Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vattenkokare – stort test av 8 olika sorter

Vattenkokare – stort test av 8 olika sorter
Vattenkokare hjälper dig att koka upp vatten snabbt och dessutom spara energi. Men vilken vattenkokare är bäst och mest praktiskt. Se vårt test av 8 olika vattenkokare - betyg och omdöme här!

Vattenkokare finns i en mängd utföranden och prisklasser. I plast, rostfritt stål och glas, färgglada och sobert svarta och vita. En del är små, andra stora, vissa skrymmande. Vilken modell som passar dig bäst avgör du – kanske har du ett stort kök och gärna satsar på en vattenkokare som både syns lite extra och får ta plats. Eller så behöver du en mindre variant. Kapaciteten varierar liksom mängden vatten de olika vattenkokarna rymmer men tidsmässigt är det inte jättestor skillnad på när ditt tevatten blir klart. Däremot skiljer de sig ganska mycket i användarvänlighet.

Testet har genomförts av Testfakta. Mitt kök testade också 4 olika vattenkokare i olika prisklass för att jämföra ljudnivå.

OBH Nordica Kettle Dome

OBH Nordica Kettle Dome

Kapacitet: 1,8 l. Effekt: 2200 W. Ej temperaturval. Ingen varmhållningsfunktion. Koktid 1 liter vatten: 03:33 minuter

Cirkapris: 699 kronor Bästa pris på den här vattenkokaren just nu hittar du på Prisjakt

Omdöme: Greppvänligt handtag. Knepigt att hälla i vatten och den tar stor plats. Positivt att den rymmer nästan 2 liter vatten, men kokar upp för långsamt.

Betyg:
1 av 9

Läs också: Stort test av brödknivar

Läs också: Test av 12 sorters Earl grey-te

OBS! Häll aldrig vatten i vattenkokaren när den står på bottenplattan.

Testfakta har jämfört vattenkokare som rymmer 1 till 1,8 liter. Alla har vattennivåmätare, automatisk avstängning, torrkokningsskydd och kalkfilter. Testpanelen undersökte hur lätta vattenkokarna var att använda, hur mycket de lät och hur varma de blev under uppkokning. Eventuella extrafunktioner togs också med i bedömningen. Även tiden det tog att koka upp 1 liter vatten mättes.

Temperaturväljare – bra för te och pulverkaffe

Två av vattenkokarna har temperaturväljare vilket är bra om man gillar t ex vitt och grönt te. här är det bättre att slå lite svalare vatten över tebladen för att få fram rätt smak och då kan en temperaturväljare vara till hjälp. Undvik också kokande vatten på pulverkaffe, här rekommenderas högst 90 grader.

Enligt miljösajten Greenwatch skulle hushållsel motsvarande förbrukning i 50 000 villor kunna sparas in om de svenska hushållen kokade upp två liter vatten i vattenkokare, istället för i kastrull på spisen, varje dag.

Källa: Testfakta

 

 

Annons: