Logga in här

Våffeljärn – stort test

Våffeljärn – stort test
Våfflor är goda att äta året runt och då är det bra att ha ett våffeljärn man gillar. Ett som är lätt att använda och som ger goda, fint gräddade våfflor. Mitt kök har testat 5 våffeljärn i olika prisklasser och här är betygen.

Våffeldagen den 25 mars innebär högsäsong för våfflor och tillhörande våffeljärn. Vi har testat 6 olika järn och betygsatt dem.

Ica

Ica

Modell: Enkel Newmora 1000W ICA Cook & Eat

Cirkapris: Bästa priset på detta våffeljärn just nu – se Prisjakt

Effekt: 850-1000 W

Antal hjärtan: 5

Gräddningstid: Ca 6 minuter

Omdöme: Helt okej våffla men den tog lång tid att grädda och blev också aningen ojämnt gräddad. Saknar reglage. Lite otydlig instruktion men positivt att den innehåller flera recept på olika typer av våfflor. Bra storlek för den med lite utrymme i köket.

Betyg:
Emerio

Emerio

Modell: Double waffle maker

Cirkapris: Bästa priset på detta våffeljärn just nu – se Prisjakt

Effekt: 1300 W

Antal hjärtan: 5 hjärtan x 2

Gräddningstid: Ca 5 min

Omdöme: Testets enda dubbeljärn som ger godkända och fina våfflor. Tydliga instruktioner och lätt att rengöra, har reglage. Tog god tid på sig att grädda våfflorna men resultatet är bra. Aningen kort sladd och under gräddning pyser mycket ånga ut från järnet.

Betyg:
Severin

Severin

Modell: Design Våffeljärn (WA 2107)

Cirkapris: Bästa priset på detta våffeljärn just nu – se Prisjakt

Effekt: 1200 w

Antal hjärtan: 5

Gräddningstid: Ca 5 minuter

Omdöme: Väldigt fina och frasiga våfflor, något ojämn gräddning men ett klart godkänt järn med tydliga instruktioner. Stort och lite otympligt våffeljärn med reglage. Tog ganska långt tid att få våfflorna frasig trots full effekt men resultatet blev väldigt bra.

Betyg:
OBH Nordica

OBH Nordica

Modell: Elite singel

Cirkapris: Bästa priset på detta våffeljärn just nu – se Prisjakt

Effekt: 1000 W

Antal hjärtan: 4

Gräddningstid: Ca 3,5-4 min

Omdöme: Ett lite mindre våffeljärn som är enkelt att använda och som ger jämnt gräddad våfflor med fin gyllenbrun färg. Gräddar på knappt fyra minuter. Tydliga instruktioner, snygg design och lång sladd. Reglage för att ställa in gräddningstiden.

Betyg:
Wilfa - bäst i test

Wilfa - bäst i test

Modell: WAS-623 Bell

Cirkapris: Bästa priset på detta våffeljärn just nu – se Prisjakt

Effekt: 1400 W

Antal hjärtan: 6 st

Gräddningstid: Ca 2,5 min

Omdöme: Ett väldigt bra våffeljärn som ger perfekt gyllenbruna våfflor med härlig frasighet. Exemplariskt kort gräddnindstid! Tydliga instruktioner och pipsignal som indikerar när våfflan är klar. Ett tungt och stort våffeljärn med lite väl kort sladd, kan ställas på högkant för att spara utrymme i köket.

Betyg:

Läs också: Recept på klassisk våffelsmet

Läs också: Så rengör du våffeljärnet – 4 effektiva sätt

Läs också: Stort test av våffelmix – här är den godaste

BETYG: M=underkänd, MM=godkänd, MMM=bra, MMMM=jättebra, MMMMM=världsklass

Vi eftersträvade välgräddade, gyllenbruna och riktigt frasiga våfflor i testet vilket var vår utgångspunkt. Föredrar man lite ljusare, lite mindre gräddade våfflor blir cirkatiderna andra än de vi uppger i testet. Bäst är att lyfta på locket efter någon minut för att se när våfflan är gräddad enligt dina önskemål.

Vi gräddade två våfflor i varje järn på maxeffekt och använde smet från våffelmix.

Samtliga våffeljärn var enkla att rengöra och hade non-stickbeläggning. Inget av dem osade anmärkningsvärt men vi utförde testet under en fläkt vilket är att rekommendera.

Läs mer om hur vi genomför våra tester här!