Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Varm choklad – 10 goda varianter

Varm choklad – 10 goda varianter

Vad är väl mysigare än en varm kopp choklad så här på vintern? Men har du tänkt på att du kan variera smaken och spetsa chokladen? Här får du 10 tips på olika sorters varm choklad. Drick och njut!

1. Apelsin-choklad
Riv apelsinskalet och pressa apelsinen. Vispa grädde till fast skum och blanda i socker och det rivna apelsinskalet. Koka upp mjölken med apelsinjuicen. Ta kastrullen åt sidan och bryt i bitar av mörk choklad. Rör om tills chokladen smält. När du har hällt upp i koppen, toppa med apelsingrädden. Strö gärna lite garneringskulor eller strössel ovanpå. En mer vuxen variant gör du genom att blanda i lite Cointreau.
varm choklad 7

2. Glass-choklad
För en del kan det säkert låta konstigt att lägga något kallt i sin varma choklad, men en skopa med glass gör den både krämig och tjock. Se till att chokladen är så varm som det går, utan att den kokar, innan du lägger i glassen.
varm choklad 4

3. Kaffe-choklad
Du kan tillsätta en matsked med nybryggt kaffe eller espresso. Rör om. Klart!
varm choklad 6

4. Jordnöts-choklad
Är du galen i jordnötssmör, ta en eller två matskedar och blanda i chokladen. Rör om till smöret har smält. Drick och njut!
varm choklad 1

5. Kokosmjölk-choklad
Vill du ha en tropisk touch på din choklad, ersätt då en del av mjölken med kokosmjölk.
varm choklad 2

6. Pepparmint-choklad
Lägg i en bit After Eight eller en av de där pepparmintchokladen du kan få på restaurang till kaffet ibland. Resultat: underbar smak, och doft! Är du vuxen kan du spetsa till chokladen med lite mintlikör.
varm choklad 8

7. ”Het” choklad
Är du frusen eller bara ändå sugen på något ”hot” och kryddigt? En skvätt av din favoritstarka sås kommer att ta chokladen till nya höjder. Vill du kan du ta i lite färsk Habanero-peppar och röra om. Men, tänk på att den är väldigt stark!
varm choklad 3

8. Siraps-choklad
En skvätt sirap med dess unika smak kommer att liva upp din varma choklad på ett helt nytt sätt.
varm choklad 9

9. Pepparkaks-choklad
Rör ned lite kanel, krossad pepparkaka eller mald nejlika, och vaniljsocker.
varm choklad 5

10. Godis-choklad
Mumsig och lyxig varm choklad att värma sig med under kalla dagar. Du toppar helt enkelt chokladen med en ordentlig klick vispad grädde och mini-marshmallows. Pudra över lite kanel, kardemumma eller riven choklad. Barnen kommer att älska den!
varm choklad

Läs också: Här är våra bästa recept på varm choklad

Vetenskaplig kuriosa:
Forskare har upptäckt att varm choklad i orange eller krämfärgade muggar smakar bättre. Vi äter och dricker även med ögonen, och färger påverkar våra smaklökar. Forskningen utfördes på 57 stycken deltagare vid Polytechnic University of Valencia och Oxford University. Förutom att de tyckte chokladen smakade bättre sa de även att den var sötare och doftade mer, trots att det var samma choklad i de andra kopparna.

Läs också: Fler goda recept med choklad hittar du här

Källa: Strartcooking.com, Feber.se, Ica.se, Kokaihop.se, Barnfamilj,se
Text: Maria K Broman