Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Veganska nyheter i dagligvaruhandeln – från vardag till fest

Veganska nyheter i dagligvaruhandeln – från vardag till fest
Många väljer att minska på kött- och mejeriprodukter och istället byta ut och äta mer klimatsmart ju fler alternativ det kommer ut i butikerna. Efterfrågan blir allt större och flera varumärken satsar på framtiden. Några omtalade nyheter i höst kommer från Aito, Frankful, Peas of Heaven, Garant, Koko och Ica. Här tittar vi lite närmre på dem.
Klimatsmarta tacos kommer lastat!

Klimatsmarta tacos kommer lastat!

Nya varumärket Frankful kommer göra det lättare att äta veganskt till fredagstacosen! Produkterna är gjorda på klimatsmarta råvaror och kommer i lika klimatsmarta förpackningar. Bakom varumärket står Orkla Foods Sverige, som vill att det ska vara enkelt att laga mat som är både god och klimatvänlig.

Med bland annat tacofärs på ärtprotein och marknadens första veganska ”ost”-dipp ska man visa att klimatsmarta alternativ är de godaste alternativen.

– Vi valde att ta oss an en av svenskarnas mest älskade rätter, tacos, för att visa hur lätt det är att äta smart, utan att behöva göra avkall på smaken, säger Åsa Gisel, marknadschef på Orkla Foods Sverige.

Frankful lanserar sammanlagt tolv produkter, med allt från dippsås och tacokrydda till tortillas och vegansk färs. Flera av produkterna består delvis av räddade råvaror, det vill säga råvaror som annars skulle ha blivit till matsvinn. Till exempel innehåller delar av både Frankfuls Taco Sauce och Tangy Apple Salsa räddad tomatsås.

Bland de nya produkterna finns även något som allt fler efterfrågar idag: växtbaserade tacoalternativ. Frankfuls veganska rivna ”ost” är ett smakrikt alternativ som är baserat på kokosolja och som har 60 procent lägre klimatpåverkan än mjölkbaserad ost. Den färdigkryddade veganska färsen, gjort på protein från ärtor, har upp till 95 procent lägre klimatavtryck än svensk nötfärs.

1 av 6