Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Temperaturguide till kött, fisk och fågel

Bli en hejare på att tillaga kött, fisk eller kyckling. Mitt Kök har listat vilken innertemperatur som du ska sträva efter för att uppnå bästa resultat. Glöm allt vad brända kolbitar heter. Med denna guide kommer du att lyckas varje gång!

Vare sig du tillagar kött, fisk eller fågel är det en sak du ska hålla koll på. Innertemperaturen. Har du någon gång funderat på hur kökspersonalen på restaurangerna alltid lyckas med att tillaga maten helt perfekt? Svaret är inte magi. Det är en termometer. Med en sådan till hjälp slipper du gissa dig fram och kan förlita dig på att maten verkligen är tillagad.

Tips: Lättast är att använda en digital termometer men det går såklart lika bra med äldre varianter. En digital termometer kan enkelt ställas in så att den piper till när maten är färdig och har nått rätt temperatur.

Vi har sammanställt en lista på vilken innertemperatur som gäller för olika livsmedel. Generellt gäller mellan 52 till 55 grader för rare, 58 till 60 för medium och 70 grader för well done. Temperaturerna nedan gäller för well done.

Se till att sticka in termometern i köttets tjockaste del för att få en så bra mätning som möjligt. Ju mer av stickan du får in, desto jämnare blir mätningen. Du kan ta ut köttet när det är omkring fem grader kvar. Låter du det stå och vila några minuter så stiger graderna tills det nått rätt temperatur. Kontrollera köttet innan du skär upp det.

fisk22

Har du inte vågat dig på att grilla fisk för att du är rädd för att misslyckas? Då är det hög tid att börja nu. Det är faktiskt inte så komplicerat som det verkar. För att fisken inte ska fastna på gallret finns det två enkla knep att ta till – smörj in gallret med olja och använd halster. Men det går också fint att grilla i foliepaket. En bra temperatur för många fiskarter är runt 50 grader. Sätt termometern i köttets tjockaste del om fisken är filéad eller mot den tjockaste delen kring ryggraden om fisken är hel. Ta gärna ut fisken en stund innan femtiostrecket och låt den bli klar genom att få stå och vila några minuter. På så sätt minimeras risken för torr fisk.

Recept: Grillad bbq-lax med grön sparris och dillsmör & grillad fisk med salsa verde

kyckling3333

Ett vanligt misstag många gör när de ska grilla kyckling är att ha för hög värme. Då blir köttet torrt och tråkigt. Ett kul sätt att grilla kyckling är genom att trä kycklingen ovanpå en liten öppnad ölburk. Gnid in kycklingen med örter och kryddor efter smak. Sätt sedan kycklingen med ölburken nedåt på grillen. För ökad stabilitet kan du ställa en aluminiumform under. Grilla med locket på och använd termometer för bästa resultat. Någon timme senare får du saftig kyckling med knaprigt skinn.

Recept: Dancing chicken med kryddrub & helstekt kyckling på Jennies vis

kalkon333

Nordamerikanerna kan sin kalkon och både kanadensare och amerikaner tillagar den i ugn med fyllning till högtiden thanksgiving. Men vi svenskar har inte riktigt anammat fågeln på samma sätt. Det är synd, för kalkon är magert och proteinrikt och påminner mycket om kyckling i smaken. Det finns även bröstfiléer att köpa i de flesta butiker som kan tillagas på samma sätt som kyckling.

Recept: Helstekt fylld kalkon & kalkonbröst med valnötspesto

nötkött22

Nötkött är en riktig klassiker i svenska hem och uppskattas av många. För många är det sinnebilden av en god bit kött och det är också det kött vi äter mest av i Sverige. Nötkött kommer i väldigt många former. Från malen färs till en fin bit oxfilé. Köttet blir torrt om det tillagas för länge, så se upp med tillagningen.

Recept: Rostbiff & entrecote med grillad majs

FLÄSK22

Fläskkött är saftigt med naturligt insprängt fett och köttet är vackert marmorerat. Köttet ska alltid stekas eller grillas ordentligt så att det blir helt genomstekt. Flintastek och fläskfilé är två delar som är väldigt populära. Under tillagningen gör fettet köttet saftigare. Tycker du inte om fett kan du skära bort överflödiga bitar efter att köttet tillagats.

Recept: Baconstekt fläskfilé & plommonspäckad fläskkarré

lamm22

Lamm behöver inte smaka kofta. Tyvärr är det en föreställning många har. Köttet är mört och gott att steka och grilla. Se till att inte använda för hög värme då köttet lätt blir torrt när det förlorar vätska. Välj gärna lamm med insprängt fett som gör att det blir mört och saftigt.

Recept: Lammracks med örtrubb & lammrostbiff med gräddig kålrabbi

vilt222

Viltkött är magert men otroligt smakrikt. Då djuren lever fritt i naturen behandlas de inte med antibiotika som tamdjur gör. Viltkött utgör en väldigt liten del av vår totala köttkonsumtion. Endast ett par procent av allt kött vi äter är vilt. Tycker du om när maten smakar ska du absolut prova på vilt som brukar finnas i vanliga matbutiker eller som kan beställas på nätet.

OBS! Livsmedelsverket råder att kött från vildsvin ska få en temperatur på lägst 65 grader för att minimera risken för trikiner.

Recept: Viltgryta med svamp och potatispuré & rådjursstroganoff

ren222

Ren räknas inte som vilt eftersom renarna ägs och tas om hand av renskötare. Djuren lever dock i stort sett fritt. Köttet har en stark smak av vilt och är magert. Att tillaga renkött kan vara lite knepigt då det är känsligt för värme. Om det blir för varmt blir köttet torrt och smaklöst men tillagas det på för låg värme kan det istället bli smetigt. Den möraste biten är filén som är otroligt fin och god. Prova exempelvis souvas vilket är rökt renkött som serveras i tunna skivor. Renkött passar även bra i en mustig gryta.

Recept: Renfilé med havtornssås & rensteksröra på souvas

Källa: Scan, Ingelsta Kalkon, Devilda, Professional Secrets