Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell: ”Våga prova nya sorter”

Gunilla Hultgren Karell är Mitt Köks vinexpert.
– Alambre Moscatel är mitt favoritvin till desserten, säger vinexperten Gunilla Hultgren Karell.
– Det bästa med vin är att det hela tiden är nytt och lustfyllt, säger Mitt Köks vinexpert Gunilla Hultgren Karell.

Från början var Gunilla Hultgren Karell inte så bekant och insatt i viner – det var någonting helt nytt och främmande för henne. Först när hon fick ett jobb på marknadsavdelningen på Systembolaget slog intresset rot. Nu arbetar hon med vin på heltid. Dels skriver hon för exempelvis Expressen och Allt om Mat och hon figurerar även varje månad som vinexpert på SVT:s ”Gomorron Sverige”.

Varför vinexpert? 

– Jag drogs snabbt in i vinets värld när jag började arbeta på Systembolaget. Jag hade pluggat Italienska och ville arbeta med något där jag kunde utnyttja mina språkkunskaper. På Systembolaget ordnade jag vinstudieresor till bland annat Italien och jag fick även gå diverse vinutbildningar.

Gunilla Hultgren Karell blev fast på Systembolaget och senare gick hon på Poppius journalistskola där hon upptäckte mer och mer att det var kul att skriva om vin. Sedan år 2000 arbetar hon som frilansande vinskribent.

– Det är roligt att skriva om något som jag gillar och som andra gillar att läsa. Fast jag hållit på så långe så är det hela tiden något nytt och lustfyllt!

Favoritvin till desserten?

– Alambre Moscatel är mitt favoritvin till desserten. Vinet passar till choklad, nötter, mandel och äppelkaka. Det är starkt och sött men inte supersött utan har en frisk syra. Alambre Moscatel är urläcker till desserter och ostar.

”Våga prova nya viner”

Gunilla Hultgren Karell menar att det är viktigt att våga prova nya viner och också våga att gå på nitar. Man kan lära sig mer om viner genom att titta på vinflaskan man köpt; genom att slå upp i böcker och på nätet så inhämtar man mer kunskap. Man lär sig att förstå vad som ligger bakom dess smak.

–  Framförallt handlar det inte om att lära sig massa fakta utan snarare att lära sig att leta reda på vad man gillar. Är det gott eller smakar det inte bra?

– Prova, utmana dig själv och våga testa något nytt!