Logga in här

Tips för dig som vill ha en egen vinprovning

Bjud över gästerna och anordna en vinprovning hemma.
När man anordnar en vinprovning hemma kan en fördel vara att utse en vinprovningsledare som köper in vinflaskorna och serverar vinet till gästerna.
Att ordna en egen vinprovning hemma är lätt, billigt och ett mysigt sätt att tillbringa tiden med dina vänner. Sätt ett tema, köp några flaskor och fyll upp glasen - nu kan vinprovningen börja!

Att arrangera en vinprovning hemma kostar både mindre pengar och kan kännas mer avslappnande än att gå på en professionell. Här följer några moment att tänka på för att få en lyckad och oförglömlig vinprovning.

Tema och planering

  • Börja gärna med att sätta ett tema för din vinprovning hemma. Kanske enbart prova italienska, portugisiska eller franska viner?
  • Därefter kan du sätta ihop en deltagarlista för att veta hur mycket vin du ska köpa in.
  • Att utse en provningsledare kan vara en bra idé. Provningsledaren ansvarar för att köpa in vinet, läser på fakta om varje vin och serverar det.
  • Anteckningsmaterial är bra att förbereda där gästerna kan skriva ner sina tankar och kommentarer om vinet.
  • Vinet hälls upp av vinprovningsledaren. Ett bra tips är att även se till så att det finns vattenglas intill.
  • När man provar vin är det bästa att börja med torra till söta vita viner och därefter gå över till att prova mer kraftfulla röda viner.
  • Det räcker att prova mellan fyra till sex viner under en vinprovning.
  • Analysera smaken, doften och känn efter. Gillar du vinet? Har du någon favorit?
  • Vill man kan man lägga till en tävling för att göra vinprovningen ännu roligare kan man göra ett  blindprov där gästerna får gissa på ursprung, druva och årgång. Tävling och lek är ett utmärkt och roligt sätt att inhämta kunskap på!

Så avslutas en vinprovning

Som avslut på vinprovningen är det dags att låta gästerna tycka till. Pappret där gästerna skriver på om varje vin kan delas in i kolumner med kategorierna sötma, syra, beska, fyllighet och aromer. Gästerna fyller i vad de tycker om respektive vin. Detta är ett perfekt och lärorikt sätt att lära sig mer om vinernas smak och man får även möjlighet att jämföra med varandra.  Genom att ha en betygsskala får gästerna också chansen att bedöma vinet.

Låt gästerna diskutera vinerna med varandra, utbyta åsikter, tankar – och det blir en kväll fylld av nya smakupplevelser, kunskap och sällskap. Kanske någon inspireras och redan under kvällen börjar planera inför nästa vinprovning med nytt tema snart igen.