Logga in här

Sylta, safta och konservera – våra bästa recept

Sylta, safta och konservera – våra bästa recept
När sommaren närmar sitt slut finns massor av frukter och bär att njuta av. Men hinner du inte äta upp allt som mognat är det en god idé att ta vara på det. Gör sylt, marmelad. saft och goda inläggningar. Vi har samlat några av våra bästa recept att prova här!

Saft

Finns det något godare än ett glas iskall saft en het sommardag? Skulle inte tro det! Bäst av allt är att det är lätt att göra sin egen saft. Vill du att saften ska hålla längre kan du tillsätta natriumbensoat eller citronsyra som konserveringsmedel.

Läs också: Skillnaden mellan marmelad, sylt och puré

Sylt

Till morgongröten, torsdagspannkakorna eller helgtårtan. Att ha lite sylt på lut i kylen är aldrig fel. Våga göra din egen variant! Med syltsocker är det busenkelt, men du kan också göra sylt på vanligt strösocker.

Läs också: Svenska bär – då är det dags att plocka dem

Marmelad

Precis lika lätt som att göra sylt är det att göra marmelad. Med sin något fastare konsistens är marmelad ett perfekt tillbehör till en ostbricka eller nygräddade scones. Men också till några skivor rostat bröd.

Läs också: 6 intressanta fakta om björnbär

Inläggningar

Sylt, saft och marmelad i alla ära men glöm inte att du också kan göra goda inläggningar. Vad sägs om picklad lök eller en salt inlagd gurka? Piffa till måltiden med salta och syrliga inläggningar.

Läs också: 5 spännande fakta om vinbär