Logga in här

Vass kniv gör att maten smakar bättre

Att kniven är kockens bästa vän vet alla matintresserade. Vass, snygg och ergonomisk underlättar den arbetet i köket. Men visste du att en bra kniv får maten att smaka bättre också?

vass kniv

Kock-knivar är hett. Och de finns i alla möjliga utformningar, märken, prisklasser och färger numera. Flera kockar har till och med tagit fram egna serier. Men, oavsett trender är den grunden till all och bra matlagning. En slö kniv kan förstöra hela matglädjen, och dessutom göra att det tar längre tid. Det vet de flesta.
Men visste du att en skarp kniv också får maten att smaka bättre? Förutom att maten du skär ser snyggare ut – och att man äter med ögat är väl bekant, så förstör en trubbig eller trög kniv nämligen cellerna i frukt och grönsaker.

En dålig kniv kommer göra att tomaten går sönder och all saft rinner ut, och löken blir svårare att steka (en finskuren lök håller sig torrare). Ett trubbigt instrument smashar nämligen celler, som gör att fukt ackumuleras, medan en vass kniv glider igenom med lätthet. Färska örter kommer att avge mer av sina aromatiska oljor om de skärs med ett vasst knivblad och råbiff kan med fördel hackas med kniv i stället för att malas i köttkvarn – då kommer även den att bli saftigare och smaka bättre. Stora köttstycken med ben blir också förstörda av att ”sågas” vilket blir följden om du har en dålig kniv.

Kockknivar kan kosta väldigt mycket, men det är viktigt att påpeka är att en bra kniv absolut inte behöver göra det. Precis som att en dyr kniv blir värdelös om den inte är vass kan du hitta billiga varianter som är jättebra. När du köper ett set så behöver du en skalkniv, en grönsakskniv och en så kallad kockkniv. En riktig tandad brödkniv är också bra att ha.

Glöm sedan inte att slipa dem med jämna mellanrum så de håller sig vassa och skarpa hela tiden. Det finns både elektriska och manuella knivslipar, båda fungerar lika bra. Sedan skadar det inte att lämna in dem för professionell slipning mellan varven.

LÄS MER:
Så enkelt slipar du din kniv utan knivslip!

Källa: NYTimes.com
Text: Maria K Broman