Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför firar vi våffeldagen

Därför firar vi våffeldagen
I de kristna evangelierna berättas det hur ärkeängeln Gabriel kom till jungfru Maria med bud om att hon var havande och skulle föda Guds son. Nio månader senare födde Jesus och nu, flera tusen år senare, smaskar vi våfflor för att fira det hela. Hur blev det så?
Tre högtider på en dag

Tre högtider på en dag

Den tjugofemte mars är egentligen dagen för tre olika högtider. Jungfru Marie bebådelsedag infaller då, nio månader innan Jesu födelse den 25 december. Men i Sverige lade man också ihop det med det firande som handlade om vårens ankomst, den så kallade vårfrudagen. Traditionen vårfrudagen härstammar från det gamla bondesamhället och är ett tydligt exempel på svenskarnas inställning till sommaren. Det var nämligen då som man började räkna veckorna till midsommar- något som troligen görs fortfarande, även om det inte sker lika officiellt.

1 av 5

Läs också: Test av våffeljärn – här är vinnaren

Läs också: Bästa receptet på frasvåfflor

Källor: nordiskamuseet.se

Jungfru Marie bebådelsedag är fortfarande en viktig tradition inom de kristna samfunden. Men i de flesta hushåll har traditionen helt och hållet fasats ut och ersatts av den betydligt smaskigare festligheten våffeldagen. Kopplingen mellan den smöriga godsaken och Marias graviditet är en snårig historia och högtiden har bytt skepnad flera gånger genom historien.

Annons: