Logga in här

Svartmyror förorenar din mat

Svartmyror gillar söta saker. Om du inte vill ha en myrparad som tågar över diskbänken mot dina kakor är det bra att stoppa undan dem i något tättslutande.
Undvik att ha en öppnad burk läsk eller ett glas saft stående någonstans - och torka alltid upp eventuella läskstänk från bord och golv direkt.
Trött på svartmyror som vandrar runt i ditt kök? Här är tips på hur du stoppar dessa skadedjur innan deras angrepp förorenar dina livsmedel.

Sommarvärmen är inte enbart härlig. Med den kommer också skadedjur som gärna ger sig in i våra bostäder. Svartmyran, som också kallas sockermyra eller trädgårdsmyra, är ett flockdjur. Är det brist på mat utomhus ger den sig av inomhus för att hitta något att äta. Och när en myra hittat en matbit följer resten med och plötsligt är ditt kök invaderat av myror. Förutom obehaget av att ha en massa kryp inomhus finns också en risk att de små liven drar med sig farliga bakterier till sitt nya ”matbord”. Det i sin tur kan leda till att dina livsmedel kontamineras, det vill säga att de förorenas.

Läs också: Så blir du av med bananflugor

Så hur gör man då för att hindra svartmyrorna från att lockas till din bostad?

Här är 4 tips som håller myrorna borta:

  1. Håll rent! Ha det städat hemma och upptäcker du en myrstig kan du torka rent med en fuktig trasa där den går. Då försvinner doftspåren och myrflocken går vilse.
  2. Svartmyran är förtjust i sötsaker och vatten. Ha därför aldrig en öppnad läsk eller ett glas saft framme när du inte dricker den. Fläckar av dessa drycker på bord eller golv måste torkas upp direkt. Torka också av diskbänken så att inget vatten ligger kvar på den.
  3. Kakor och bullar ska förvaras i väl slutna förpackningar.
  4. Byt din soppåse ofta.

Svartmyran är mycket viktig för naturen eftersom den bland annat sprider växters pollen. Hjälp den därför att hålla sig utomhus.

Källa: Food Safety Handbok för säkrare livsmedel (2011) & anticimex.com

Läs också: Gör en myggfälla av lime

Lasius niger är det latinska namnet på svartmyra. Den saknar gadd och blir 3-5 mm lång. Myran är ett flockdjur som bygger sina bon under marken där det ligger i dvala under vintern. På våren vaknar de och ger sig ut på sin vandring efter mat.