Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Svart vitlök – har du provat den?

Svart vitlök – har du provat den?

Black garlic. Den kanske inte ser så aptitlig ut, men utseendet berättar inte hela sanningen. Den svarta vitlöken är en sötare och snällare variant vitlöken. Nu har den kommit till Sverige.
svart vitlök

Foto: Fotolia

Den må se ut som en välbakad lössnus som legat under läppen precis lagom länge innan den spottats ut i handen. Enligt Nöjesguidens matbloggare Julia Gummesson ska den svarta vitlöken smaka som en vanlig vitlök om man tar bort dess fränhet och adderar sötma.

Hon berättar att vitlökens kompis kommer till genom en fermenteringsprocess, där man värmer upp vanliga vitlökar i hög temperatur. Hanteringen resulterar i att man får svarta, mjuka vitlöksklyftor som är både mjuka och krämiga. Smakbilden ska innehålla söt kolaliknande molasses, balsamvinäger, fruktighet och ett umamidjup ovanpå den omisskännliga smaken av vitlök.

Den vanliga vitlökens yang distribueras i Sverige av ett amerikanskt företag och ska finnas i utvalda butiker i hela landet.

Vågar du testa black garlic?

Text: Rickard Lindblom

Läs också: 5 anledningar att älska vitlök

Läs också: Ingefära – 10 recept som gör ditt liv mer hälsosamt