Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sverige bland de veganvänligaste länderna i världen – innehar fjärdeplatsen på listan

Vegansk streetfood smakar riktigt gott.
Pulled jackfruit i tacos är ett bra alternativ när man väljer bort animaliska produkter.
Sverige ligger med på topplistan över världens mest veganvänliga länder, det enligt matsajten Chef's pencil. Enligt deras kartläggning så är Australien det mest veganvänliga landet i världen följt av Storbritannien, Nya Zeeland och Sverige.

Det börjar dyka upp allt fler och mer alternativ för dem som väljer bort alla animaliska produkter, både i matvarubutiker men också på kaféer och restauranger. Nu har matsajten Chef’s pencil tagit fram data med hjälp av Google trends för att kartlägga hur populär vegansk mat är runt om i världen. Sökhistoriken visar att vegan-relaterade sökningar 2018 har ökat 11 % sedan 2017 och hela 35% sedan 2016.

Sverige på en fjärdeplacering

2018 års placering över veganvänliga länder har Australien i topp, precis som föregående år. Storbritannien ligger på en andraplacering och har därmed gått upp en pallplats sedan 2017. Även Nya Zeeland har hoppat upp ett steg på pallen från en fjärde placering till en tredjeplacering, och precis efter kommer Sverige. Visst, enligt Google trends låg vi på en andraplacering 2017 och har därmed hoppat ner två placeringar, men vi ligger trots det med bland de fem mest veganvänliga länderna i världen (enligt Google trends data).

Sverige är ledande inom vegansk mat

Var femte svensk under 30 identifierar sig som vegan eller vegetarian och en växtbaserad kost är mer tilltalande för 50% av befolkningen jämfört med för ett år sedan.

Läs också: 5 bra skäl att äta mer vegansk mat

Sverige är ledande inom just vegansk mat. Visste du till exempel att det går att hitta mycket både god och hälsosam vegansk mat i frysdiskarna och butikshyllorna? Har du någon gång testat mat från märken som exempelvis astrid & aporna, anamma eller oumph! så vet du att det är veganskt.

Läs också: 5 hälsofördelar med att vara vegan!

Källa: chefspencil.com, tryswedish.com
Foto: Adobe Stock