Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kanelbullens dag – 5 saker du inte visste

Kanelbullens dag – 5 saker du inte visste
Kanelbullens dag kan vara världens viktigaste dag, i alla fall när det gäller fika! Vad vet du egentligen om den smakrika dagen egentligen? Här är 5 saker du kanske inte visste om kanelbullen!

Firar du kanelbullens dag? Läs den här listan så kan du briljera vid fikabordet med lite extra kunskaper om den här speciella dagen!

1. Kanelbullens dag

Kanelbullens alldeles egna dag infaller varje år den 4 oktober. Det är en årlig temadag som instiftades av Hembakningsrådet 1999 i samband med att de firade 40 år. Kvinnan bakom idén heter Kaeth Gardestedt och var vid tillfället projektledare på Hembakningsrådet. Syftet med dagen var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.

Läs också: Vårt godaste recept på kanelbullar

2. Så många bullar går åt

Det säljs cirka 6,5-7  miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. Samma dag äter 51 procent av svenskarna minst en kanelbulle, och idag bjuder minst hälften av alla arbetsgivare sina anställda på kanelbullar på Kanelbullens dag.

ICA Maxi

ICA Maxi

Läs också: Baka glutenfria kanelbullar med glasyr

3. Kanelbullens historia

Kanelbullar är vanliga bakverk i norra Europa och i USA, men visste du att kanelbullen härstammar från Sverige? Kanelbullen som vi känner den idag började bakas på bagerierna runt 1920-talet, då varor som ransonerats under första världskriget, som smör, socker, vetemjöl och kanel, dök upp i butikerna igen. Varorna var dock dyra, och fram till 1950-talet sågs kanelbullen som något av en lyxfika. När det svenska folkhemmets ekonomi tog fart i mitten av förra seklet blev bullbakandet folkligt, och kanelbullen gick från lyxfika till favoritfika.

Läs också: Här är Stockholms godaste kanelbullar – stort test

4. Snurra eller knut?

Idag är den vanligaste formen på kanelbullen snurran, även om den också ibland har formen av en knut. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.

Foto: Anna Svanberg

Foto: Anna Svanberg

5. Världens största 

Gillar du riktigt stora kanelbullar ska du bege dig till Café Husaren i stadsdelen Haga i Göteborg. Där bakas och säljs Hagabullen, en kanelbulle stor som en tallrik, med vikt på 500 gram i genomsnitt. Jättebullarna har bakats sedan kafét startades på 1980-talet, och kostade då blygsamma 5 kronor styck.

Läs också: Stort test av frysta kanelbullar – här är den godaste

Källor: Svt, Metro, SO-rummet.