Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Temperaturen i kylskåpet – så kallt ska det vara

Det är viktigt att hålla rätt temperatur i kylskåpet. Om din kyl håller en låg temperatur så klarar sig maten mycket längre. Här är några saker som är viktiga att tänka på!
Om du förvarar dina matvaror i rätt temperatur ökar deras hållbarhet avsevärt. Temperaturen i ett kylskåp ska aldrig överstiga 8 grader celsius, men den optimala temperaturen är 4-5 grader celsius.
Är inte kylskåpet kallt nog blir maten bli dålig i förtid och du kan behöva slänga den i onödan. I värsta fall kan fel temperatur leda till matförgiftning.
Det gäller också att tänka på att temperaturen inte är den samma i hela kylskåpet. Kolla med en termometer var det är kallast och varmast i just din kyl och placera dina matvaror därefter.
Håll rätt temperatur
För att hålla rätt temperatur i kylskåpet gäller det att inte öppna dörren mer än nödvändigt. Dessutom är det bra att ha en välfylld kyl. Det gör att temperaturen i kylen inte påverkas lika mycket av att du öppnar dörren som den gör om kylen är tom. Om kylen är tom kan du fylla upp pet-flaskor med vatten och lägga dem i kylskåpet.
Även om kylen bör vara välfylld gäller det att inte placera maten för tätt.
Då kan det uppstå värmefickor som leder till kortare hållbarhet för produkterna i anknytning till värmefickan.
Ett annat tips för att hålla rätt temperatur i kylskåpet är att aldrig sätta in varm mat i kylen – låt den svalna först!
Läs också: Maten du inte ska placera i kylenKälla: Thekitchn.com, Livsmedelsverket.se
Text: Johan Blomquist

kylskåpbs