Logga in här

Surströmming – guide för nybörjare

Surströmming – guide för nybörjare
Nu är det surströmmingstider. Den tredje torsdagen i augusti är det nämligen surströmmingspremiär. Vi har samlat några nybörjartips för dig som aldrig ätit surströmming tidigare!

När det är dags för surströmmingssäsong delas Sverige i två läger. Några rynkar på näsan medan andra jublar. Har du aldrig fattat tycke för surströmming tidigare, men är beredd att ge det en chans – då ska du kolla in dessa tips!

1. Öppna burken
Om du öppnar burken på fel sätt kan spadet spruta åt alla håll och kanter. Därför bör du för säkerhets skull befinna dig utomhus när du ska öppna din surströmming.

Vinkla sedan burken genom att ställa den på en penna eller liknande. Gör sedan ett litet hål på den kanten som är högst upp och låt luften pysa ut. Häll sedan av vätskan.

Ett tips är också att öppna burken i en hink med vatten.

Foto: Christoffer Hjamlarsson

Foto: Christoffer Hjamlarsson

2. Förbered fisken
När du köper surströmming kan du välja mellan att köpa dem som filéer eller som hela fiskar. Filéerna är smidigast att äta. Antingen äter du dem med skinnet eller så skrapar du bort köttet och äter enbart det.

Köper du hela strömmingar skär du längst ryggbenet och skrapar sedan bort köttet.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Läs också: Surströmming – roliga fakta

3. Tillbehören
Hur du vill äta din surströmming samt vilka tillbehör du vill duka upp beror på vad du gillar. Vissa äter surströmmingen direkt på en tallrik medan andra lägger den på ett hårt eller mjukt tunnbröd.

Klassiska tillbehör till surströmming är smör, kokt potatis, västerbottenost, gräddfil, tomater samt hackad rödlök eller gräslök. Blanda tillbehören och surströmmingen och njut av måltiden!

Foto: Christoffer Hjamlarsson

Foto: Christoffer Hjamlarsson

Läs också: Surströmming – recept

Text: Johan Blomquist