Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vilka glas ska man satsa på? Här är svaret

Vilka glas ska man satsa på? Här är svaret

Finns det några rätt och fel när det kommer till glas? Vad är den hetaste trenden just nu? Och vilka glas är egentligen ett måste i varje hem? Experten guidar dig i glasdjungeln.

Glas är en hel vetenskap. Förutom självklarheter som det praktiska så finns faktorer som form, stil och storlek som kan ta både smak och dukning till en helt ny nivå. Det finns många olika varianter som matchar lika många drycker – men vilka glas är egentligen ett måste att ha hemma? Åsa Blomberg, inköpare av glas på Cervera, har svaret.

– Man kommer långt med vinglas och dricksglas för vatten. Det fungerar att servera öl i vinglas under en middag men många vill ändå ha specifika ölglas. Om man vill bjuda på mousserande vin är det trevligt med fina champagneglas, antingen flöjt eller skål.

Skillnaden mellan vinglas och vinglas

Det finns flera typer av vinglas, men de allra vanligaste är alternativen för rött och vitt vin. Det här är något som många vet, men vad den faktiska skillnaden är kanske inte är lika självklar.

– Det finns varumärken som gör specifika glas för olika druvor, vilket kan förhöja smakupplevelsen. Men generellt har rödvinsglas större kupa, det beror på att röda viner ofta är aromatiska och komplexa och gynnas av att man får ner mer luft i glaset, säger Åsa och fortsätter: – Vitt vin har i sin tur mindre kupa, en av anledningarna är att man inte vill hälla upp så mycket i glaset så det håller sig kylt.

vinglas-cervera

Hetaste trenderna just nu

Tidigare var det en självklarhet att köpa glas från samma serie för ett mer stilrent intryck, men nu har det också varit populärt att leta glas på loppisar. Finns det några rätt och fel när det är dags att duka?

– Man kan absolut blanda olika stilar och prisklasser för en mer personlig dukning. Att mixa och matcha har varit populärt den senaste tiden. För en mer formell dukning föredrar dock vissa att hålla sig till samma serie, säger Åsa.

Förutom att det är modernt att mixa olika stilar ser Åsa en annan tydlig trend när det kommer till val av glas.

– Guldtrenden håller i sig och glas med guldkant är fortfarande mångas favorit. En annan typ av dekor, med mönster på kupan, är också väldigt populärt, säger Åsa och fortsätter:

– När det kommer till glastyper så är det champagneskålar som gäller just nu, som komplement till de traditionella flöjterna. Skålarna kan kännas lite mer glamourösa.

glasblåsare - cervera

Så slutar du vara rädd för att glasen ska gå sönder

Det finns väldigt många fina glas som står och samlar damm i vitrinskåp över hela Sverige. Det här beror ofta på en rädsla för att ens favoritglas ska gå sönder – men Cervera har hittat ett sätt som uppmuntrar alla klubbmedlemmar att sluta vara rädda för att faktiskt använda sina glas.

– Vi har en glasgaranti för flera av våra varumärken. Om ett glas går sönder tar man med sig kvittot och foten till det trasiga glaset och får ett nytt utan kostnad. Det är en typ av otursgaranti för att man verkligen ska använda sina favoritglas, säger Åsa.