Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Blomsk jul – flera månader av firande

Edward Blom och Gunilla Kinn Blom. Foto: Eva Hildén-Smith.

Edward Blom och Gunilla Kinn Blom. Foto: Eva Hildén-Smith.

”Vi har alldeles för lite adventssaker hemma!” utbrast Edward igår kväll. Då hade han precis varit på vinden och hämtat ner en rejäl flyttkartong fullproppad med ljusstakar och adventsstjärnor, som han raskt började hänga upp varhelst han hittade en ledig krok eller ställa varhelst han hittade en ledig plats (inte så lätt i vår välbelamrade lägenhet).

Tyvärr räckte stjärnorna och elljusstakarna inte riktigt till alla fönster, och några var trasiga. Edward såg snudd på olycklig ut – men sedan glad när det mesta ändå hade kommit på plats. Vi sjönk ner i soffan med varsin mugg osötad glögg och ett fat grönkålschips (en av få nymodigheter på julmatsfronten som Edward kan acceptera) och försökte fatta att det redan är december, med allt vad det innebär.

Fast Edwards julförberedelser började faktiskt redan i september. Eftersom han jobbar med att hålla föredrag, mest om matens och dryckens kulturhistoria, och eftersom målgruppen ofta är personer som jobbar professionellt med julen (till exempel julbordsbeställare på företag och ölskribenter i medierna) så fick han sätta igång både med att skriva om och proväta julmat och julöl för flera månader sedan.

Till sin stora lycka. För Edward är förmodligen en av Sveriges mest inbitna julfirarfanatiker. Ett symptom på det är att vi, förutom kartongen med adventsgrejer, även har tre (3!) lika rejäla flyttkartonger med julprylar. Då förstår ni också att min man är absolut maximalist på juldekorationsfronten.

För honom, som är from katolik, är julen näst påsken den viktigaste religiösa högtiden och ett tillfälle att umgås extra mycket med släkt och vänner – men han älskar också all den dekorationskitsch som hör julfirandet till. Varje år lyckas han och hans familj tillsammans bygga upp ett gigantiskt berg av väluttänkta julklappar, som de rimmar till och öppnar med verkligt barnslig förtjusning. Sedan tar julen givetvis inte slut förrän Tjugondag Knut, så här hemma äter vi skinka, sill och annan julmat tills det sprutar ur öronen.

I denna blogg ska vi under december månad berätta i ord och bilder om hur Edward och jag förbereder och firar jul. Det kommer att handla om chokladkalendrar, om glöggpolitik, om min haitiska tomte och mycket annat. Självklart kommer det att bli ett och annat recept, på mat och drycker som hör julen till.

Missa för övrigt inte att kolla in Expressen-bilagan ”Mitt kök”, det nummer som finns ute nu! Det är hela nio sidor reportage och bilder med jultema från vårt kök och vardagsrum, och massor av Edwards härliga julrecept – bland annat på en hemgjord sillinläggning med muskotblomma, kardemumma och andra kryddor. Expressen ordnar även en utlottning för den som vill vinna vår kokbok: ”Allting gott och alldeles för mycket”!

Det är också från den boken som den fina bilden på oss, tagen av fotografen Eva Hildén-Smith, är hämtad. Någon julgran har vi ännu inte härhemma, dock, den sätter vi förstås upp först alldeles precis före julaftonen.

Gunilla Kinn Blom

2 kommentarer om "Blomsk jul – flera månader av firande"
 • Stina Patetsos
  Stina Patetsos

  MEN vad roligt att få följa er här på mitt-kök! Kul att ni ska skriva om julen- jag är en annan julfantast och kommer absolut att följa vad som försiggår hos er 🙂

  Heja heja!

  /Stina Patetsos