Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Zucchini – här är 12 saker du inte visste

Zucchini – här är 12 saker du inte visste

Zucchini, vintersquash, pumpa, courgette. Kärt barn har många namn. Men visste du att denna användbara grönsak egentligen är en frukt? Här får du veta massor om den populära zucchinin!

Högsommar är squashens, eller zucchinins, tid. Längre fram på höstkanten kommer även vintersquashen och pumporna. Men den finnas att köpa året om, då vi importerar.

Zucchinin påminner om gurkan men har en fastare konsistens och passar därför bättre i matlagning. Den är full av nyttiga ämnen och dess blommor anses vara en delikatess. Men vad är det för skillnad på squash, courgette, zucchini och pumpa? Är denna grönsak egentligen en frukt? Och hur gör man zoodles? Allt det och mycket mer får du veta här:

zucchini squash

Foto: Fotolia

1. Många varianter
Zucchini är en given ingrediens i den franska röran ratatouille. En annan numera mycket populär rätt är zucchinipasta, men man kan även göra köttfärsgratäng med zucchini, zucchiniris, eller fylla zucchinin med ris och tomat. Eller varför inte paj, omelett, sallad och soppa? Eller så skivar man den helt enkelt som den är, och steker i olivolja med salt, tills den blir lite knaprig. Gott tillbehör, eller som snacks!

2. Är en frukt
Även om zucchini serveras som en grönsak, är den rent tekniskt en frukt eftersom det kommer från en blomma. De stora gula blommorna är av skilda kön men sitter på samma planta. Honblommorna utvecklas till zucchini om den blir pollinerad, hanblommorna är ofta flera till antalet och behöver humlor och bin för att pollineringen ska ske. Odlar man i växthus får man själv leka humla, ta en hanblomma och gnida den mot honblommornas pistill eller föra en mjuk pensel mellan blommorna.

3. Zoodles
Förutom att ha zucchini i pasta går det också att ersätta den helt och hållet. Använd zucchini i stället för nudlar till exempel. Det kallas för ”zoodles” och görs enkelt med hjälp av en mandolin eller en så kallad spagettiskärare. Se zucchinin komma ut som nudlar! Perfekt för dig som vill äta nyttigare eller äter enligt LCHF.

Läs också: Så gör du din egen zucchinipasta

4. Zucchini eller squash?
Zucchini kallas också för squash, courgette eller minipumpa. Namnen kommer från italienskan, engelskan, franskan respektive svenskan. Ordet squash har sitt ursprung i ordet askutasquash (en grön sak som äts rå), från språket massachusett som talades av indianstammen Narragansetterna, som odlade den.

5. 1920-talet
Det var italienska invandrare som förde zucchinin till USA på 1920-talet, enligt University of Illinois Extension, och den blev riktigt populär på 1930-talet. Det är därför man ibland kan se zucchini kallas för ”italienska squash” i några recept. Men zucchini går faktiskt tillbaka ända till 5500 f.Kr. där den användes av indianerna i Central- och Sydamerika, enligt samma källa.

6. Är en pumpa
Squash tillhör samma familj som gurka och pumpa (Curcurbitaceae) och omfattar flera arter, där mandelpumpan är den viktigaste. Squashen är faktiskt en omogen pumpafrukt – om man låter squashen utvecklas på plantan blir den en pumpa. Förutom de runda orange finns även vita, gula, gröna och nästan svarta pumpor i olika former.

7. Sommar- och vintersquash
Sommarsquash, är en växt vars oftast gröna eller gula frukter äts som grönsak. Andra färger som klargul förekommer, men är inte vanliga. De mest förekommande sorterna har gurkliknande form, men det finns även andra former. Vintersquash har ett hårdare skal, oftast sötare kött, och kan lagras betydligt längre än sommarsquashen. Vintersquashen liknar mer en pumpa än vad zucchinin gör, och används på samma sätt.

8. Blommorna = delikatess
Squashblommor anses vara en delikatess. Fyll dem med en god röra och fritera eller stek i panna, eller ha som ingrediens i sallad.

9. Välj rätt
När du ska välja en zucchini, plocka en som är fast och fri från skador och blåmärken. Zucchinis med hård hud och ett tråkigt utseende kommer sannolikt att vara övermogna. Konsumera sedan dina zucchinis så snart som möjligt, de håller vanligtvis upp till fem dagar i kylskåp, i en plastpåse eller behållare.

10. Lite kalorier
Zucchini har lite kalorier, endast 19 kalorier i en kopp med rå skivad zucchini. Det är mellan 40 och 50 procent lägre än samma portion med andra lågkalorigrönsaker som broccoli och brysselkål. Zucchinis innehåller också kalium, vitamin A, folsyra och massor av karoten och vitamin C.

11. Bra för hälsan
Zucchinin innehåller 8 procent av det rekommenderade dagliga värdet av kalium. Och enligt American Heart Association, kan kalium hjälpa till att kontrollera blodtrycket, eftersom det minskar de skadliga effekterna av salt. Vitamin C kan bidra till att dina blodkroppar fungerar bättre, sänka blodtrycket och skydda mot tilltäppta artärer. Därmed kan zucchini sänka risken för stroke och hjärtsjukdomar.

12. Zucchinins dag 8 augusti
Den 8 augusti är ”National Zucchini Day” som åtminstone firas i USA. Inte att förblandas med den 24 april som är ”National Zucchini Bread Day”. Dagarna är ”uppfunna” av mat- och zucchiniintresserade paret Tom och Ruth Roy i Pennsylvania, men har slagit igenom stort bland alla matintresserade världen över.

Läs också: Zucchini- och fetagratäng – se receptet här

Läs också: Så lyckas du med att odla din egen zucchini

Källa: Ica.se, Wikipedia.org, Recepten.se. Coop.se, Recept.nu, Springsallad.com, Ewerman.se, Arla.se, Winesino.com, Kevision.com

Text: Maria K Broman