Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vin till julmat – tips

Vin passar bra till julmaten, frågan är bara vilket som är bäst? Mitt Köks vinexpert Jens Dolk tipsar om sina favoriter.

1. Sancerre Les Pierris 2013 (2259) Sancerre, Frankrike, 134 kronor

Sancerre är perfekt att ha till skaldjur, eleganta fiskrätter eller som uppfriskande drink. Krispigt vin med friska svartvinbärsbladstoner, grönäpplighet, mineralton och med läskande citrusavslut. 

5_getingar
2259.jpg 

2. Steinschaden Grüner Veltiner 2013 (4320) Kamptal, Österrike, 70 kronor

Ni vet att jag gillar grüner veltliner från Österrike. Detta är en nyhet i Systembolagets sortiment bra vin för pengen. Läskande pärontoner med frisk syrlighet och för druvan klassisk vitpepparton. 

4_getingar

4320.jpg

3. Innocent Bystander Pinot Noir 2013 (95134) Yarra Valley, Australien, 119 kronor

Som ni förmodligen vet vid det här laget vet så gillar jag eleganta röda viner som gärna får serveras lite svala. Testa detta till lättare kötträtter eller kraftfulla fiskrätter. Jordgubbstoner, lingonsyrlighet och kryddighet. 

5_getingar

95134.jpg

4. Château Montus 2011 (95236) Madiran, Frankrike, 195 kronor

Kraftpaket från södra Frankrike som om den ska drickas nu måste serveras med enorma mängder grädde och smör – men kanske blir allra bäst med ytterligare några år i vinkällaren. Rejält smakrikt med körsbärstoner och rejäl tät strävhet. 

5_getingar

877806

5. Domaine Sorin Rosé 2013 (91274) Côtes de Provence, Frankrike, 119 kronor

Har du roséflaskor kvar från i somras? Gör en carpaccio eller tartar och drick upp dem – de blir inte bättre av att sparas till nästa sommar. Ljus rosé med fyllig doft i sval bärig stil. Läskande smak med fräsch grapeig syra. 

5_getingar

835554

6. Castafio Dulce Monastrell 2007 (8412) Yecla, Spanien, 500ml, 118 kronor

Detta söta röda vin från Spanien är en perfekt kompis med salta ostar vare sig det är julklassikern stilton eller en gorgonzola. 

Härligt mörk, blåröd färg med sötbärig doft, söt, torkad fruktig smak och chokladtoner. 

4_getingar
95134.jpg

7. Beaujolais Nouveau Pierre Ferraud et Fils (5481) Bourgogne, Frankrike, 79 kronor

Detta blir det till julskinkan i år. Årets beaujolais med årgång 2014 som traditionsenligt släpps tredje torsdagen i november varje år. Vin i lätt stil med markerad syrlighet, rödbäriga toner och flörtighet. 

3_getingar
5481.jpg

Läs också: Här är de bästa mousserande vinerna
Läs också: Fler goda vintips hittar du här

vin till julmaten

Text: Jens Dolk