Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vinteräpplen – så förvarar du dem

Vinteräpplen – så förvarar du dem
Äppelträd fulla av goda, söta och syrliga äpplen är en fantastisk rikedom. Men det kan vara svårt att hinna ta hand om all frukt. De du inte gör mos, paj och must av kan du vinterförvara. Gör så här med dina vinteräpplen!

Om du vill och kan spara äpplen över vintern är det ganska enkelt. Du behöver en låda av något slag, gärna en trälåda för miljöns skull, och en mörk plats att förvara den på.

Äpplen som mognar tidigt och faller av träden lämpar sig bättre att äta direkt än att vinterförvara. Så kallade vinteräpplen, som t ex sorterna Gloster och Ribston, passar däremot mycket bra att vinterförvara. Tänk på att de fortsätter mogna en tid efter att de plockats och då behöver förvaring i just fuktrik miljö.

Vinteräpplen – vinterförvaring av äpplen

Foto: Adobe Stock

Skörda äpplena så sent på säsongen som möjligt. De ska inte vara helt mogna men dofta äpple och få en ljusare nyans i skalet. Skörda dem när det är torrt ute. Vrid av äpplet från grenen och försök få med skaftet. Ryck inte.

Hantera äpplena varsamt och sortera ut de som är ”friska”, välj alltså bort äpplen som är skadade och därmed kan smitta andra äpplen.

Förvara äpplen i låda över vintern

Slå försiktigt in dem ett och ett i tidningspapper och lägg dem i en låda. Vill du eller orkar du inte slå in dem går det att lägga dem i lådan som de är men undvik att lägga dem på varandra i den mån du har möjlighet.

Undvik också att blanda olika äppelsorter i samma låda. Eftersom de mognar i olika takt kan etylengas från en sort påverka mognadsprocessen på en annan.

Vinteräpplen – vinterförvaring av äpplen

Foto: Adobe Stock

Placera lådan i en jordkällare om du har tillgång till det, mörkt och lite fuktigt är det ideala klimatet för äpplena. Saknar du en källare kan du ställa äppellådan i en frigolitlåda på en mörk plats i trädgården. Då skyddar du den mot (skade)djur och den håller en relativt jämn temperatur över vintern. Glöm ej att lådan måste ha bra ventilation.

Bästa temperaturen för förvaring av vinteräpplen är 3-5 grader.

Att vinterförvara äpplen är inte svårare än så här. Lycka till!

Läs också: 6 goda hälsoskäl att äta ett äpple om dagen

Läs också: Goda saker du kan baka och laga av äpplen – se recepten här

Källa: Allt om trädgård, Villalivet.se

Förvara inte äpplen tillsammans med annan frukt eftersom äpplen avger etylen. De kan också ta smak av andra grödor, som t ex lök.

Äpplen ska förvaras svalt, mörkt och lite fuktigt i 3-5 grader, men med god ventilation. Annars kan frukten bli blöt.

Förvara frukten i jordkällare, på en sval vind, en mörk källarlokal, en balkong eller uteplats som inte blir uppvärmd av solljus.

Titta till dina vinteräpplen då och då. Ser du  minsta tecken på ett äpple som börjar bli dåligt tar du bort det direkt.

Skydda dina äpplen mot möss, råttor och andra skadedjur genom att täcka över dem. Men se till att de fortfarande har bra ventilation.

 

Annons: