Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vinexperten Jens Dolk: ”Vin är en fantastisk värld”

Hemma hos vinexperten Jens Dolk.
Jens Dolk är Mitt köks vinexpert.
Redan som 15-åring var valet en självklarhet för vinexperten Jens Dolk - det var mat och vin han skulle ägna sitt liv åt.

Jens Dolk, 45, är uppväxt i Nacka och har ett stort intresse för vin som präglat hans liv ända sedan han var 15 år gammal. Han har skrivit och givit ut nio böcker om mat och dryck och delar med sig av sina tips på Mittkök.se och Expressen.se.

– Det började med när jag gjorde min praktik på dåvarande restaurangen ”Glada Laxen” i Gallerian i Stockholm – jag bestämde mig att det här ska jag hålla på med i livet. Mina föräldrar var skeptiska och jag utbildade mig till teleingenjör men det har jag aldrig någonsin arbetat som.

Efter gymnasiet läste Jens Dolk på Restauranghögskolan i Grythyttan där han även pluggade ett antal högskolepoäng i just vin.

”Så mycket mer än bara en dryck”

För Jens Dolk är vin en fantastisk värld.

– Det är en god dryck, skapar stämning och känsla men det bästa är att det finns något för alla.

Bakom drycken berättar han att det döljer sig utöver själva smaken både kultur,  historia, språk, agrikultur och teknik.

–  Att göra vin är ett hantverk – det är så mycket mer än bara en dryck.

Favoritvinet till desserten?
– Moscato d’Asti är min favorit. Vinet kommer från norra Italien och är ett sött vin men som samtidigt har en viss fräsch syrlighet. I Sverige är desserterna inte lika söta som i södra Europa, svenska desserter innehåller mer frukt, bär, glass och sorbet. Eftersom svenska desserter är mer syrliga än söta så brukar jag säga att Moscato d’Asti är perfekt till Sverigedesserten.

”Roligast att få öldrickaren att ta sitt första vinglas”

Genom TV, artiklar och böcker förmedlar Jens Dolk sin kunskap vidare om vin vilket han anser är viktigt.

– Det bästa sättet att lära sig om vin är att dricka det men det absolut roligaste är att få en öldrickare att ta sitt första vinglas!