Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Zinfandel – allt du vill veta om den populära druvan

I Kalifornien breder zinfandeldruvan ut sig på stora vinodlingar. Här i Kalifornien hör den till den mest planterade druvan i hela USA.
Av druvan kan man göra både rött och vitt vin, rosévin, mousserande vin och portvin.
Zinfandeldruvan hör till Kaliforniens största stoltheter men har även haft stor genomslagskraft i Sverige. Zinfandelvin finns både som rött, vitt och mousserande och portvin. Vilken mat passar till vinet? Mitt kök har svaren på allt du bör veta om zinfandel.

I Sverige är de fylliga röda zinfandelvinerna oerhört populära och trenden tycks hålla i sig. I Kalifornien hör zinfandel till den mest planterade druva och kom till USA på 1800-talet där den även där gjorde succé. Druvans ursprung finner vi i Crljenak i Kroatien.

Då zinfandelviner är mycket eftertraktade upplever många kaliforniska vinproducenter att de  inte hinner med att producera den mängd som eftersöks – efterfrågan är helt enkelt större än tillgången.

Smaker och sorter

Zinfandel är en blå vindruva från arten Vitis vinifera – av druvan kan man göra både rött och vitt vin, rosévin, mousserande vin och portvin. Samtliga viner skiljer sig därigenom också till sin karaktär.

Smaken av en röd zinfandel finner vi någonstans mellan medium och fyllig. Syran är låg, smaken något grov och alkoholhalten är högre än vad andra röda viner är. Varför många verkar tycka om just zinfandel tros bero på smaken och det finns många sorter med olika karaktär att välja mellan. De röda vinernas gemensamma nämnare är deras till viss del smak av  körsbär, björnbär, hallon eller jordgubbar. De lutar också till att vara något kryddiga i smaken. De röda vinerna från zinfandel kan dock fortfarande vara lätta och fruktiga eller kraftiga.

Läs också: Lär dig mer om chardonnay

Zinfandel delar DNA med druvan Primitivo

Det är främst i  Kalifornien, Sydafrika, Australien och Chile som Zinfandel odlas mest. En intressant upptäck som forskare nyligen kommit fram till är att Zinfandel delar DNA med den italienska druvan Primitivo. Det finns vinproducenter anses ha ”förfalskat” Zinfandel då  de vinproducenter som gör sitt vin på Primitivo  bytt namn på sina viner till Zinfandel. Detta har lett till  strider och anklagelser om falsk marknadsföring. Vissa anser att det är rätt att vin på Primitivo får kallas Zinfandel eftersom det är samma druva.  Andra tycker att det bara är druvor som har det Kaliforniska ursprunget som får kallas Zinfandel.

Trots att druvan är genetiskt likadan anser många att vinet från Kalifornien skiljer sig från de från andra platser vilket anses stämma då de växer på olika platser med skillnader i klimat och olika jord.

Zinfandelvin till kött, lamm och fågel

Populära maträtter som Zinfandel-viner passar till är bland annat lamm och vilt. Även fågelrätter som kyckling och anka samt pizza och köttgrytor går perfekt ihop med zinfandel-viner. Kanske bjuder du över vännerna på finmiddag där oxfilé står på menyn? Då passar rött Zinfandel-vin passar perfekt att hälla upp i glaset och avnjuta tillsammans med kötträtten!

Källor: Zinfandel  The Wine Company Systembolaget Vinjournalen Idoexist

Läs också: Saker du inte visste om druvan pinot noir