan den vara ett bra insteg i den mörka lagervärlden även om den är på tok för anonym för att riva ned några större applådåskor. Grundtonen är maltig sötma med lite, lite choklad. Eftersmaken svagt lutande åt kaffe. Däremellan inte så jättemycket men inte heller några felsmaker. Prisvärd, absolut men ingen showstopper direkt.
2 av 5.

Bryggmästarens Premium Dark från Åbro bryggeri.

Bryggmästarens Premium Dark från Åbro bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Melleruds Utmärkta Pilsner (1253) Spendrups, 4,5 %, 33 cl, 13:50 kronor
Gammalt namn i ny variant och ny förpackning i denna dala-bryggda svenska pilsner. Lätta citrustoner, lätt honungssötma, lätt örtig beska. Lättdrucken minst sagt men ingen lär bli besviken på smaken – om man inte är ute efter något mer storsmakande så klart.
2 av 5.

Estrella Galicia Premium Lager (1658) Estrella Damm, Spanien, 4,7 %, 25 cl, 8:90 kronor
I kategorin ”öl under 10 kronor” kan man springa på riktigt ruskiga skapelser som bara har till syfte att skapa skallsnurr hos köparen. Men det finns några som faktiskt är njutbara och det här är en av dem. Inte så att denna spanska lager på något sätt förändrar världen men med sin relativt rena, småsöta och nästintill krispiga örtighet så smakar den helt okej. Plus för flaskan som är på 25 cl och alkoholhalten – relativt låg.
2 av 5.

Estrella Galicia Premium Lager från Estrella Damm.

Estrella Galicia Premium Lager från Estrella Damm. Foto: Joel Linderoth.

Störtebeker Schwarzbier (1309) Störtebeker Braumanufaktur, Tyskland, 5 %, 33 cl, 14:90 kronor
Den gamla tyska ölstilen schwarzbier är inte den vanligaste på systemet och det är lite synd för i sina bästa stunder så kan det vara en fin förening av rostat, syrligt, choklad och lakrits – en skön kombination som ger bra matöl och bra smuttöl dessutom.
Den här, från tyska Störtebeker, är ingen sensation men en habil, mångsidig och god svartöl som kan njutas till smörrebröd, grillade fläskkotletter eller kalops. De lite rostade tonerna ger bra stabilitet till matens smaker och den fräscha syrligheten håller kombinationen frisk.
2 av 5.

Störtebeker Schwarzbier från Störtebeker Braumanufaktur.

Störtebeker Schwarzbier från Störtebeker Braumanufaktur. Foto: Joel Linderoth.

Primator Premium (1613) Primator, Tjeckien, 5 %, 11:90 kronor
Att välja en tjeckisk burköl för 12 kronor på Systembolaget är ganska safe, man vet vad man får liksom. För även om det finns en pågående mikrobryggsutveckling även i Tjeckien så är det inte de ölen som vi får hit, hit kommer de volymproducerade storsäljarna i det allra flesta fall. Oklanderligt men kanske lite tråkigt?
Den här varianten är tydligt maltdriven med en karamellsötma som är ganska återhållen och mjuk, en russinartad fruktton och en beska som håller sig i mängden och inte sticker ut.
Inte oförglömlig men helt okej.
2 av 5.

Primator Premium från Primator.

Primator Premium från Primator. Foto: Joel Linderoth.

Becker’s Pils (1618) Karlsberg brauerie, Tyskland, 4,9 %, 33 cl, 11:90 kronor
Om du ska dricka öl i det lägre prissegmentet är detta definitivt ett alternativ, en klassisk pilsner som är välgörande ren i smaken och inte faller av i maltig sötma eller udda sidosmaker. Spannmålsbotten i smaken och fräsch citrus gör den till ett mycket starkt alternativ i “öl-under-15-kronor”-segmentet.
2 av 5.

Beckers Pils från Karlsberg Brauerei.

Beckers Pils från Karlsberg Brauerei. Foto: Joel Linderoth.

Brutal Brewing Cirrus The Cloudy Lager (1361), Brutal brewing, Spendrups, 5,1 %, 33 cl, 13:90 kronor
Brutal brewing är Spendrups lilla experimentverkstad som gör mindre volymer öl med hantverksestetik. Den här nya lagern kommer i skirt grön etikett och har en nätt smakbild som är ren, mjuk och med en försiktig humlad avslutning. Den gör sitt jobb, varken mer eller mindre men är betydligt bättre än många andra i samma prisklass. Prisvärd!
2 av 5.

Cirrus cloudy lager från Brutal brewing

Cirrus cloudy lager från Brutal brewing. Foto: Joel Linderoth.

Bomble Bee 17 (1458) Backyard brew/Carlsberg, 4,7 %, 10:90 kronor
Det är en rolig presentation på den här ölen, tydligt influerad av modern amerikansk hantverksöl som har en fåra som just använder färg och grafiska element för att öka lekfullheten i produkt-upplevelsen. Och lite behövs det allt för det här är en inte öl som tar ut svängarna direkt även om den kan sägas vara en pimpad lager, här finns lite mer humle än vanligt och det ger en tydligare citruston och en tydligare örtton till de traditionella lagersmakerna. Bra? Nja. Men helt okej.
2 av 5.

Bomble-Bee-17-från-Backyard-Brew

Bomble Bee 17 från Backyard Brew. Foto: Joel Linderoth.

***

Läs också: Här är bästa alkoholfria ölen – lista

Läs också: Folköl – bra eller bäst? Kolla in testet – över 50 öl!