Logga in här

Superbär – bären och frukterna som får dig att må bra

Nyplockade açaibär. Foto: Fotolia
Torkade aroniabär. Foto: Fotolia
Färska camu camu-frukter. Foto: Fotolia
Baobab-frukt och träd. Träden kan bli upp till 20 meter höga!
Färska och torkade gojibär. Foto: Fotolia
Havtorn. Foto: Fotolia
Mullbär. Foto: Fotolia
Açaí, goji och mullbär. Camu camu och aronia. Bär och frukter med spännande namn har intagit våra skafferier men det kan vara svårt att veta vilka man ska välja. Dessutom finns en massa "superbär" i våra svenska skogar. Här är en kort guide till bär och frukter som stärker ditt immunförsvar och boostar din kropp.

Açaí  – ett svartlila bär från Acaizeiro-palmen i Amazonas. Det ska innehålla flest antioxidanter av alla frukter och bär, är fiberrik och fylld med omegafetter , mineraler, vitaminer och järn. Açaí-bären äts ofta frystorkade och kan blandas i smoothies eller toppas på frukostgröten.

Aroniabär – Håller dig frisk och ger dig energi. Bären förstärker ditt immunförsvar tack vare sitt innehåll av bland annat A, B, C- och E-vitamin och antioxidanter. Aroniabären balanserar också blodsockret och är en bra energikälla när orken tryter.

√ Läs mer om aroniabär här

Baobab – Går också under namnet apbrödsträdet, växer på den afrikanska savannen. Frukten är rik på c-vitamin, kostfiber, kalium och innehåller mer magnesium än bananer. Kan användas i både smoothies, drycker och i bakning.

Blåbär – Sveriges blåa guld är väldigt nyttigt. Bären innehåller antioxidanter, C-vitamin och flavonoider som sögs minska risken för olika sjukdomar. Blåbär ökar också vår blodcirkulation, underlättar vår produktion av pigment och ska vara bra för minnet!

√ Läs mer om blåbär här

Camu camu – Gemensamt för många av superfrukterna och bären är att de är små C-vitaminbomber. Camy camu, som växer i Amazonas, är en av dessa. Den är liksom citrusfrukter lite syrlig i smaken och blandas med fördel i lite sötare juicer. Camu camu ska stärka ditt immunförsvar och är en bra källa till järn och kalium.

Gojibär – ett rött bär från Kina som använts som medicinalväxt i över tusen år. En ”superfrukt” som innehåller 3 gånger mer järn än spenat, mer antioxidanter än körsbär och mer C-vitamin än apelsiner. Den ska stärka dina muskler, lever och njurarna. Bäret sägs också vara bra för fertilitet och ökad sexlust. Kan ätas torkad eller som goji-pulver eller juice.

√ Läs mer om gojibär här

Havtorn – Finns vildväxande längs stränder och odlas i trädgårdar. Rik på C-vitamin men innehåller också A, B och E-vitaminer. Havtorn är också rik på Omega 3 som sägs sänka kolesterolet.

Lingon – Ute i våra skogar växer massor av bär som kan kvala in på superbär-listan. Lingon har använts i folkmedicin som medel mot urinvägsinfektion och de påverkar blodsockret positivt

Läs mer om lingon här

Mullbär – är liksom nyponet en skenfrukt. De innehåller vitaminer, järn, kalcium och proteiner och blir du givetvis ett bra tillskott för att stärka ditt immunförsvar. Mullbär kan också hjälpa till att balansera blodsockret och därmed minska ditt sötsug. Det går även att äta mullbärsbladen.

Nypon – Även nypon växer vilt på många ställen och det går bra att plocka dem och göra eget nyponpulver av dem. Nypon är C-vitaminrika och har bland annat använts för att behandla värkande och stela leder och de ger huden lyster och spänst. Nypon innehåller också välgörande antioxidanter och betakaroten. Liksom lingon, rönnbär och tranbär ska nypon vara effektivt mot urinvägsinfektion.

Övriga bär fyllda av nyttigheter som du hittar i Sverige är hjortron, björnbär och rönnbär. Bara ut att plocka och fylla på ditt skafferi av superbär.

Många superbär sägs alltså både stärka immunförsvaret och din hud. Skönhetsbranschen har också fått upp ögonen för bärens förmågor och här finns en uppsjö produkter att välja bland. Testa dig fram och se vad som passar just dig. Även björkvatten, bokextrakt och liknande återfinns i skönhetsprodukter på 2000-talet.

√ Läs mer om rönnbär här

Källor:  Ditt husapotek, mullbär.com odla.nu myhavtorn.com, huffingtonpost, gröngåva.se, Wikipedia, Superfruit.com