Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Zucchini – här är 6 saker du inte visste om den

Zucchini, vintersquash, pumpa, courgette. Kärt barn har många namn. Men visste du att denna användbara grönsak egentligen är en frukt? Här får du veta massor om den populära och nyttiga zucchinin!
Är en frukt

Är en frukt

Ofta serveras zucchini som en grönsak, men rent tekniskt är det en frukt eftersom det kommer från en blomma. De stora gula blommorna är av skilda kön men sitter på samma planta. Honblommorna utvecklas till zucchini om den blir pollinerad, hanblommorna är ofta flera till antalet och behöver humlor och bin för att pollineringen ska ske.

Squash tillhör samma familj som gurka och pumpa (Curcurbitaceae) och omfattar flera arter, där mandelpumpan är den viktigaste. Squashen är faktiskt en omogen pumpafrukt – om man låter squashen utvecklas på plantan blir den en pumpa. Förutom de runda orange finns även vita, gula, gröna och nästan svarta pumpor i olika former.

1 av 6

Läs också: Så gör du egen zucchinipasta – recept

Läs också: Zucchini- och fetagratäng – se receptet här

Källa: Ica.se, Wikipedia.org, Recepten.se. Coop.se, Recept.nu, Springsallad.com, Ewerman.se, Arla.se, Winesino.com, Kevision.com

Text: Maria K Broman

Det var italienska invandrare som förde zucchinin till USA på 1920-talet, enligt University of Illinois Extension, och den blev riktigt populär på 1930-talet. Det är därför man ibland kan se zucchini kallas för ”italienska squash” i några recept. Men zucchini går faktiskt tillbaka ända till 5500 f.Kr. där den användes av indianerna i Central- och Sydamerika, enligt samma källa.

Annons: