Vinerna du inte blir bakis av
Undvik bubbel och rött vin, gå upp lite i pris och välj ekologiskt. Där har du receptet för att bli mindre bakfull.
– Det finns mindre konserveringsmedel och tillsatser i ekologiskt odlade viner och det finns ett visst underlag att man blir mindre bakfull, säger överläkaren Kai Knudsen.
Kai Knudsen, docent och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset, rekommenderar att man tar det lugnt de sista timmarna innan man somnar och dricker bubbelvatten, eftersom det är bra för salt- och vätskebalansen att dricka kolsyrat.
– Baksmällan beror i första hand på hur mycket alkohol man har druckit, ju mer och ju snabbare man har druckit desto värre. Den största orsaken till illamåendet och den allmänna obehagskänslan beror på acetaldehyd som bildas vid nedbrytningen av alkohol, säger han.
Men hur du mår dagen efter beror också till viss mån på vad du dricker. Färgade drycker är värre än ljusa och det finns ämnen och tillsatser i rött vin, exempelvis biogena aminer som kan ge huvudvärk och vara histaminfristättande, vilket liknar en allergisk reaktion och vidgar blodkärlen, enligt Kai Knudsen.
Det enskilt viktigaste att tänka på för att slippa bakfyllan är så klart att dricka med måtta.
—
Här är lådvinerna du inte blir bakis av!
Drostdy-Hof Chardonnay Viognier 2013 (15558) Sydafrika
Balanserat, friskt med lätt blommiga toner och lite tropisk frukt i avrundad stil. Står sig bra årgång efter årgång. Till fisk eller kyckling.
Pris: 205 kronor/3 liter
Mulderbosch Cabernet Rosé 2013 (74050) Sydafrika
Ganska smakrikt i distinkt och ung stil. Här finns drag av örter och nyplockade vinbär. Utmärkt till en grillbuffé.
Pris: 225 kronor/3 liter
Torres Las Mulas Sauvignon Blanc 2013 (6029) Chile
Utmärkt fräscht med krispiga, aromatiska drag av krusbär, lime och gräs. Perfekt till midsommarbuffén. Ekologiskt.
Pris: 209 kronor/3 liter
Las Moras Reserva Chardonnay 2013 (16018) Argentina
Ganska smakrik och kryddig stil med drag av mogna äpplen, blommor och lite vanilj. Balanserad friskhet. Fint till kyckling. Ekologiskt.
Pris: 225 kronor/3 liter
Coteaux d´Aix en Provence Gassier 2013 (2237) Frankrike
Ekologiskt. Nyhet med frisk, ren, örtig stil. Somrigt och lättsamt. Som drink eller till buffé.
Pris: 251 kronor/3 liter
Av: Tina Harr
Vintips: Gunilla Hultgren Karell
