Logga in här

Tacos – 10 saker du inte visste om Sveriges ”nationalrätt”

Tacos är något som svenskarna äter mest av i hela världen. Det har nästan blivit som Sveriges nationalrätt och är given på fredagsmyset. Här är 10 saker du bör veta om tacosen.

Tacos är både gott och lätt att tillaga. Efter en trög start på 80-talet är det i dag nästan en rätt att räkna in i den svenska husmanskosten. Tacos har blivit lika med fredagsmys i många familjer – ett enkelt och trevligt sätt att umgås på, det går snabbt att tillaga och gör att vi sitter längre vid matbordet. Något som är bra för familjelivet.

Taco=texmex
Det vi äter i Sverige och kallar för taco är egentligen texmex – en amerikansk variant av taco som har en del likheter med den mexikanska tacosen. Tacos är egentligen ett samlingsnamn på det mexikanska sättet att äta olika maträtter med hjälp av ett pannkaksliknande bröd av majs- eller vetemjöl och kallas för tortilla eller burrito där den sistnämnda är vanligast.
tacos 1

Liten åsna
Själva ordet taco är spanska och betyder bunt eller kloss, burrito betyder liten åsna. Tacoskalen är torkade majstortillas som påminner om våra chips, dessa används i Mexiko för att lättare kunna äta upp allt på tallriken samt att doppa i salsa eller liknande.
tacos 2

Floppade från början
När den för svenskarna då nya maträtten introducerades 1982 gick det trögt. Det var långt ifrån någon given succé. Det drogs till och med tillbaka från butikerna en tid och företagen bakom gick med förlust.
tacos 6

Började på en segelbåt
Santa Maria (dåvarande Nordfalk) påstår sig vara de som drog i gång tacosuccén i Sverige. Lars-Olof Mattsson, vd på Nordfalks var 1988 bjuden på segelbåtsmiddag på Västkusten av vänner från Schweiz. Middagen visade sig bestå av just tacos och hela hans familj åt som aldrig förr. Efter researchresa till Kalifornien tog han hit varorna, som Old El Paso tidigare försökt lansera utan större intresse.
tacos 3

Tacos för 1,2 miljarder
Under några år på 2000-talet ökade texmex-försäljningen i Sverige med upp till 40 procent och produkterna fick hela avdelningar med salsa, guacamole, tortillas och varianter av chips och nachos. I dag värderas den svenska texmex-marknaden, enligt analysföretaget Nielsen, till 1,2 miljarder kronor.
tacos 4

Mest i hela Europa
Svenskarna äter mest tacos i hela Europa tillsammans med Norge. Hela 85 procent äter tacos regelbundet, och 55 procent väljer att göra det på fredagar. Men även lördagar är det många som festar till det med tacos. Frågan är om det finns någon svensk mattradition kommer i närheten, bortsett från jul, midsommar och påsk?
tacos 5

Vilket vin passar?
Det går alldeles utmärkt att dricka vin till tacos. Om man väljer rätt. Är tacosen riktigt heta passar en sötare riesling, föredrar man rött vin rekommenderas en mjuk och bärig beaujolais eller en rund och fruktig variant av in. Gillar man lök fungerar mousserande vin, till och med champagne. Generellt kan man säga att sötma gör hetta mer angenäm och syrlighet harmoniserar väl med syrliga viner.
tacos 7

Tacos i Mexiko
I Mexiko förekommer olika sätt att göra tacos. Bland annat kan nämnas tacos al pastor som görs på fläsk-, lamm- eller nötkött som kryddats och grillats som en kebab. Den serveras med ananas, lök, färsk koriander och såser. Vanligast är spanskt ris, kött, bönor, sallad och salsasåser. Men de finns även tacos med gräshoppor i.
tacos 8

Nyttigare tacos
Den färdiga tacosåsen innehåller mycket socker. Gör du din egen så kan du  använda passerade tomater och olika kryddor. Även den färdiga tacokryddan går att byta ut; mixa lök, vitlök, spiskummin, chilipulver och paprikapulver. Vill du inte äta köttfärs så använder du quornfärs. Tacoskalen är gjorda av majs och friterade i olja, därför är de mjuka nyttigare. Använd lättkesella eller kvarg i stället för gräddfil eller turkisk yoghurt.
tacos 9

Guacamole
Guacamole tillhör ett av de måstena för en lyckad taco-kväll. Guacamole är ett väldigt gammalt tillbehör som användes redan av aztekerna i Mexiko under 1600-talet. Det traditionella grundreceptet innehåller endast krossad eller mortlad avokado tillsammans med lite havssalt. I dag är det populärt att ha i chili, crême fraiché, vitlök, lime, tomat och koriander.

guacamole recept

Läs också: Här hittar du stjärnkockens bästa recept på guacamole

Läs också: 7 saker du inte visste om koriander

Läs också: Tacos på kyckling – supergott!

Källa: Boken ”Taco mexican style” av Malin Eriksson.

Text: Maria K Broman