Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vin – så väljer du rätt vin till buffén

Dags för buffékalas? Svårt att välja rätt vin? Kolla här så får du hjälp!

Här är några smarta tips när du väljer vin till din buffé.

1. Bjud på variation
En buffé bjuder på många smaker och att välja ett enda vin som passar kan vara svårt. Ett tips är att servera både vitt och rött och gärna ett rosé. Ett mousserande vin kan passa också här.

2. Köp lite extra
Räkna med runt en halv flaska vin per person. Det är bättre att ta i lite i överkant. Obrutna förpackningar och oöppnade flaskor kan ju lämnas tillbaka till Systembolaget. Spara kvittot och vänta inte mer än två veckor med att återlämna vinet.

3. Vad passar bäst ihop
Vissa råvaror gör sig bra tillsammans med strävare röda viner, andra mindre bra. Några mindre bra är vinäger, ättika, citron, salt och ägg. Råvaror som passar ihop med rött vin är däremot lök, peppar, svamp, selleri, paprika, pepparrot och rädisor samt kryddor som basilika och timjan.
Ett knep för buffén är att använda sig av ”bryggor”, det vill säga att kombinera en mindre lämplig råvara med en passande, till exempel genom att tillsätta lök eller vitlök i en dressing med vinäger, eller att ha svamp i en omelett.

4. Väck smaklökarna
Ett tips är att välja en fördrink som inte har så mycket alkohol i sig, till exempel champagne eller annat mousserande vin, en muscadet eller ett alkoholfritt alternativ. Anledningen är att detta väcker smaklökarna till liv och förbereder dem för en kommande stegring av olika smaker snarare än att bedöva dem.

5. Undvik fatlagring
Ett buffévin ska inte sticka ut allt för mycket, inte ha en alltför kraftfull karaktär. Välj därför unga och fruktiga viner – både vad det gäller vitt och rött. Undvik kraftigt fatlagrade viner, som lätt tar överhanden i mötet med den lätta buffématen. Ett ungt, torrt rosévin kan också vara ett bra val till en buffé.

6. Gott alkoholfritt
Glöm inte att ta med ett alkoholfritt alternativ. Mycket uppskattat av dem som föredrar det. Numera finns massor med alkoholfria viner att välja mellan på Systembolaget. De är minst lika festliga som de alkoholhaltiga. För att få kallas alkoholfritt vin måste basen vara vanligt vin som fått alkoholen borttagen.

7. Servera vinet svalt
Servera inte vinerna för varma. Vitt och rosé blir bäst vid cirka 8 grader och ett ungt, fruktigt rött serveras vid 14-16 grader.

Läs också: Här är bästa mousserande vinerna

Läs också: Vin till kyckling – här är tipsen

Text: Ann-Katrin Ljung och Ann-Sofi Lidén

vitt vin tips

Fotolia.