Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Svenskarna äter allt fler ägg från svenska gårdar

Svenskarna äter allt fler ägg från svenska gårdar
Gillar du att starta dagen med ägg till frukost? I så fall är du inte ensam. Varje dag äter vi svenskar nämligen cirka sex miljoner ägg – en siffra som stiger för varje år.

Frukostägget ska komma från en gård i Sverige, tycker de allra flesta svenskar. Hela 93 procent av de ägg som säljs i butikerna i dag har svenskt ursprung. År 2007 låg motsvarande siffra på 85 procent, så intresset för svenska ägg ökar för varje år. Vad gäller färska ägg har i stort sett alla som säljs i butik svenskt ursprung – utländska ägg förekommer nästan bara i sammansatta produkter.

Nästan alla färska ägg som säljs i våra butiker kommer från svenska gårdar, visar en ny undersökning från Jordbruksverket.
– Det visar att svenska konsumenter är medvetna och bryr sig om varifrån maten kommer, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg.

– Det är naturligtvis jättebra siffror även om vi strävar efter att 100 procent av äggen ska vara svenska, även i de sammansatta produkterna. Den positiva utvecklingen visar att svenska konsumenter är medvetna och bryr sig om varifrån maten kommer, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Läs också: Koka ägg – så blir det perfekt! Se vår enkla guide här

Märkning gör det lättare att välja svenskt

År 2015 införde äggbranschen en certifieringsmärkning, ”Från Sverige-märkningen”. Den rosa checken på ägget står för att ägget är kontrollerat och lever upp till de krav och kriterier som är satta utifrån djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd, produktkvalitet och hållbarhet. I dagsläget har nio av tio svenska ägg den rosa checken.

Marie Lönneskog Hogstadius menar att kraven på spårbarhet, djurskydd, trygghet och garantier blir allt viktigare för konsumenterna och att den frivilliga ursprungsmärkningen ”Från Sverige” har gjort det enklare för konsumenten att välja svenskt.

Läs också: 9 vanliga myter om ägg du borde sluta tro på

– Det är ingen slump att våra svenska ägg håller världsklass. I generationer har de svenska äggproducenterna lagt ner tid och energi på förebyggande åtgärder för att hålla djuren friska. Till skillnad från många andra länder är våra svenska ägg fria från salmonella, vilket gör att vi kan äta löskokta ägg, något som bör undvikas i många andra länder. Men för att förbli handelns och konsumenternas förstahandsval behöver vi fortsätta att jobba med våra svenska mervärden och dessutom skapa nya, säger Marie.

Läs också: Därför ska du äta ägg till frukost

Läs också: Smart tips – därför ska du koka ägget med citron